Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP PHOTO (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Δεν κάνει πίσω στο μέτωπο της Λιβύης ο Ερντογάν

Νέα ευχολόγια ή κάτι κινείται πράγματι στο διπλωματικό παρασκήνιο, σε συντονισμό με τη διχασμένη (και) στη λιβυκή κρίση Ευρώπη; Με χθεσινή κοινή ανακοίνωσή τους, η Γαλλία (που έχει σηκώσει τους τόνους στην κλιμακούμενη παραβατικότητα και επιθετικότητα της ΝΑΤΟϊκής συμμάχου Αγκυρας), η Γερμανία και η Ιταλία (που τηρεί διφορούμενη θέση) ζήτησαν «αμέσως και χωρίς όρους» αναστολή των εχθροπραξιών, τερματισμό «όλων των επεμβάσεων» ξένων παραγόντων και «πλήρη τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ» στη Λιβύη.

Εμμένοντας, πάντως, στην αναθεωρητική πολιτική της, η Τουρκία δηλώνει –διά του εκπροσώπου του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν– ανυποχώρητη από την πολιτική της στη Λιβύη. Χαρακτηρίζοντας το παράνομο τουρκο-λιβυκικό μνημόνιο «πολύ σημαντικό», που «άλλαξε όλη την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο» και ανέκοψε τα σχέδια «κύκλων που προσπαθούσαν να φυλακίσουν την Τουρκία στη μεσογειακή ακτή της Αττάλειας», ο Καλίν υποστήριξε ότι η Αγκυρα έχει προτείνει «παρόμοιες συμφωνίες [οριοθέτησης ΑΟΖ] και σε άλλες χώρες».

«Οι ΗΠΑ διστάζουν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή», υποστήριξε. Απηχώντας τις κατηγορίες του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου κατά του Παρισιού, τόνισε ότι «ο στρατάρχης Χαφτάρ, υποστηριζόμενος από τη Γαλλία, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια προκαλώντας χάος στη Λιβύη». Αξίωσε επιστροφή στις γραμμές που προέβλεπε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2015, θέτοντας ως προϋπόθεση για την έναρξη ενδολιβυκών διαβουλεύσεων την αποχώρηση των δυνάμεων του Χαφτάρ από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Σύρτης και τη στρατιωτική βάση Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη. «Είμαστε σε επαφή με όλες τις χώρες για την εκεχειρία», ανέφερε κατά τα λοιπά, γιατί «θέλουμε να κάνουμε τη Μεσόγειο μια θάλασσα ειρήνης»...

Στην Αγκυρα, εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να ετοιμάζει ευρύ ανασχηματισμό, ως έτερο αντιπερισπασμό στη δεινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και στους κάκιστους κυβερνητικούς χειρισμούς εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό αρθρογράφο της «Χουριέτ», Αμπντουλκαντίρ Σελβί, οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 10 Ιουλίου, με αύξηση σε δύο των θέσεων των αντιπροέδρων και των υπουργείων από 16 σε 19, πλην όμως με ορισμένες συγχωνεύσεις.

Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν αυτές οι αλλαγές αρκούν για να πείσουν τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με τη Sosyo Politik, το AKP βρίσκεται πλέον στο 31% (από 43% που απέσπασε στις βουλευτικές εκλογές του 2018). Το ποσοστό του φαίνεται να ροκανίζουν τα νέα κόμματα του πρώην τσάρου της Τουρκικής Οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν (5%) και του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου (3,7%). Απώλειες καταγράφει πάντως και το κεμαλικό CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης (21,2%), χάνοντας μέρος των Κούρδων ψηφοφόρων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Δεν κάνει πίσω στο μέτωπο της Λιβύης ο Ερντογάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας