ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΜΙΑΣ ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»
Η επίσημη ανακοίνωση -και όσες δηλώσεις ακολούθησαν- θεωρούνται κλασικό δείγμα της προεδρικής τρικυμίας εν κρανίω και της αλλοπρόσαλλης στρατηγικής του Λευκού Οίκου. Οχι τυχαία, άλλωστε, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός κι εκτός των ΗΠΑ…
Κατ' εντολήν του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Μαρκ Εσπερ, ανακοίνωσε κάτι προαναγγελθέν εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον, πλην διανθισμένο επί τα χείρω. Από τους 34.500 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στη Γερμανία, οι 12.000 θα αποχωρήσουν, ενδεχομένως μάλιστα εντός των επόμενων εβδομάδων: οι 6.400 με αρχική κατεύθυνση πίσω στις ΗΠΑ, οι 2.000 στην Ιταλία και στο Βέλγιο και οι υπόλοιποι σε άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, πιθανόν «στην Πολωνία και στη Βαλτική», όπως τόνισε, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τις εν λόγω κυβερνήσεις. Ως «κερασάκι», δε, γνωστοποιήθηκε τη μεταφορά της έδρας της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας στη Μονς του Βελγίου.
Αν και το ΝΑΤΟ έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις -η αμερικανική ανακοίνωση, σχολίασε, «υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των ΗΠΑ στη Συμμαχία και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια»-, οι αντιδράσεις άλλο δείχνουν. Δεν ήταν μόνον η έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν στενοί συνεργάτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.
Στελέχη των Δημοκρατικών, αλλά και των Ρεπουμπλικανών, καθώς και Αμερικανοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί επέκριναν την κίνηση, εκτιμώντας ότι θα υποβαθμίσει τη στρατιωτική ετοιμότητα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, θα κοστίσει δισεκατομμύρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους, θα υπονομεύσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Γερμανία, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και, τελικά, θα ωφελήσει τη Ρωσία.
«Οι μετέπειτα δηλώσεις του Τραμπ σε δημοσιογράφους, με τις οποίες διαστρέβλωσε τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ και έρχονταν σε αντίθεση με εκείνες Αμερικανών αξιωματούχων, δημιούργησαν πρόσθετα ερωτήματα για τη στρατηγική -εάν υπάρχει- της απόφασης», σχολιάζει το δίκτυο CNN.
Πράγματι, ενώ ο Εσπερ χαρακτήρισε την αναδιάταξη «στρατηγική» για την «αποτροπή» της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος την ανήγαγε σε πράξη τιμωρίας του Βερολίνου, που πρέπει «να πληρώσει περισσότερα» στο ΝΑΤΟ. «Βαρεθήκαμε να είμαστε τα κορόιδα. Μειώνουμε τις δυνάμεις μας επειδή δεν πλήρωναν. Είναι πολύ απλό», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. «Αν αρχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους (οι Γερμανοί)», πρόσθεσε, «θα το ξανασκεφτώ»!
Σφοδρές επικρίσεις
Για «δώρο στη Ρωσία» και «χαστούκι στο πρόσωπο ενός φίλου και συμμάχου», που θα έχει «μακροπρόθεσμες και αρνητικές συνέπειες στα αμερικανικά συμφέροντα», έκανε λόγο ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Μιτ Ρόμπνεϊ. «Προβληματική» χαρακτήρισε την απόφαση ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μακ Θόρνμπερι.
«Αηδιασμένος από την απόφαση και την αιτιολόγησή της», δήλωσε μέσω twitter o πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγος ε.α. Μαρκ Χέρτλιγκ. Η κίνηση «δεν έχει νόημα οικονομικά, πλήττει την αλληλεγγύη στους κόλπους του ΝΑΤΟ συνολικά και είναι δώρο στον [Ρώσο πρόεδρο] Πούτιν», σχολίασε ο εν αποστρατεία ναύαρχος και πρώην συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Σταυρίδης.
«Η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία τούς απομακρύνει από μία κομβική τοποθεσία, με ένα εξελιγμένο δίκτυο μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, που επιταχύνει τη μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη και πέρα από αυτή», εξηγούν στο CNN στρατιωτικοί αναλυτές.
«Η σαμπάνια πρέπει να ρέει άφθονη απόψε στο Κρεμλίνο», σχολίασε καυστικά ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Γερμανία, τόνισε, δεν συνιστά απλά «μια ενισχυμένη παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη για την ανάσχεση της Ρωσίας», αλλά είναι κομβική και «για τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική». Κι αυτό, τόνισε, «δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με άλλη τοποθεσία»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας