Ανάμικτες αντιδράσεις στα κόμματα αλλά και στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία προκαλεί η πρόταση της υπουργού Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, που πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο στους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους στις Βρυξέλλες.
Η πρόταση προβλέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας στο εγχείρημα και οι βασικοί στόχοι της θα είναι η συνέχιση της μάχης εναντίον του «Ισλαμικού κράτους» και η ανοικοδόμηση της περιοχής, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή των προσφύγων. Σημειώνεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο προτείνει μια στρατιωτική αποστολή στη Μέση Ανατολή.
Και στρατεύματα;
«Η επίλυση της σύγκρουσης έγκειται στη δημιουργία μιας διεθνώς ελεγχόμενης ασφαλούς ζώνης, με συμμετοχή της Τουρκίας και της Ρωσίας, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης εκεί», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ στο γερμανικό πρακτορείο DPA, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν η ζώνη θα είναι μόνο εναέρια ή και χερσαία.
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας πρόσθεσε πως το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα συμμετάσχουν γερμανικά στρατεύματα, εφόσον εγκαθιδρυθεί μια τέτοια ζώνη. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωνε το Der Spiegel σε σχόλιο της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του, η δημιουργία της θα χρειαζόταν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η πρόταση της Καρενμπάουερ έγινε μάλλον ευνοϊκά δεκτή από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), στο οποίο παράλληλα προεδρεύει, και από την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ. «Θαρραλέο βήμα για τη χώρα» χαρακτήρισε την πρόταση η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας πως η Γερμανία συχνά επικρίνεται για την άρνησή της να αναμιχθεί σε διεθνείς κρίσεις.
Αρκετά θετική ήταν η αντίδραση και των αντιπολιτευόμενων Φιλελεύθερων του FDP. Οπως σημείωσε μάλιστα η βουλευτής του κόμματος Μαρί Αγκνες Στρακ-Τσίμπερμαν, «η Γερμανία είχε μείνει για μεγάλο διάστημα βουβή απέναντι στην τουρκική εισβολή στη Συρία».
Πολύ πιο επιφυλακτική στάση, αντίθετα, φαίνονται να τηρούν οι σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικοί εταίροι του SPD. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε πως η πρόταση χρειάζεται να συζητηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί πως το κόμμα του δεν θα είναι κατ’ αρχήν αντίθετο.
Σημείωσε ωστόσο ότι η Γερμανία δέχτηκε χθες ορισμένες ερωτήσεις από τους συμμάχους της σχετικά με το σχέδιο της Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας μάλιστα λόγο και για «κάποιο εκνευρισμό».
Αιφνιδιασμός
Ο εκπρόσωπος του SPD για αμυντικά ζητήματα Φριτς Φέλγκεντροϊ επισήμανε πως η πρόταση της υπουργού δεν είχε προηγουμένως συζητηθεί με το SPD και ότι ο ίδιος προσωπικά αιφνιδιάστηκε μιλώντας στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Οπως σχολίαζε μάλιστα η Handelsblatt, το SPD νιώθει ότι έχει παρακαμφθεί. Ειδικότερα ο ΥΠΕΞ, Χ. Μάας, καθώς το σχέδιο της Καρενμπάουερ μπαίνει κατά κάποιο τρόπο στα δικά του χωράφια.
Κάπου εδώ διαφαίνονται για ακόμα μία φορά οι τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς και οι αποστάσεις που προσπαθούν -όχι πάντα επιτυχημένα- να κρατήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενικές εκλογές.
Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η Κραμπ-Καρενμπάουερ, ως επικεφαλής του CDU, είναι και η πιθανή διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία, εφόσον το κόμμα της αναδειχτεί πρώτο από την κάλπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας