Το μόνο πράγμα στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούν Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση που θα διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών μετά την περίοδο προσαρμογής για το Brexit είναι ότι διαφωνούν. Λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύνοδο για την εμπορική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έφτασαν για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο, με τα δύο μέρη να αλληλοκατηγορούνται ότι θέτουν εμπόδια στη διαδικασία.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι οι επαφές της τελευταίας εβδομάδας ήταν «πολύ απογοητευτικές», ενώ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι δεν δείχνει καθόλου ρεαλισμό για «τα πιο δύσκολα θέματα».
«Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, δεδομένης της βρετανικής έλλειψης διάθεσης κατανόησης», δήλωσε.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Βρετανού διαπραγματευτή, Ντέιβιντ Φροστ, που υποστήριξε ότι η ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις ήταν «γεμάτη ένταση». Όπως είπε, «κάναμε ελάχιστη πρόοδο σε σχέση με τη συμφωνία στα πιο σημαντικά θέματα που μας απασχολούν», κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι επιμένει «σε μια ιδεολογική προσέγγιση που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».
Βασικά σημεία διαφωνίας είναι η αλιεία και ο ρόλος του Δικαστηρίου της Ε.Ε. στις εμπορικές σχέσεις Λονδίνου-Βρυξελλών.
Όλα αυτά συμβαίνουν εν όψει της συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου και λόγω της πανδημίας θα γίνει πιθανότατα με τηλεδιάσκεψη.
Αν και η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη του 2020 (31 Δεκεμβρίου), υπάρχει δυνατότητα διετούς παράτασης, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο μέχρι στιγμής ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δεν θα επιτρέψει να δοθεί παράταση.
Αν όμως δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 31 Δεκεμβρίου και δεν δοθεί παράταση στη μεταβατική περίοδο, εξακολουθεί να σοβεί ο κίνδυνος μιας «άτακτης» οικονομικής αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., με αδιευκρίνιστους κινδύνους για τα θέματα των δασμών, των αερομεταφορών, τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς και άλλα σοβαρά ζητήματα. Και όλα αυτά εν μέσω μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης, την οποία προκάλεσε η πανδημία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας