Ελεύθερη να επιστρέψει στη Βρετανία είναι η 19χρονη που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή για ψευδή καταγγελία βιασμού από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου είχε κρίνει ένοχη πέραν πάσης αμφιβολίας την κοπέλα για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, αφού είχε καταθέσει στην αστυνομία τον Ιούλιο ότι βιάστηκε ομαδικά με αποτέλεσμα επτά από αυτούς να συλληφθούν.
Οι τουρίστες, ηλικίας μεταξύ 15 και 22 ετών, αφέθηκαν ελεύθεροι δέκα μέρες αργότερα και μπορούσαν να ταξιδεύσουν στην πατρίδα τους, αφού αφού η ίδια απέσυρε την καταγγελία, την οποία υποστηρίζει πως έκανε κάτω από την πίεση της αστυνομίας στη διάρκεια επίπονης ανάκρισης, χωρίς την παρουσία δικηγόρου.
Το δικαστήριο της Αμμοχώστου απέρριψε τον ισχυρισμό της, αλλά έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης για να μετριαστεί η ποινή. «Αποφάσισα να της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία», είπε ο δικαστής στην γεμάτη αίθουσα αναφερόμενος στο νεαρό της ηλικίας της και στην εξάρτησή της από αντικαταθλιπτικά.
Επίσης, έκρινε ότι «λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τη σοβαρότητα του αδικήματος, προέχει το στοιχείο της αποτροπής και πως η μόνη αρμόζουσα ποινή σε σχέση με την κατηγορία είναι η ποινή φυλάκισης, ενώ οποιαδήποτε άλλη ποινή δεν θα εξυπηρετούσε τους σκοπούς του νόμου και θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα σε επίδοξους νέους παραβάτες».
Η συνεδρίαση έγινε εν μέσω συγκέντρωσης πλήθους διαδηλωτών έξω από το δικαστήριο. Μία ομάδα γυναικών φώναζε «ντροπή στη Δικαιοσύνη της Κύπρου», «σταματήστε να κατηγορείται το θύμα» και «δεν είσαι μόνος», ενώ κρατούσε πλακάτ που μεταξύ άλλων «Σε πιστεύουμε» και «Μη φοβάσε».
Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο δικηγόρος της κοπέλας χαιρέτισε το γεγονός ότι η επιβληθείσα ποινή της επιτρέπει του να επιστρέψει στο σπίτι της αλλά αμφισβήτησε έντονα την καταδίκη της προσθέτοντας ότι ο αγώνας για την αθώωσή της θα συνεχιστεί.
Η μητέρα της νεαρής εξέφρασε την ανακούφισή της και ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που στήριξε την οικογένειά της. Ακτιβιστές έξω από το δικαστήριο χαρακτήρισαν την απόφαση «επιφανειακή νίκη».
Η Αργεντούλα Ιωάννου από το «Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών» είπε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή, αλλά όλες οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται πλέον σε κοινωνική κριτική. Εμείς διαφωνούμε όχι τόσο με την επιβολή ποινής, αλλά με την καταδίκη αυτής της κοπέλας μέσα από διαδικασίες οι οποίες ήταν τρωτές, παραβίαζαν τα δικαιώματά της και αυτές οι πτυχές θα αναδειχθούν κατά την έφεση της υπόθεσης και ενδεχομένως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Και συνέχισε τονίζοντας το εξής: «καλούμε τη Δημοκρατία με την ευκαιρία αυτής της υπόθεσης να υιοθετήσει μέτρα προστασίας των γυναικών, επανασύστασης των διαδικασιών στην Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Προστασίας».
Τέλος, σημειώνεται ότι στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκε και η βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά και ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας