«Από χθες ο κόσμος μπορεί να βγει για περίπατο μία φορά την ημέρα και μας φάνηκε απίστευτο... γιατί εδώ στη Μαδρίτη ο κόσμος πήρε πολύ στα σοβαρά τα μέτρα. Πολλοί φίλοι, νέοι άνθρωποι, έβγαιναν μία φορά κάθε 5-10 μέρες και για να πω την αλήθεια τους θαυμάζω, γιατί στην Αθήνα τα περισσότερα σπίτια έχουν μπαλκόνια και βεράντες και σε γενικές γραμμές είναι μεγαλύτερα από τα δικά μας εδώ».
Χθες λάβαμε αυτό το μήνυμα από τον Αλβαρο, φίλο και συνάδελφο από την Ισπανία. Ηθελε να γιορτάσει το πρώτο Σαββατοκύριακο εξόδου από την καραντίνα, όχι για τον ίδιο, ο οποίος εξακολουθούσε να πηγαίνει κανονικά στο ραδιόφωνο στο οποίο εργάζεται, αλλά για εκατομμύρια Ισπανούς που ύστερα από σχεδόν 50 μέρες θα μπορούν πλέον να βγαίνουν έστω και λίγο για να περπατήσουν, να δουν τον ήλιο και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα και όχι μόνο για τα απαραίτητα ψώνια σε σούπερ μάρκετ και φαρμακείο.
Από το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε λοιπόν, η Ισπανία, που δέχτηκε άσχημο πλήγμα από τον COVID-19, ξεκινά δειλά δειλά τα πρώτα ανοίγματα προς τον έξω κόσμο τα οποία θα γίνουν, θεωρητικά, σε τέσσερις φάσεις. Ολα πειραματικά και πάντα υπό αίρεση καθώς, όπως τονίζουν καθημερινά οι επιστήμονες και επισήμανε και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Η Ισπανία έδωσε χθες 164 νεκρούς για το προηγούμενο 24ωρο, τον χαμηλότερο αριθμό από τις 14 Μαρτίου όταν επιβλήθηκε η καραντίνα. Λιγότερα ήταν και τα νέα κρούσματα - «μόνο» 838.
Μέσα σε αυτό λοιπόν το πιο αισιόδοξο σκηνικό που διαμορφώνεται, από σήμερα Δευτέρα ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχονται ξανά πελάτες, με ραντεβού. Θα ξανανοίξουν και κάποια εστιατόρια και καφέ, αλλά μόνο για παράδοση κατ’ οίκον ή σε χώρους εργασίας. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σε ορισμένα μικρά νησιά όπου η επιδημία ήταν αρκετά περιορισμένη, όπως στις Βαλεαρίδες και στα Κανάρια, θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα περισσότερα καταστήματα, μουσεία και υπαίθριοι χώροι των εστιατορίων, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, όπως και τα ξενοδοχεία, υπό προϋποθέσεις. Η υπόλοιπη χώρα θα ακολουθήσει στις 11 Μαΐου με διαφορετικά στάδια.
Από εκείνη την ημερομηνία και μετά θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις, αλλά μόνο εντός των ορίων της ίδιας περιφέρειας, καθώς και οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων. Κινηματογράφοι και θέατρα προβλέπεται να ανοίξουν δύο εβδομάδες αργότερα, αλλά με περιορισμένο αριθμό θέσεων προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης. Μαζί και τα εμπορικά καταστήματα κάτω των 400 τ.μ.
Οι τελευταίοι που θα ανοίξουν στην ηπειρωτική χώρα θα είναι οι χώροι εστίασης. Με το 50% των τραπεζοκαθισμάτων αντί για το 30% που είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες καταστηματαρχών του κλάδου που έλεγαν ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι θα αναγκάζονταν να κλείσουν γρήγορα ή να μην ανοίξουν καθόλου.
Η Πορτογαλία
Κι ενώ η Ισπανία όπου έχουν καταμετρηθεί 25.264 θάνατοι και 247.122 κρούσματα πραγματοποιεί ένα άλμα προς το άγνωστο, σήμερα αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και η γειτονική Πορτογαλία. Κι εκεί με μεγάλη προσοχή, αλλά ενδεχομένως με λιγότερο φόβο, καθώς η χώρα κατάφερε να ελέγξει πολύ καλύτερα την επιδημία με αποτέλεσμα να έχει «μόνο» 1.043 θανάτους (20 μέσα στο τελευταίο 24ωρο) και 25.282 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Πορτογαλία έχει εξαγγείλει ένα σχέδιο τριών φάσεων το οποίο θα ανοίγει διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας κάθε 15 ημέρες, αρχής γενομένης από τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Οπως και στην Ισπανία, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ συστήνεται η συνέχιση της τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν.
Αν τα πράγματα πάνε καλά, η δεύτερη φάση του σχεδίου θα ξεκινήσει στις 18 Μαΐου, όταν και θα ανοίξουν μεγαλύτερα καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και καφέ, κι εκεί με μειωμένο αριθμό πελατών. Παράλληλα, θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία. Οι μαθητές των σχολείων θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση, εκτός από αυτούς της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου που θα επιστρέψουν στα θρανία υπό αυστηρούς περιορισμούς.
«Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή ενέχει κινδύνους», είπε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, προσθέτοντας όμως πως «δεν θα νιώσω ποτέ ντροπή να κάνω ένα βήμα πίσω εάν κριθεί αναγκαίο για την ασφάλεια των Πορτογάλων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας