Πυρ ομαδόν κατά των «συμβιβαστικών» προτάσεων που υπέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον στην Ε.Ε. για αλλαγή των όρων της συνθήκης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου εξαπέλυσαν τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης.
Κατηγόρησαν μάλιστα τον φανατικό μπρεξιστή πρωθυπουργό ότι γνωρίζει εκ των προτέρων πως οι Ευρωπαίοι θα απορρίψουν τελικά το σχέδιό του και προσπαθεί να αποποιηθεί την ευθύνη, φορτώνοντάς την στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Παρότι υπονόησε πως υφίστανται ενδεχομένως μικρά περιθώρια υπαναχώρησης στη διάρκεια των εντατικών διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου, ο Τζόνσον ξεκαθάρισε πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα βγάλει ούτως ή άλλως τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 του μηνός (παρά τον νόμο - μπλόκο ενός άτακτου Brexit που πέρασε στη βρετανική Βουλή και τον υποχρεώνει την επομένη της συνόδου, στις 19 Οκτωβρίου, να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του διαζυγίου).
Τονίζοντας πως ο χρόνος που απομένει για επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον ελάχιστος, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατέθεσε, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, σχέδιο για κατάργηση του επίμαχου backstop στα ιρλανδικά σύνορα.
Τα πέντε σημεία του συμπυκνώνονται στα εξής: η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αγροδιατροφικών, μέσω «κανονιστικής ευθυγράμμισης» με την Ε.Ε. και θέσπισης «ρυθμιστικής ζώνης» σε ολόκληρο το διχοτομημένο νησί. Το ειδικό καθεστώς να διαρκέσει ώς το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, κατά την οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση και τη Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας (δίνοντας πρακτικά δικαίωμα βέτο και μονομερούς εξόδου στο τοπικό κοινοβούλιο, που έχει αναστείλει τις εργασίες του από τον Γενάρη του 2017 λόγω αγεφύρωτων διαφωνιών των τοπικών κομμάτων).
Το καθεστώς αυτό θα μπορεί να ανανεώνεται επ’ αόριστον κάθε τέσσερα χρόνια με κοινοβουλευτική έγκριση, οδηγώντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός άτυπου εικονικού συνόρου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, προκειμένου τα αγαθά που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται για συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς της ενιαίας αγοράς. Το σχέδιο Τζόνσον, λοιπόν, θεσπίζει κατ’ ουσίαν δύο σύνορα!
Οι προτάσεις προβλέπουν επίσης οριστική έξοδο της Βόρειας Ιρλανδίας και κατ’ επέκταση ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου από την τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. στο πέρας της μεταβατικής περιόδου, χωρίς επιβολή τελωνειακών ελέγχων πάνω ή κοντά στο επίσημο χερσαίο σύνορο με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Η κίνηση των εμπορευμάτων θα διεκπεραιώνεται αποκεντρωμένα μέσω ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας και λιγοστών φυσικών ελέγχων σε εγκαταστάσεις εμπόρων και προμηθευτών ή σε άλλα σημεία της αλυσίδας τροφοδοσίας, με το Λονδίνο να χορηγεί παράλληλα οικονομική στήριξη στη Βόρεια Ιρλανδία, για να αντεπεξέλθει στους κραδασμούς των αλλαγών.
Ηδη, ο βορειοϊρλανδικός εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος είναι ανάστατος από το «απογοητευτικό», «απατηλό» και «ανεφάρμοστο» σχέδιο Τζόνσον, εκτιμώντας πως οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα δεν θα αποφευχθούν εν τέλει, ενώ θα πληγούν δραματικά οι εκεί εταιρείες και συνολικά η τοπική οικονομία. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις «υπολείπονται σε αρκετές πτυχές» της ασφαλιστικής δικλίδας του backstop.
Παρουσιάζοντας, χθες, το σχέδιό του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ευελιξία» εκ μέρους του και «γνήσια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα» με την Ε.Ε. Οι μπρεξιστές βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών και το βορειοϊρλανδικό ενωτικό κόμμα DUP εμφανίστηκαν θετικοί, με το τελευταίο να… καταπίνει τη δημιουργία άτυπου συνόρου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, την οποία απέρριπτε κατηγορηματικά ώς τώρα.
«Οι προτάσεις θα ζημιώσουν την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας ειδικά, και θα υπονομεύσουν την [ειρηνευτική] συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» στο διχοτομημένο νησί, κατήγγειλε από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο Τζόνσον χειρότερο από εκείνο της Τερέζα Μέι και αναμάσημα προτάσεων που έχουν απορριφθεί στο παρελθόν.
Κι όλα αυτά, καθώς η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωνε ότι θα ζητήσει ανανέωση της κοινοβουλευτικής περιόδου, άρα νέα αναστολή λειτουργίας της Βουλής (!), αυτή τη φορά όχι για πέντε βδομάδες αλλά «για το μικρότερο δυνατό διάστημα», από τις 8 μέχρι τις 14 του Οκτώβρη: την ημερομηνία δηλαδή που είχε ορίσει για την ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ προτού το Ανώτατο Δικαστήριο κηρύξει παράνομη την απόφαση του πρωθυπουργού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας