Πρώτα την παραπλάνησε –και με τη βούλα του Ανώτατου Δικαστηρίου– και κατόπιν τη «χρησιμοποίησε» ξανά στη Βουλή για να πουλήσει το προεκλογικό του μανιφέστο στους ψηφοφόρους... Καθώς η κλεψύδρα για το Brexit αδειάζει απειλητικά, φαρμάκι έσταζαν για τον Μπόρις Τζόνσον τα σχόλια μερίδας των βρετανικών ΜΜΕ στον απόηχο της χθεσινής ομιλίας της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία συνοδεύτηκε φυσικά από τη μεγαλοπρέπεια που απαιτεί το πρωτόκολλο, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής (έπειτα από διακοπή τεσσάρων ημερών) και την έναρξη νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προηγούμενη απόπειρα του Βρετανού πρωθυπουργού να μεθοδεύσει την πραγματοποίηση της βασιλικής ομιλίας, ούτως ώστε να αναστείλει στο μεσοδιάστημα τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για πέντε βδομάδες, αποσπώντας παραπλανητικά την απαιτούμενη έγκριση της Ελισάβετ, κηρύχθηκε ως γνωστόν παράνομη από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Εύλογα λοιπόν όλοι αναρωτιούνταν τι στο καλό σκεφτόταν η βασίλισσα όταν διάβαζε, ως όφειλε συνταγματικά, τις προγραμματικές δηλώσεις για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θεωρητικά ετοιμάζει η κυβέρνηση Τζόνσον.
Και λέμε θεωρητικά, γιατί, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit με την Ε.Ε., όλα δείχνουν πως η κοινοβουλευτική περίοδος και η θητεία της κυβέρνησης θα διακοπούν συντόμως λόγω προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Κυβερνητική προτεραιότητα παραμένει βέβαια να εξασφαλιστεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε η Ελισάβετ στην αρχή της ομιλίας της.
Ανάμεσα στις νομοθετικές (ή προεκλογικές, αν θέλετε) εξαγγελίες για γενναία κρατική χρηματοδότηση σε υγεία και παιδεία, όπως και σκληρότερη επιβολή του νόμου και της τάξης, ξεχωρίζει η πρόθεση να τερματιστεί μετά το Brexit η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών (μια από τις βασικές αρχές της Ε.Ε.) και να περιοριστεί η νόμιμη μετανάστευση, μέσω θεσμοθέτησης ενός συστήματος σημείων (point system) βασισμένου κυρίως στα προσόντα των επίδοξων μεταναστών, που θα εξισώνει πια τους Ευρωπαίους πολίτες με εκείνους τρίτων χωρών.
Νομοθετική ατζέντα
«Φάρσα» χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών επισήμανε πως από την κυβέρνηση μειοψηφίας του Τζόνσον λείπουν 45 «κουκιά» για να υπερψηφιστεί στη Βουλή η νομοθετική ατζέντα της, θυμίζοντας χλευαστικά και το πρωθυπουργικό ρεκόρ συνεχούς ήττας σε όλες τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες τής μέχρι τώρα θητείας του.
Ο Κόρμπιν επανέλαβε πως προκρίνει την επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αμέσως μόλις αποκλειστεί οριστικά ο κίνδυνος εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Τα βλέμματα, όμως, παρέμεναν καρφωμένα στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζεται ο φρενήρης αγώνας δρόμου για εξεύρεση συμβιβασμού μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Η αγωνία κορυφώνεται εν μέσω θολών μηνυμάτων –πότε ελπιδοφόρων, πότε απαισιόδοξων– που βγαίνουν από τις εντατικές τεχνικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Το Λονδίνο φέρεται να έχει κάνει σημαντικές, πλην όχι επαρκείς, παραχωρήσεις ως προς την κομβική διαφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα, αποδεχόμενο ουσιαστικά πως η Βόρεια Ιρλανδία θα μείνει επισήμως στο μελλοντικά ανεξάρτητο τελωνειακό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ανεπισήμως στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.
Ελλείψει χρόνου, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον αναπότρεπτη είτε μια μικρή τεχνική παράταση του Brexit, ώστε να οριστικοποιηθεί το νομικό κείμενο τυχόν νέας συμφωνίας, είτε μια πιο μακροχρόνια αναβολή, πιθανώς για διενέργεια εκλογών ή νέου δημοψηφίσματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας