Το Ευρωκοινοβούλιο στήριξε την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να κάνει αναφορά, με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση, στη γενοκτονία των Αρμενίων, χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε από την Τουρκία «να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας» και «να ανοίξει τα αρχεία της για να αποδεχτεί το παρελθόν».
Βατικανό και Βρυξέλλες στέλνουν ουσιαστικά το μήνυμα ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας θα πρέπει να βασίζεται, κατ' αρχάς, στην αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Είναι σαφές, δε, ότι με την παρέμβασή του ο Πάπας θέλησε να δώσει και μια βαθύτερη ιστορική διάσταση στους κατατρεγμούς των χριστιανών, οι οποίοι συνεχίζονται και σήμερα, όπως είπε, σε τόσες γωνιές του πλανήτη. «Και στην εποχή μας ζούμε ένα είδος γενοκτονίας, η οποία οφείλεται στη γενικευμένη, μαζική αδιαφορία», υπογράμμισε ο Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο εσωτερικό της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου.
Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που ο Αγιος Πατέρας των ρωμαιοκαθολικών αναφέρεται σε θέματα ιστορικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Τον Μάρτιο του 2014 ο Πάπας Βεργκόλιο καταδίκασε χωρίς περιστροφές όλους τους μαφιόζους και τους ζήτησε να αλλάξουν ζωή. «Μετανοήστε, σταματήστε να στηρίζετε το κακό. Μετανοήστε για να μην καταλήξετε στην κόλαση, διότι αυτή σας περιμένει αν συνεχίσετε να ακολουθείτε τον δρόμο που επιλέξατε», είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.
Ο Φραγκίσκος θέλησε να σταθεί στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων του οργανωμένου εγκλήματος, δείχνοντας και στους κληρικούς που ιερουργούν στην Κάτω Ιταλία ότι δεν πρέπει να προσφέρουν κανενός είδους συγκάλυψη στους μαφιόζους και στα συμφέροντά τους.
Δεν έλειψαν, όμως, και οι αναφορές στο Ουκρανικό. Τον περασμένο Φλεβάρη, ο Αργεντινός Πάπας απευθύνθηκε στον «αγαπητό ουκρανικό λαό», αλλά χαρακτήρισε συγχρόνως «σκάνδαλο» το ότι βρίσκεται σε πόλεμο με άλλλους χριστιανούς, που έχουν όλοι γίνει κοινωνοί του μυστηρίου της βάπτισης.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Φραγκίσκος σκοπεύει -και μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του σχεδίου- να ορίσει ειδικό απεσταλμένο που να παίξει ειρηνευτικό, διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Ο Μάριο Χόρχε Βεργκόλιο φέρεται να έχει ήδη αναφερθεί στο λεπτό αυτό θέμα σε συνομιλίες του με τον καρδινάλιο Οσκαρ Ροντρίγκεζ Μαραδιάγα, από τους στενότερους συνεργάτες του. Παράλληλα, διαρρέουν πληροφορίες σχετικά με διπλωματική κινητοποίηση του Βατικανού για την κρίση στη Λιβύη. Ο Φραγκίσκος έχει συζητήσει αναλυτικά το θέμα με τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, τον οποίο έχει ορίσει επικεφαλής της διπλωματίας της Αγίας Έδρας.
«Ο Πάπας δεν είναι μόνον ένας θεωρητικός, θέλει να κινείται και με συγκεκριμένες, πρακτικές πρωτοβουλίες», τονίζουν, άλλωστε, υψηλόβαθμοι κληρικοί της Αγίας Έδρας. Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Λατινοαμερικανός Ποντίφικας συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στην πρόσφατη, ιστορική επαναπροσέγγιση της Κούβας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το περασμένο καλοκαίρι απέστειλε δύο ξεχωριστές επιστολές στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο, με τις οποίες τους ζητούσε να λύσουν την υπόθεση Γκρος: πρόκειται για Αμερικανό πολίτη, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από πέντε χρόνια ενώ μοίραζε «ευαίσθητο, τηλεπικοινωνιακό υλικό» στην εβραϊκή κοινότητα της Κούβας. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του διήρκεσαν δεκαοκτώ μήνες, με την «ευχή» και την ενθάρρυνση του Βατικανού, ενώ μια καθοριστική, τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο παπικό κρατίδιο τον περασμένο Οκτώβριο.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόκειται για Ποντίφικα που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και για τον πρώτο μη Ευρωπαίο, καθολικό Αγιο Πατέρα. Δεν επιθυμεί να παίξει μόνον θρησκευτικό ρόλο, αλλά να δραστηριοποιηθεί και σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τον διάλογο και την επανασυμφιλίωση. Τα αποτελέσματα, βέβαια, εξαρτώνται και από τη διάθεση των όποιων συνομιλητών, και ο θρησκευτικός φανατισμός και εθνικισμός μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.
Ο Φραγκίσκος, πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω, να αλλάξει τρόπο προσέγγισης των διαφόρων θεμάτων, παρά την όποια κριτική. «Εχω την αίσθηση ότι η θητεία μου ως Πάπα θα είναι σχετικά σύντομη. Μπορεί τέσσερα ή πέντε χρόνια, ίσως και λιγότερο», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη μεξικανική τηλεόραση Televisa. Οσο, όμως, κρατά στα χέρια του το πηδάλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εννοεί να αποφασίζει εκείνος, χωρίς επιρροές και υστεροβουλίες, την πορεία πλεύσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας