Την ανησυχία του Βερολίνου για «το πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκ νέου εντάσεις» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, και τόνισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί περαιτέρω στο περιεχόμενο των επαφών και στο ερώτημα εάν η καγκελάριος σχεδιάζει να επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Στην τελευταία δημόσια δήλωσή του με την οποία ανακοίνωσε το τέλος του μορατόριουμ την περασμένη Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος είχε τονίσει ότι ενημέρωσε σχετικά την καγκελάριο της Γερμανίας. Η ενημέρωση, πάντως, έγινε σε διπλωματικό επίπεδο και όχι απευθείας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, «ο υπουργός Χ. Μάας ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την Τουρκία, και θα συνεχίσει να το κάνει».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του Χ. Μάας για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και την ανάγκη και γίνουν βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο για να προσθέσει ότι υπ’ αυτό το πρίσμα «οι σεισμολογικές έρευνες αυτή τη χρονική στιγμή είναι λάθος μήνυμα». Τόνισε δε ότι «μονομερή βήματα δεν οδηγούν προς μια λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.».
Για πρώτη φορά γίνεται σαφής αναφορά σε επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, στα συμβούλια των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 26-28 Αυγούστου το βασικό θέμα, αν όχι το μοναδικό, θα είναι οι τουρκικές προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο πρόεδρος Ερντογάν, από τη Συρία, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη.
Στο προηγούμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στις 13 Ιουλίου, η Κύπρος είχε θέσει ζήτημα καταλόγου κυρώσεων, τον οποίο ο Μάας ως προεδρεύων μετέθεσε για το προσεχές συμβούλιο. Είναι ενδεικτικό ότι για την περίπτωση της Λιβύης η Γερμανία συμφώνησε χθες με τη Γαλλία και την Ιταλία στην επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων και στρατιωτικών δυνάμεων, στις οποίες συγκαταλέγεται η Τουρκία.
Αύριο είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία της Μέρκελ για τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου μετά τις θερινές διακοπές, με δύο βασικά θέματα στην ατζέντα: την πορεία της πανδημίας του Covid-19 και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας