Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες ανώτατος εκπρόσωπος του γερμανικού κράτους, και μάλιστα ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχειρεί άνοιγμα προς την Ελλάδα σε ό,τι αφορά το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.
Με αφορμή την επέτειο για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξή του στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» έθεσε θέμα ιστορικής ευθύνης απέναντι στην Ελλάδα.
Οπως είπε –αναφερόμενος στη χώρα μας- «δεν είμαστε μόνον πολίτες τού σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής –μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα- ενώ για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό. Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της Ιστορίας, όπως η δική μας, να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις».
Βέβαια, ο Γερμανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η θέση του δεν είναι διαφορετική από αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει τα σχετικά ελληνικά αιτήματα, αλλά διευκρίνισε πως παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να ικανοποιηθεί η ανάγκη πολλών Ελλήνων για «κάποια μορφή επανορθώσεων».
Οι τελευταίες αυτές λέξεις είναι ίσως το «κλειδί» για να ερμηνεύσει κάποιος το τι εννοεί ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας. Το Βερολίνο, εδώ και δεκαετίες, αρνείται πεισματικά να προχωρήσει στην απόδοση πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα για έναν βασικό λόγο: μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε νομικό προηγούμενο και για άλλες χώρες, που υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από την Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να προχωρήσουν και αυτές και να αιτηθούν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.
Για πολλούς αναλυτές αυτό θα αποτελούσε την οριστική οικονομική καταστροφή της Γερμανίας, που έχει ήδη το ιστορικό προηγούμενο των μεγάλων πολεμικών αποζημιώσεων που είχε να πληρώσει μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό που εννοεί ο Γιόαχιμ Γκάουκ είναι ότι Ελλάδα και Γερμανία θα μπορούσαν να συζητήσουν μορφές αποζημιώσεων που δεν περιλαμβάνουν άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά για παράδειγμα επανορθώσεις που θα μπορούσαν να δοθούν με τη μορφή υποτροφιών, ίδρυσης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σχολείων, ακόμη και ενός ιδρύματος το οποίο θα χρηματοδοτούσε η Γερμανία και θα πρόσφερε διάφορες υπηρεσίες στον ελληνικό λαό.
Θεωρείται απίθανο το Βερολίνο να συναινέσει σε απευθείας παροχή πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.
Η Ανγκελα Μέρκελ
Ομως, με αφορμή τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε το δικό της μήνυμα ενάντια στην ιστορική λήθη.
Σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα προειδοποίησε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας και τόνισε πως στην Ιστορία «δεν υπάρχει τελεία και παύλα». Οπως ανέφερε «εμείς οι Γερμανοί έχουμε στο ζήτημα αυτό μια ιδιαίτερη ευθύνη, να αντιμετωπίσουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του ναζισμού. Βεβαίως, είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι για παράδειγμα δεν έχουμε μόνον τη συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες».
Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέθεσε χθες στεφάνι στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, καλώντας τους Ευρωπαίους να πολεμήσουν την Ακροδεξιά, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψή της στη Μόσχα στις 10 Μαΐου, όπου μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν θα τιμήσουν τους νεκρούς του αντιφασιστικού αγώνα.
Κωνσταντοπούλου: Ιστορικής σημασίας η δήλωση Γκάουκ
«Σήμερα είναι οι αποζημιώσεις, αύριο το χρέος»
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού προέδρου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας», καθώς «συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα».
Η πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, η οποία προεδρεύει ταυτόχρονα και στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, επισημαίνει ότι η γερμανική πλευρά, για πρώτη φορά και με τόσο επίσημο τρόπο, ανοίγει το ζήτημα αυτό, μετά και τις συντονισμένες κινήσεις της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα. «Ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης», τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «σήμερα είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας