Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η χώρα της οποίας προεδρεύει στην Ε.Ε., εμφανίστηκε συμβιβαστική και υπέρ του διαλόγου με όλους, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός είναι εκ των πραγμάτων δύσκολος.
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία παρά τις τρέχουσες εντάσεις για τη Λευκορωσία και τη φερόμενη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου. «Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε πως η Ρωσία είναι ένας σημαντικός στρατηγικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή.
Η Μέρκελ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση σε ξένες δυνάμεις να μην επέμβουν στην κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Λευκορωσία μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Σχετικά με την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι έτοιμος να στείλει εφεδρική αστυνομική δύναμη για να υποστηρίξει τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, η Μέρκελ είπε: «Νομίζω ότι δεν θα αναπτυχθεί μια τέτοια δύναμη».
Ζήτησε οι διαδηλωτές στη Λευκορωσία να μπορούν να διαδηλώνουν «ανεξάρτητα, χωρίς εξωτερική επέμβαση από οποιαδήποτε πλευρά» και τόνισε τη σημασία να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της χώρας.
Αναφορικά με το ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται την πεποίθηση πως αυτό είναι μια σημαντική συμμαχία για την πολιτική της ασφάλειας, απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική της μελλοντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή.
«Θα εργαστώ από κοινού με οποιονδήποτε εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες καθοδηγούνται από παρόμοιες αξίες και συμφέροντα.
«Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά υπάρχουν επίσης κοινά πράγματα. Ειδικά όταν πρόκειται για το ΝΑΤΟ∙ πιστεύω πως και οι δύο πιστεύουμε πως το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική συμμαχία για την πολιτική της ασφάλειας, στην οποία συμμετέχει η Γερμανία», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αναφορικά με την Κίνα, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη και το Πεκίνο πρέπει να συνεχίσουν να συζητούν για θέματα για τα οποία μπορούν να συνεργαστούν, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και για δύσκολα θέματα στα οποία δεν συμφωνούν, όπως το Χονγκ Κονγκ. «Πρέπει επίσης να συζητάμε για θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα που συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ αυτή τη στιγμή». «Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση και να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα πολυμέρειας», είπε.
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε λύπη για την παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε και του ευχήθηκε τα καλύτερα. «Λυπάμαι για την παραίτησή του και του εύχομαι τα καλύτερα», είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους. «Εργαστήκαμε πολύ καλά μαζί». σημείωσε.
Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως οι διαπραγματεύσεις για τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit θα εισέλθουν σε αποφασιστική φάση τις ερχόμενες εβδομάδες.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, κάλεσε προχθές, Τετάρτη, να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου καθώς την περασμένη εβδομάδα η πρόοδος που σημειώθηκε ήταν μικρή. Η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Κλιματική αλλαγή
Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αρκούν και ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η μάχη τα επόμενα χρόνια, χαρακτηρίζοντάς την όπως και την πανδημία του κορονοϊού μεγάλες απειλές.
Εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμόσει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει για το 2030 και πρόσθεσε ότι επιθυμεί την επιβολή φόρου στον άνθρακα που χρησιμοποιείται στους τομείς των μεταφορών και τη βιομηχανία.
Τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέο στόχο για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ή 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έναντι του υφιστάμενου στόχου του 40%. Η Γερμανία, που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα μεταξύ των κρατών μελών έως το τέλος του έτους, όμως οι πιέσεις για αυστηρότερους στόχους έχει προκαλέσει την αντίδραση κάποιων χωρών στην ανατολή Ευρώπη οι οποίες ανησυχούν για το οικονομικό κόστος των μέτρων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Γερμανίας, της ευρωπαϊκής χώρας που εκλύει το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αν και η χώρα θα πετύχει τον στόχο που είχε θέσει για το 2020, δεν θα το είχε καταφέρει αν η οικονομία δεν είχε σταματήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Πανδημία Covid-19
Η Γερμανίδα Καγκελάριος προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες --το φθινόπωρο και τον χειμώνα-- και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της θα απαντήσει θέτοντας ως προτεραιότητα την ευημερία όλης της κοινωνίας, κυρίως των παιδιών, και της οικονομίας.
"Θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό για καιρό ακόμη (...) Η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας", υπογράμμισε η Μέρκελ στη διάρκεια της καλοκαιρινής της συνέντευξης Τύπου μιλώντας στους δημοσιογράφους.
"Όλοι μας ωφεληθήκαμε από την ελευθερία και μια σχετική προστασία από τα αερολύματα στη διάρκεια του καλοκαιρίου", καθώς ήταν πιο εύκολο "να βρισκόμαστε σε ανοικτούς χώρους", εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τους επόμενους μήνες "τα πράγματα δεν θα είναι ίδια με την πανδημία, θα μας πλήξει σφοδρά".
Η γερμανική κυβέρνηση "θα κάνει τα πάντα ώστε τα παιδιά μας να μην είναι οι χαμένοι της πανδημίας. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι το πιο σημαντικό", τόνισε η Μέρκελ.Επιπλέον η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η κυβέρνησή της θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ορμή της οικονομίας ή να την επανεκκινήσει όπου εξακολουθεί να παρατηρείται στασιμότητα λόγω της πανδημίας covid-19 και να διασφαλίσει θέσεις εργασίας.
Η τρίτη προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι να επιδείξει κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς η πανδημία πλήττει κάποιους πολίτες της Γερμανίας, κυρίως τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, περισσότερο από άλλους.
Η Γερμανία αντέχει οικονομικά όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, δήλωσε ο Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σωστό άλλες χώρες της ΕΕ να λαμβάνουν περισσότερη βοήθεια για τον λόγο αυτό από τη Γερμανία.
Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την υπογραφή και άλλων συμφωνιών με φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να διασφαλίσει εμβόλια κατά της covid-19.
Αφήνει την αξιολόγηση στους άλλους
«Αφήνω την αξιολόγηση για τους άλλους», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο γεγονός ότι πλησιάζει το τέλος της πολυετούς θητείας της στην Καγκελαρία.
«Αισθάνεστε λυπημένη;», «Κοιτάζοντας πίσω, τι θα ευχόσασταν;», ρώτησαν την καγκελάριο δημοσιογράφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, για να απαντήσει, «Δεν συμμετέχω σ' αυτό. Το αφήνω σε σας. Βρισκόμαστε σε πολύ ιδιαίτερη εποχή» και να επισημάνει ότι κατά την τελευταία χρονιά της τρίτης θητείας της θεωρεί πολύ σημαντική την προώθηση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, καθώς και την ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Κάθε μέρα μετράει. Την αξιολόγηση την αφήνω στον έξω κόσμο», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας