Στόχος της Τουρκίας είναι η επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της ισότητας, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου, υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και το ζήτημα της βελτίωσης των τουρκο-γερμανικών θέσεων.
Ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών για τις θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνομιλία τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος, την ώρα που το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, προσπαθεί μέσω διπλωματικών επαφών, και εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. να πείσει την ευρωπαϊκή ηγεσία για τις θέσεις της Άγκυρας όσον αφορά την εκμετάλλευση των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τηλεφώνημα με Σαρλ Μισέλ
Μετά το τηλεφώνημα με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σύμφωνα με πηγές από την Ε.Ε., επισήμανε ότι οι Βρυξέλλες «στέκονται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων, ενώ τόνισε ότι «η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».
Πρωινές προκλήσεις
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα 19 χρόνια του Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την προκλητική στάση της Άγκυρας στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έχει απόλυτη νομιμότητα.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, είπε ότι προειδοποίησε την Ελλάδα να μην «βάλλει κατά κανενός τουρκικού πλοίο που ασχολείται με την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα γιατί θα το πληρώσει ακριβά».
«Είπαμε και στο παρελθόν ότι αν επιτεθείτε στο Oruc Reis, το πληρώσετε ακριβά. Και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια ήταν αυτή.
Επίσης, για μια ακόμη φορά επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως «από το 2003 οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν ότι έχουν τίτλο ιδιοκτησίας του νησιού παραχωρώντας δικαιώματα για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της Κύπρου». Πρόσθεσε πως επανειλημμένα έχουμε πει πως «δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι» και «καμία ξένη εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να έχει δραστηριότητες στη δική μας θαλάσσια περιοχή».
Όσο για τη δραστηριότητα του Oruc Reis, είπε ότι «ξεκίνησε τις εργασίες του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» και δικαιολογώντας την παράνομη δραστηριότητα της χώρας του στην περιοχή είπε: «Δημοσιεύσαμε τις άδειες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και τις μοιραστήκαμε με την κοινή γνώμη και όλο τον κόσμο», ενώ ανάφερε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στην περιοχή μέχρι τις 23 Αυγούστου».
Επιτέθηκε και στην Ελλάδα για τη στάση της στο Αιγαίο και το Μεσόγειο λέγοντας πως «έχει κακές προθέσεις» και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να εξηγηθεί με την κοινή λογική να ζητάει κάποιος να έχει δικαιοδοσία στο νησί του Καστελόριζου που βρίσκεται μόλις 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές και 580 χλμ. από την ελληνική ενδοχώρα υποστηρίζοντας πως ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει δικαιοδοσία σε μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών μέτρων». Μάλιστα χαρακτήρισε «γελοία» και «χωρίς καμία βάση» την αξίωση αυτή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας