ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
AP Photo

Αποχαιρετισμός με μηνύματα από την Ευρώπη στη Βρετανία

Θέμα ωρών είναι η επισημοποίηση του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόσο οι Βρυξέλλες όσο και κορυφαίοι ηγέτες κρατών-μελών στέλνουν το δικό τους «αντίο» προς το Λονδίνο και τον Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, είμαι αποφασισμένος». Με αυτή τη ρήση του Ζαν Μονέ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στέλνει το δικό της μήνυμα για αυτή την ιστορική ημέρα. Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η δύναμη δεν βρίσκεται στην έξοχη απομόνωση, αλλά στην απαράμιλλη ένωσή μας.

«Η πείρα μας έχει διδάξει ότι η δύναμη δεν βρίσκεται σε μια έξοχη απομόνωση, αλλά στην απαράμιλλη ένωσή μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έχοντας στο πλευρό της τους προέδρους άλλων δύο ευρωπαϊκών θεσμών, τον Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και τον Νταβίντ Σασόλι (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμη ότι ΕΕ επιδιώκει να συνάψει «την καλύτερη δυνατή σχέση» με την Βρετανία μετά το Brexit, η οποία ωστόσο «θα διαφέρει πάντα» από αυτήν που θα είχε, αν συνέχιζε να αποτελεί μέλος της και ότι οι Βρυξέλλες θα υπερασπιστούν με τη μέγιστη αποφασιστικότητα τα συμφέροντά τους.

«Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ», δήλωσε παράλληλα ο Σασόλι, ο οποίος χαιρέτισε την τεράστια ευκαιρία που ανοίγεται για την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η Ε.Ε. θα είναι αποφασιστική στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

«Το μήνυμα που δίνουμε γι' αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία θα διεξαχθεί για να οργανωθεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Βρετανία, είναι πολύ απλό: επιθυμούμε να διατηρήσουμε την πιο στενή δυνατή σχέση σε όλους τους τομείς, όμως όσο περισσότερο η Βρετανία θα θελήσει να αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τόσο λιγότερο θα έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», προειδοποίησε μιλώντας στο RTL.

«Όταν δεν ανήκεις πια στη λέσχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν συνέπειες», υπογράμμισε.

«Η Βρετανία δεν είναι ένας αντίπαλος, είναι ένας εταίρος, είναι μια φίλη χώρα», όμως «είμαστε πολύ νηφάλιοι και πολύ αποφασιστικοί: αν η Βρετανία θελήσει να αναπτύξει μια στρατηγική ντάμπινγκ για να επιχειρήσει να βλάψει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, δεν θα το δεχθούμε», επέμεινε.

«Δεν μπορείτε να είστε εντός και εκτός»

Πιο αιχμηρός ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό και προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική του σχέση με την Ένωση.

«Δεν μπορείτε να είστε εντός και εκτός. Οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, επομένως δεν θα έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε «αυτή η αποχώρηση είναι ένα σοκ. Πρόκειται για ένα ιστορικό προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να αντηχήσει σε κάθε μια από τις χώρες μας, να ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και εμείς πρέπει να συλλογιστούμε. Αυτό το Brexit είναι δυνατό (...), διότι δεν αλλάξαμε αρκετά την Ευρώπη μας

«Μια βαθιά τομή για όλους μας»

Την επιθυμία της να συνεχίσει να έχει η Ένωση στενή σχέση με τη Βρετανίαν εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μία βαθιά τομή και σημείωσε ότι «η Γερμανία θέλει να παραμείνει στενός συνεργάτης και φίλος της Μεγάλης Βρετανίας διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

«Ακόμη και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσουν με επιτυχία την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά τις (εμπορικές) διαπραγματεύσεις με τη Μεγάλη Βρετανία με καλή διάθεση, αλλά εκπροσωπώντας και τα δικά της συμφέροντα. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως επίσης και από τη Μ. Βρετανία», επισήμανε.

Ημέρα λύπης, αλλά και νέο κεφάλαιο

Μέσω Twitter τοποθετήθηκε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνοντας λόγο για την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη σχέση της χώρας μας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα είναι μία ημέρα λύπης, αλλά και η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη βάση της φιλίας και της συνεργασίας, αναφέρει σε ανάρτησή του υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για το Brexit και έτοιμη να συμβάλλει στη θεμελίωση μίας ισχυρής μελλοντικής σχέσης.

Πομπέο: Ήθελαν να ξεφύγουν από την τυραννία των Βρυξελλών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας «ο βρετανικός λαός ήθελε να ξεφύγει από την τυραννία των Βρυξελλών. Ήθελαν να έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν μόνοι τους αποφάσεις. Το θέλουμε και εμείς αυτό για τους Βρετανούς».

«Λύπη και θυμός»

Συναισθήματα λύπης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ανάμικτα με συναισθήματα θυμού εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον από το Εδιμβούργο, από όπου παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα «για το μέλλον της Σκοτίας», στα οποία όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται, προς στιγμήν, νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. .

Η Νίκολα Στέρτζον τόνισε ότι κατά τη σημερινή ιστορική μέρα θέλει να επικεντρωθεί σε κάτι περισσότερο σημαντικό, την ελπίδα. «Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο ο δρόμος μας ως χώρας καθορίζεται από τους ανθρώπους που ζουν εδώ» είπε.

Θλιβερή ημέρα

Θέση για την αποχώρηση πήρε και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, ο οποίος ανέφερε στο Sky News «Από την άποψη της Ιρλανδίας, σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα. Φυσικά αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την απόφαση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η θέση μας παραμένει αμετακίνητη: πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια απόφαση με την οποία είναι όλοι χαμένοι. Πιστεύουμε ότι η θέση της Βρετανίας στον κόσμο θα είναι υποβαθμισμένη επειδή δεν θα έχει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη από την παρουσία της στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα είναι αποδυναμωμένη χωρίς μια χώρα τόσο μεγάλη όσο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Ουαλία θα υποστηρίξει τα συμφέροντά της

Η Ουαλία δεν θα φοβηθεί να υποστηρίξει τα συμφέροντά της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μετά το Brexit, διεμήνυσε από το Κάρντιφ, ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέιφορντ, σε ομιλία του για την σημερινή ιστορική ημέρα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επαρχία αυτή της Βρετανίας «θα παραμένει ένα υπερήφανο ευρωπαϊκό έθνος» και αναγνώρισε ότι, όπως και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι και η Ουαλία θα βιώσουν «πίεση και δυσκολίες» στο μέλλον.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αποχαιρετισμός με μηνύματα από την Ευρώπη στη Βρετανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας