Δεν θα πάρει ακόμη αποφάσεις η Ε.Ε. για το αίτημα παράτασης του Brexit, όπως αυτό κατατέθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον. Οι Βρυξέλλες τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν ποια θα είναι η τύχη της συμφωνίας εντός βρετανικού κοινοβουλίου.
Διπλωμάτες της Ένωσης, σε σύντομη συνάντηση που είχαν σήμερα, αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.
«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ε.Ε. Ένας άλλος διπλωμάτης προσέθεσε πως η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη: «Καμία ερώτηση, καμία συζήτηση. Αναμένουμε».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η διαδικασία εξελίσσεται «ομαλά»
Σύμφωνα με τον Guardian οι Βρυξέλλες επιθυμούν να περιμένουν μέχρι την Τρίτη, όπου πιθανότατα θα συζητηθεί εκ νέου στη βρετανική βουλή η συμφωνία προτού λάβουν περαιτέρω αποφάσεις.
Μέχρι τότε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει συζητήσεις με επικεφαλής κρατών - μελών ώστε να αποσαφηνιστεί εάν οι 27 έχουν... διάθεση για περαιτέρω παράταση του Brexit.
Χθες το βράδυ, άλλωστε, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.
Η τροπολογία που έφερε την ανατροπή και οι επιστολές
Η τροπολογία που πέρασαν χθες κατά πλειοψηφία Βρετανοί βουλευτές υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει την αναβολή του Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομοθεσίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, οι επόμενες ενέργειές του έδειξαν μάλλον την περιφρόνησή του προς την απόφαση του Κοινοβουλίου.
Ο Μπόρις Τζόνσον απέστειλε την επιστολή για παράταση, κάτι που ήταν υποχρεωμένος να κάνει εξαιτίας του νόμου Μπεν που είχε περάσει τον Σεπτέμβρη από τη Βουλή, όμως το… παράκανε, καθώς η επιστολή αυτή δεν φέρει την υπογραφή του.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, παρέλαβε άλλες δύο επιστολές. Στη δεύτερη, την οποία και υπογράφει, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη αναβολή, ενώ η τρίτη είναι ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. .
«Κατέστησα σαφές από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός και κατέστησα σαφές ξανά σήμερα στο Κοινοβούλιο την άποψή μου και τη θέση της κυβέρνησης ότι μια νέα παράταση θα βλάψει τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ευρωπαίων εταίρων μας και τη μεταξύ μας σχέση», έγραψε ο Τζόνσον στην τρίτη του επιστολή, που δημοσίευσε στο twitter ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες.
Στην επιστολή αυτή παράλληλα ο ηγέτης των Τόρις τόνισε ότι είναι βέβαιος πως η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για το Brexit από τη βρετανική Βουλή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. την τωρινή προθεσμία).

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στο Λονδίνο με βουλευτές να κατηγορούν τον Μπόρις Τζόνσον ότι χρησιμοποιεί τακτικές που παραπέμπουν στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο βουλευτής των Εργατικών, Ντέιβιντ Λέιμι, κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρις ότι εξωθεί τη Βρετανία στον δρόμο «της αναρχίας και της ανομίας», ενώ η Τζοάνα Τσέρι (Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας) έκανε λόγο για «αξιοθρήνητη» κίνηση.
Από την πλευρά του ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακντόνελ, κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι περιφρονεί το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια.
«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση του Τζόνσον δείχνει πως θα δοθεί μάχη τις επόμενες ημέρες για το κατά πόσο μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακάμψει τόσο τις αποφάσεις της Βουλής όσο και των δικαστηρίων.
Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν.
Τι έγινε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων
Το βρετανικό Κοινοβούλιο, με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά (πλειοψηφία 16 βουλευτών), ενέκρινε την τροπολογία Λέτουιν, η οποία στην ουσία είναι μια δικλίδα ασφαλείας για να αποφευχθεί το άτακτο Brexit έως ότου εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία εξόδου που συμφώνησε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.
Είχε προηγηθεί πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το συνεργαζόμενο με τους Συντηρητικούς στην κυβέρνηση ιρλανδικό DUP, να την απορρίπτουν με όλους τους όρους.
► Όλες οι εξελίξεις του Σαββάτου στο βρετανικό Κοινοβούλιο, από το LIVE της efsyn.gr, εδώ.
Τι περιμένουμε τώρα
Προς το παρόν, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, παραμένει άγνωστο πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τη συμφωνία. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Λονδίνο λένε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα καταθέσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τη συμφωνία ξανά στη Βουλή, ώστε να συζητηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δώσει την έγκρισή του γι' αυτό ο πρόεδρος της Βουλής.
Από τις Βρυξέλλες η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, η οποία δήλωσε ότι η Κομισιόν ενημερώθηκε για την ψηφοφορία της επί της τροπολογίας Λέτουιν στο βρετανικό Κοινοβούλιο «πράγμα που σημαίνει ότι δεν ψηφίστηκε η συμφωνία» και ότι τώρα «περιμένει το ταχύτερο από το Λονδίνο να ενημερωθεί για τα επόμενα βήματα».
Από την πλευρά του, και σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, είπε ότι αν δεν εγκριθεί η νέα συμφωνία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο «πιθανώς θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη στάση του μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν «είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό και εξέφρασε την άποψή του όσον αφορά την αναγκαιότητα μιας γρήγορης αποσαφήνισης» και ότι «μια καθυστέρηση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας