Με πολλούς περιορισμούς ξεκίνησε η δεύτερη φάση εξόδου από το lockdown για την Πορτογαλία, όπου σήμερα Δευτέρα άνοιξαν νηπιαγωγεία, καταστήματα εμβαδού έως 400 τ.μ., σχολεία, εστιατόρια, μουσεία και αίθουσες τέχνης.
Η απόφαση ελήφθη χάρη στην επιβράδυνση αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και η κυβέρνηση δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δεύτερη φάση του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Συνολικά μέχρι σήμερα η χώρα έχει καταγράψει 29.036 κρούσματα και 1.218 θανάτους.
Οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου είναι οι μόνοι μαθητές που επέστρεψαν με φυσική παρουσία στα θρανία. Ουρές σχηματίστηκαν στις εισόδους των σχολείων για ελέγχους θερμοκρασίας προτού μπουν μέσα. Τους διένειμαν προστατευτικό υλικό και μάσκες, σε όσους δεν είχαν.
Μια καθηγήτρια δήλωσε: «Ήθελα τόσο πολύ να επιστρέψω στο σχολείο... είμαστε συνηθισμένοι στο να καταλαβαίνουμε τα βλέμματα, τις εκφράσεις. Ελπίζω ότι κάτι έμαθαν διαδικτυακά αλλά τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δάσκαλο».
Οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων φοβούνται ότι δεν θα κατορθώσουν να επιβιώσουν για πολύ, δεδομένων των αυστηρών περιορισμών στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών και της χαμηλής ζήτησης.
«Επιτρέπεται να δουλέψουμε μόνο στο ένα τρίτο της δυναμικότητάς μας, και μπορεί να μην το φθάσουμε ούτε κι αυτό, χωρίς τουρίστες εδώ γύρω», δήλωσε ο Ντιόγο Σίλβα, σερβιτόρος στη Λισαβόνα.
«Θα βάλουμε τα δυνατά μας, αλλά δεν φαίνεται καλό», είπε, καθώς στεκόταν στην πόρτα φορώντας τη μάσκα του ενώ συνάδελφοί του μετακινούσαν τραπέζια στο μονόχωρο εστιατόριο που επιτρέπεται να εξυπηρετεί έως οκτώ πελάτες κάθε φορά.
Άλλωστε, σύμφωνα με την Πορτογαλική Στατιστική Υπηρεσία (INE), μία στις εκατό επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα έχει κλείσει από την έναρξη της πανδημίας, ενώ 1,3 εκατομμύρια από τα 4,9 εκατομμύρια εργαζόμενους της χώρας βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν στη διάρκεια του lockdown.
Επίσης, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3,9% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, με τη μείωση να οφείλεται εν πολλοίς στη δραστική πτώση του τουρισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας