Μια βδομάδα απομένει πια μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17-18 Οκτώβρη, που θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας επί του Brexit, η διορία για το οποίο λήγει ως γνωστόν σε τρεις βδομάδες, στις 31 του μηνός.
Σύμφωνα με την έγκριτη «Guardian», το σχέδιο που υπέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον στο ευρωπαϊκό μπλοκ για αντικατάσταση του backstop στα ιρλανδικά σύνορα μοιάζει πλέον «ουσιαστικά νεκρό» και η αναβολή του ταραχώδους διαζυγίου κρίνεται «σχεδόν αναπόφευκτη».
Ηδη στις Βρυξέλλες εξετάζεται το ενδεχόμενο μακράς παράτασης έως το καλοκαίρι και δη τον Ιούνιο του 2020, αφού εικάζεται πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εξαναγκαστεί να τη ζητήσει, λόγω του νόμου που μπλοκάρει το άτακτο Brexit και τον υποχρεώνει να αιτηθεί εγγράφως τρίμηνη παράταση στις 19 Οκτώβρη, μολονότι έχει πει απερίφραστα πως θα προτιμούσε να βρεθεί «νεκρός σε χαντάκι» παρά να στείλει σχετική επιστολή στην Ε.Ε.
Ασχέτως της έκβασης της συνόδου, πάντως, ορίστηκε χθες έκτακτη –και μάλιστα σαββατιάτικη– συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων εκείνη τη μέρα (στις 19 του μηνός), στην οποία θα φανεί τι μέλλει γενέσθαι.
Δηλωτικό της κρισιμότητας της κατάστασης το γεγονός πως η τελευταία φορά που το βρετανικό Κοινοβούλιο συνεδρίασε Σάββατο ήταν στις 3 Απριλίου 1982, εξαιτίας του πολέμου στα Νησιά Φόκλαντ...
Κι ενώ ο Τζόνσον δήλωνε «ακόμα συγκρατημένα αισιόδοξος» για επίτευξη συμφωνίας και η Ντάουνινγκ Στριτ επαναλάμβανε πως θα συμμορφωθεί με τον νόμο (πιθανώς έπειτα από σχετική απόφαση και του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου), πληροφορίες της πολύπειρης πολιτικής συντάκτριας του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ επέμεναν πως κουβεντιάζεται ακόμα η πιθανότητα αποστολής και δεύτερης επιστολής στην Ε.Ε., που θα επιχειρηματολογεί κατά της αναβολής της εξόδου!
Παύση διαπραγματεύσεων
Η «Guardian» ανέφερε δε πως οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν τεθεί σε «αιφνίδια παύση». Στη συζήτηση για το Brexit, που έγινε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ αποδόμησε πλήρως τις αντιπροτάσεις Τζόνσον για το backstop, εγκαλώντας τον μεταξύ άλλων πως κατέθεσε μη δοκιμασμένες και τεχνολογικά ανεφάρμοστες ιδέες για αποφυγή τελωνειακών ελέγχων στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
«Δεν βρισκόμαστε πραγματικά σε θέση όπου θα μπορέσουμε να βρούμε συμφωνία», υπογράμμισε o Μπαρνιέ, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Βρετανό πρωθυπουργό να χαλιναγωγήσει συμβούλους και συνεργάτες του στην Ντάουνινγκ Στριτ και συγκεκριμένα τους επιθετικούς τακτικισμούς τους, «φωτογραφίζοντας» τον δολοπλόκο κορυφαίο σύμβουλό του, Ντόμινικ Κάμινγκς, στον οποίο αποδίδονται (και) οι δηλητηριώδεις, πιθανότατα παραπλανητικές διαρροές ανώνυμης πηγής του πρωθυπουργικού γραφείου για το περιεχόμενο της προχθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Τζόνσον με την Ανγκελα Μέρκελ που έγινε αφορμή να οξυνθεί περαιτέρω το λεγόμενο «blame game», το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών –εν προκειμένω των Βρετανών στους Ευρωπαίους– αν η επικείμενη σύνοδος καταλήξει σε ναυάγιο.
«Προσωπικά δεν αποκλείω μια συμφωνία. Δεν δέχομαι όμως αυτό το “blame game” που ξεκίνησε στο Λονδίνο» τόνισε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Λάβρος κατά του Βρετανού πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο συντονιστής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φέρχοφσταντ, κατηγορώντας τον πως αντιμετωπίζει όσους προσπαθούν να αποτρέψουν μια άτακτη έξοδο από την Ε.Ε., ως «προδότες, δωσίλογους και ριψάσπιδες».
«Είναι ένα “blame game” εναντίον όλων: εναντίον της Ε.Ε., της Ιρλανδίας, της κ. Μέρκελ, του βρετανικού δικαστικού συστήματος, των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ακόμα και της κ. Μέι», κατήγγειλε. «Ο πραγματικός προδότης είναι αυτός που ρισκάρει να φέρει την καταστροφή στη χώρα του, στην οικονομία και στους πολίτες της, σπρώχνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ε.Ε.»…
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, πάντως, Νταβίντ Σασόλι, ξεκαθάρισε πως το σώμα είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο αναβολής του Brexit για συγκεκριμένους λόγους (όπως δεύτερο δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα προκηρυχθούν τον Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη).
Υπό τον φόβο γενικευμένης ανταρσίας υπουργών και βουλευτών, μετά τις φερόμενες απειλές μαζικών παραιτήσεων αν οι κυβερνώντες Συντηρητικοί κατέβουν αυτή τη φορά στις εκλογές υποστηρίζοντας ευθέως ένα άτακτο Brexit, ο Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας πως το κόμμα δεν θα αλλάξει άρδην στρατηγική, ούτε θα συμμαχήσει με τον ακροδεξιό εθνολαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ. Μένει να φανεί αν λέει αλήθεια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας