Η κρίση του κορονοϊού ενέδειξε τα όρια του λαϊκισμού που αρνείται να δει τα πραγματικά γεγονότα είπε η Άνγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας τα σχέδια της εξάμηνης γερμανικής προεδρίας στην Ε.Ε. που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου. Το μεγαλύτερο στοίχημα της γερμανικής προεδρίας είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός για τη σύσταση του Ταμείου Ανασυγκρότησης αλλά και για τον επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. εν μέσω της οικονομικής ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία.
Αυτό που απασχολεί τη Γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πώς θα πείσουν τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά να συναινέσουν στο σχέδιο της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ποσού 750 δισ. ευρώ, αποδεχόμενοι τις χρηματοδοτήσεις με μορφή χορηγήσεων προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
«Το βάθος της οικονομικής ύφεσης απαιτεί να δράσουμε με ταχύτητα», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, που μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν οι εμπνευστές του Ταμείου Ανασυγκρότησης. «Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε άλλο χρόνο γιατί οι ασθενέστεροι θα υποφέρουν. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι και αυτό θα απαιτήσει από όλους μας, και από το Ευρωκοινοβούλιο, την ετοιμότητα να κάνουμε συμβιβασμούς», πρόσθεσε.
«Είναι δίκαιο και σημαντικό κυρίως οι περιοχές που επλήγησαν σκληρά από την κρίση, και κυρίως οι άνθρωποι που ζουν εκεί, να μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη μας», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας, και την ίδια ώρα αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνει για το καλό όλων και δεν πρέπει να επιβαρύνει τα κράτη-μέλη μονόπλευρα».
Και κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κρίση, είπε: «Ας μην είμαστε αφελείς: σε πολλά κράτη-μέλη οι αντίπαλοι της Ε.Ε. περιμένουν την ευκαιρία. Πρέπει να τους δείξουμε ότι αυξάνουμε την αξία της συνεργασίας εντός της Ένωσης. Πρέπει να δείξουμε ότι η επιστροφή στον εθνικισμό δεν σημαίνει περισσότερο αλλά λιγότερο έλεγχο».
Και πρόσθεσε ότι «η παραπληροφόρηση, το μίσος και οι προκλήσεις δεν είναι τα όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Ο λαϊκισμός που αρνείται την πραγματικότητα έδειξε ότι έφτασε στα όριά του. Στη δημοκρατία, τα δεδομένα και η διαφάνεις είναι προαπαιτούμενο. Αυτό είναι που διακρίνει την Ευρώπη, και η Γερμανία θα αγωνιστεί γι' αυτό στη διάρκεια της προεδρίας της».
Οι προτεραιότητες της Γερμανίας
Αναλύοντας τις προτεραιότητες της προεδρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνοχή, η προστασία του κλίματος, η ψηφιοποίηση και η ευθύνη της Ευρώπης στον κόσμο.
«Η Ευρώπη δεν είναι κάτι που πέρασε σε εμάς, δεν είναι μοίρα, είναι κάτι ζωντανό» ανέφερε. «Θα βγει πιο δυνατή εάν είμαστε πρόθυμοι να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να βρούμε κοινές λύσεις».
Αναφερόμενη στη σημασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σημείωσε ότι «οι πολίτες πρέπει να είναι ελεύθεροι, να απολαμβάνουν θρησκευτικές ελευθερίες, πολιτικές και πολιτιστικές ελευθερίες. Πρέπει να έχουν δικαίωμα να ανακαλύψουν τη δική τους ευτυχία», υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε ισχυρούς θεσμούς: την Επιτροπή, το Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για τη σημασία της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) και της ψηφιοποίησης.
Όσον αφορά τη σχέση της Ε.Ε. με την Αφρική και με βασικό άξονα το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η Γερμανίδα καγκελαριος υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε τη σχέση μας με την Αφρική».
Τόνισε ότι «θα έχουμε διάσκεψη Ε.Ε.- αφρικανικών κρατών, θα μιλήσουμε για τη μετανάστευση για παράδειγμα. Είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι, αριθμοί χωρίς προηγούμενο που φεύγουν κι εδώ η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη στην πολιτική του ασύλου και του προσφυγικού και πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο».
Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα.
Έτοιμοι για Brexit χωρίς συμφωνία
Αναφορά έκανε και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία, την ώρα που ξεκινά ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, χωρίς να διαφαίνεται πιθανότητα συμβιβαστικής λύσης.
«Θα συνεχίσω να πιέζω για καλή λύση αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σενάριο χωρίς συμφωνία», είπε η Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πλήρους αδιεξόδου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας