Μαύρη Παρασκευή για τον Μακρόν ήταν η χθεσινή κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που αντιμετωπίζει σταθερή αντίσταση από την πλειονότητα των Γάλλων. Τα συνδικάτα οργάνωσαν και χθες εθνική απεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, τη μέρα που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.
Ομως, παρά τις βίαιες διαδηλώσεις και τη ριζοσπαστικοποίηση των συνδικάτων, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει στην απόφασή του να επιβάλει την εμβληματική του μεταρρύθμιση: ύστερα από δύο χρόνια άγονων διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα και επτά εβδομάδες μετωπικής αντιπαράθεσης στους δρόμους και τους χώρους εργασίας, το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος «πέρασε» χθες από το Συμβούλιο Υπουργών -τελευταίο στάδιο πριν από την εξέτασή του (και τη βέβαιη ψήφιση) στο Κοινοβούλιο.
Και τώρα τα δύο νομοσχέδια για τη δημιουργία του «καθολικού συστήματος» της συνταξιοδότησης θα διαβιβαστούν αμέσως στην Εθνοσυνέλευση, όπου η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου, με σκοπό να ολοκληρωθεί η πρώτη ψηφοφορία στις αρχές Μαρτίου.
Ομως, ο Μακρόν λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού ο πόλεμος κατά της μεταρρύθμισης συνεχίζεται. Το συνδικάτο UNSA παρέλυσε τις συγκοινωνίες στα τρένα, στο μετρό, στα λεωφορεία. Οι συνδικαλιστές θέλησαν να δείξουν τη «σημαντική επιστροφή των απεργών» καθώς και ότι συνεχίζουν το μπρα ντε φερ με τον Μακρόν. Και στον ναυτιλιακό τομέα, στη Μασσαλία, τη Νάντι-Σεν-Ναζέρ και στη Χάβρη, οι στάσεις εργασίας και οι απεργίες είναι συνεχείς και η οικονομική ζημιά ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.
Παράλληλα, στις χθεσινές απεργίες και στις διαδηλώσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι από πολλούς επαγγελματικούς τομείς, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ηθοποιοί, εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς φορείς.
Ο ηγέτης του ισχυρότερου συνδικάτου της Γαλλίας, της CGT, ο «σκληρός» Φιλίπ Μαρτινέζ, δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις «θα συνεχιστούν ώς την απόσυρση της μεταρρύθμισης».
Και όντως η ιστορική Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (αυτό σημαίνουν τα αρχικά CGT) ανακοίνωσε τρεις νέες κινητοποιήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα, στις οποίες ήδη δήλωσαν συμμετοχή τα συνδικάτα FO, CFE-CGC CCGT, FO, FSU και Solidaires («Αλληλέγγυοι»). Αλλά και οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις FIDL, MNL, UNL και Unef κάλεσαν τους νέους σε μαζική κινητοποίηση την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Το σημαντικότερο είναι πως η κινητοποίηση εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Περισσότεροι από έξι στους δέκα Γάλλους (61%) θεωρούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV.
Ωστόσο, σε δημοσκόπηση της Odoxa-Dentsu Consulting, το 54% των Γάλλων εκτιμά ότι η αστυνομία δεν χρησιμοποίησε «υπερβολική» βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των τελευταίων εβδομάδων, ενώ το 45% πιστεύει το αντίθετο -ένδειξη ότι η κοινή γνώμη είναι πολύ διχασμένη, ύστερα από σχεδόν δύο μήνες κινητοποιήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος αντέδρασε με οργή στις νέες απεργιακές ανακοινώσεις. Οπως είπε, «σήμερα έχει εγκατασταθεί στην κοινωνία μας η άποψη ότι δεν είμαστε πλέον μια δημοκρατία. Οτι υπάρχει μια μορφή δικτατορίας που έχει τεθεί σε ισχύ».
Ο Μακρόν επέκρινε τον «κυνισμό» μεταξύ όσων «μερικές φορές» ενθαρρύνουν τη βία και υπενθύμισε ότι «η δικτατορία είναι ένα καθεστώς όπου ένα άτομο ή μια φυλή αποφασίζει νόμους, όπου οι ηγέτες δεν αλλάζουν ποτέ... Αν η Γαλλία είναι έτσι, δοκιμάστε τη δικτατορία και θα δείτε! Η δικτατορία δικαιολογεί το μίσος, τη βία. Υπάρχει όμως μια θεμελιώδης αρχή στη δημοκρατία: σεβασμός για τον άλλον, απαγόρευση της βίας, μίσος που πρέπει να καταπολεμηθεί»... Κι ακόμη: «Ολοι όσοι σήμερα σιωπούν στο θέμα αυτό, είναι συνένοχοι, τώρα και για το μέλλον, στην αποδυνάμωση της δημοκρατίας μας».
Αλλά και το περιβάλλον του Γάλλου πρωθυπουργού Φιλίπ εκτιμά ότι η απεργιακή «εξέγερση» δείχνει τη «ριζοσπαστικοποίηση» μιας μειονότητας «σκληροπυρηνικών» συνδικαλιστών, που παρασύρουν και τους άλλους εργαζομένους!
Τα πρώτα ρήγματα
Να σημειωθεί εδώ ότι οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλα ρήγματα και μεταξύ των συνδικάτων, καθώς οι ηγέτες κάποιων αντιμετωπίζονται πλέον ως οσφυοκάμπτες και ριψάσπιδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο ηγέτης του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέρ, που κυκλοφορεί φρουρούμενος μετά τον «συμβιβασμό» που έκανε με την κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση.
Πάταγο προκάλεσε εισβολή μιας ομάδας αγνώστων τα γραφεία του συνδικάτου, όπου απείλησαν τους υπαλλήλους και άσκησαν (λεκτική και όχι μόνον) βία, ψάχνοντας τον Μπερζέρ, ενώ ακολούθησε και νέα εισβολή από δεκαπέντε περίπου κουκουλοφόρους στα κεντρικά γραφεία της CFDT, οι οποίοι έκοψαν και το ρεύμα. Ο Μπερζέρ υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων και σε δηλώσεις του «φωτογράφισε» ως... εντολέα τον Μαρτινέζ, αλλά η CGT ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες και δεσμεύτηκε για «δημοκρατικό διάλογο».
Ενώ, πάντως, οι απεργίες στις μεταφορές έχουν εμφανώς εξασθενίσει, οι εργαζόμενοι κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων αναζητούν τώρα άλλες εντυπωσιακές πράξεις αντίστασης. Την Πέμπτη, χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κρατώντας αναμμένες δάδες και φανάρια, με το σύνθημα «Μακρόν, πάρε πίσω τη μεταρρύθμιση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας