Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται, πόσο μάλλον όταν πιάνεται στα πράσα να έχει παραβιάσει όχι μία, αλλά δύο φορές την καθολική -κατά τα λοιπά- καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με βάση πάντως το σκεπτικό του Μπόρις Τζόνσον ουδέν μεμπτό σε όσα έκανε ο στενότερος και πιο έμπιστος σύμβουλός του, ο άκρως αμφιλεγόμενος Ντόμινικ Κάμινγκς, τον οποίο αποφάσισε προφανώς να μη θυσιάσει, ούτε καν να επιπλήξει δημόσια, παρά τη γενική κατακραυγή σε βάρος του και τις έντονες πιέσεις να παραιτηθεί ή να απολυθεί, ακόμα και από βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών.
Δίνοντας χθες έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εμφανώς ψευδή» ορισμένα από τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν το σκάνδαλο και υπεραμύνθηκε των «απολύτως κατανοητών» πράξεων του Κάμινγκς, ισχυριζόμενος πως ενήργησε «υπεύθυνα, νόμιμα και με ακεραιότητα» ακολουθώντας «το πατρικό ένστικτο».
Το ζήτημα ωστόσο εκθέτει υπουργούς, τον γενικό εισαγγελέα και πάνω απ’ όλους τον ίδιο τον Τζόνσον, φέρνοντάς τον αιφνιδιαστικά ενώπιον της σοβαρότερης πολιτικής θύελλας που έχει αντιμετωπίσει μετά την εκλογική νίκη του τον Δεκέμβριο, την ώρα δε που εντείνονται οι επικρίσεις για τους επιπόλαιους χειρισμούς του στην υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού, με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από Covid-19 στην Ευρώπη: τουλάχιστον 36.793, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.
Οπως αποκάλυψε έρευνα των εφημερίδων Guardian/Observer και Mirror, ο Κάμινγκς έσπασε την καραντίνα λίγες μέρες μετά την επιβολή της στις 23 Μαρτίου και -παρότι εμφάνιζε ύποπτα συμπτώματα- ταξίδεψε 400 χλμ. από το Λονδίνο για να πάει στο σπίτι των γονιών του στο Ντέραμ της βόρειας Αγγλίας μαζί με τον 4χρονο γιο και τη σύζυγό του, η οποία είχε πιθανότατα νοσήσει επίσης από Covid-19.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στις 12 Απριλίου εθεάθη και σε άλλη κοντινή πόλη μαζί με την οικογένειά του! Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και η Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσαν να τον δικαιολογήσουν, υποστηρίζοντας πως ο λόγος του (παράνομου) ταξιδιού ήταν η φροντίδα του παιδιού, αφού το ζεύγος δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει μόνο του.
Το πρωθυπουργικό γραφείο μάλιστα κατηγόρησε τις δύο εφημερίδες πως κάνουν αντικυβερνητική «εκστρατεία», ενώ διέψευσε ρητά πως έγινε παρατήρηση στους Κάμινγκς από την τοπική αστυνομία, μολονότι η τελευταία επέμεινε πως μέλη της επικοινώνησαν και «εξήγησαν στην οικογένεια τις οδηγίες» για την καραντίνα.
Συγκάλυψη
Στο μεσοδιάστημα βγήκαν στη φόρα κι άλλα ντροπιαστικά στοιχεία. Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στις δύο εφημερίδες πως είδαν τον πρωθυπουργικό σύμβουλο στο Ντέραμ, αυτή τη φορά στις 19 Απριλίου, μολονότι εκείνος είχε επιστρέψει ενδιαμέσως στο Λονδίνο. Σύμφωνα δε με το BBC, ένας «μικρός αριθμός ατόμων στο πρωθυπουργικό γραφείο γνώριζε πως ο Κάμινγκς είχε πάει στο Ντέραμ».
Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν την οργή των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που στηλίτευσαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πως συγκαλύπτουν το σκάνδαλο, λένε ψέματα και εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την καθολικότητα της καραντίνας, υπονομεύοντας ευθέως το μήνυμα προς τους πολίτες στους οποίους απαγορεύσαν όσα επέτρεψαν εν τέλει στον σύμβουλο του Τζόνσον.
Αξίωσαν δε την παραίτηση ή την αποπομπή του Κάμινγκς, όπως ζήτησε και η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νικόλα Στέρτζον. Απρόσμενα χλιαρή, τουλάχιστον αρχικά, ήταν η αντίδραση των Εργατικών υπό τον νεοεκλεγέντα ηγέτη τους Κιρ Στάρμερ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση πάντως κάλεσε τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.
«Ο Ντομινίκ Κάμινγκς πρέπει να φύγει προτού κάνει άλλη ζημιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό, στους θεσμούς μας ή στο Συντηρητικό Κόμμα» έγραψε δηκτικά σε άρθρο του ο Συντηρητικός βουλευτής και φανατικός μπρεξιστής, Στιβ Μπέικερ. Κι άλλοι συνάδελφοί του από το κυβερνών κόμμα ζητούσαν μετ’ επιτάσεως την «καρατόμησή» του, αφού ο Κάμινγκς -ο λεγόμενος «Καρδινάλιος του Brexit»- έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιπάθειες (αν όχι έχθρες) στον κομματικό και κυβερνητικό μηχανισμό λόγω του αλαζονικού και αυταρχικού του στιλ, όσο και της τεράστιας επιρροής που ασκεί στον Τζόνσον.
Πέρα από αρχιτέκτονας της -νικηφόρας όσο και παραπλανητικής- προεκλογικής καμπάνιας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, θεωρείται ο άνθρωπος που έστρωσε τον δρόμο και για τον περσινό εκλογικό θρίαμβο των Συντηρητικών ως επικεφαλής σύμβουλος στρατηγικής του Βρετανού πρωθυπουργού. Πιστεύεται πως εκείνος κάνει κουμάντο στην Ντάουνινγκ Στριτ, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως αδίστακτος «Ρασπούτιν» του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τον έχει αποκαλέσει «ψυχοπαθή καριέρας».
Για το Brexit
Ο ίδιος ο Κάμινγκς, που πολιορκήθηκε χθες στο σπίτι του στο Λονδίνο από δημοσιογράφους προτού μεταβεί στο πρωθυπουργικό γραφείο για να συναντήσει τον Τζόνσον, διέψευσε απαξιωτικά τα δημοσιεύματα, αρνήθηκε πως σκοπεύει να παραιτηθεί και χλεύασε τους εκπροσώπους του Τύπου πως έκαναν λάθος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος:
«Ολοι εσείς οι τύποι είστε μάλλον τόσο σωστοί γι’ αυτό, όσο ήσασταν για το Brexit. Θυμάστε πόσο σωστοί ήσασταν όλοι σας για εκείνο;» Εξευτελιστικά, έξω από την κατοικία του εμφανίστηκε αργότερα φορτηγάκι με μεγάλη οθόνη που έπαιζε βίντεο με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον βρετανικό λαό που θυσιάστηκε για να τηρήσει την καραντίνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας