Σαν να μην έφτανε η παράνομη απόφασή του να κλείσει τη Βουλή -και η εμπρηστική εθνολαϊκιστική φρασεολογία του, η οποία καταγγέλλεται πως εντείνει περαιτέρω το τοξικό πολιτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποκινώντας βία κατά πολιτικών του αντιπάλων και δη αντιπολιτευόμενων βουλευτών που εναντιώνονται στο άτακτο Brexit-, ο βίος και η πολιτεία του… σκανδαλιάρη Μπόρις Τζόνσον ήρθαν ως κερασάκι να επισκιάσουν το ετήσιο συνέδριο των κυβερνώντων Συντηρητικών.
Κι ενώ στο προσκήνιο του συνεδρίου κυριαρχεί φυσικά η συζήτηση γύρω από το πώς «Να ολοκληρώσουμε το Brexit», όπως είναι το βασικό σύνθημα της φετινής μάζωξης, στους διαδρόμους πολλοί (αν όχι οι περισσότεροι) σύνεδροι ασχολούνταν με την πιθανολογούμενη εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλο, καθώς και με άλλες -επίσης ροζ αποχρώσεων και ενδεχομένως αθέμιτες- ενέργειές του την περίοδο που διατελούσε δήμαρχος του Λονδίνου.
Η καταγγελία
Την περασμένη Κυριακή, με άρθρο της στους Sunday Times, η δημοσιογράφος Σάρλοτ Εντουαρντς κατηγόρησε (όψιμα) τον Βρετανό πρωθυπουργό πως τη χούφτωσε στον μηρό στη διάρκεια γεύματος το 1999, όταν εκείνος ήταν διευθυντής σύνταξης του συντηρητικού περιοδικού Spectator.
Η Εντουαρντς κατήγγειλε επίσης πως ο Τζόνσον έκανε ακριβώς το ίδιο και σε δεύτερη γυναίκα που καθόταν δίπλα του, την οποία δεν κατονόμασε. Μετά την πρώτη διάψευση από την Ντάουνινγκ Στριτ, η δημοσιογράφος επανήλθε τουιτάροντας: «Αν ο πρωθυπουργός δεν θυμάται το συμβάν, τότε ξεκάθαρα έχω καλύτερη μνήμη από εκείνον».
Αμέσως στο συνέδριο κυκλοφόρησαν φήμες πως η έτερη γυναίκα είναι η Μέρι Γουέικφιλντ, επιμελήτρια έκδοσης του Spectator και σύζυγος του άκρως αμφιλεγόμενου πρωθυπουργικού συμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς.
«Ο Μπόρις υπήρξε καλό αφεντικό και τίποτα τέτοιο δεν μου συνέβη. Ούτε η Σάρλοτ, την οποία συμπαθώ και θαυμάζω, συζήτησε ποτέ μαζί μου το συμβάν», απάντησε η Γουέικφιλντ, αρνούμενη πως έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Τζόνσον.
Κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως αναγκάστηκε χθες να διαψεύσει τις καταγγελίες, με τον υπουργό Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ να τον στηρίζει ανεπιφύλακτα λέγοντας πως του έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» και τον πιστεύει όταν λέει πως όσα του καταμαρτυρούνται είναι «πλήρως αναληθή».
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ όμως ανέφερε πως γνωρίζει την Εντουαρντς και θεωρεί πως είναι «αξιόπιστη», ενώ πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές των Συντηρητικών, χωρίς να υιοθετούν ανοιχτά τις καταγγελίες, άφησαν υπόνοιες για τον «χαρακτήρα και την ακεραιότητα» που θα πρέπει να έχουν όσοι αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα.
Στο πρόσφατο παρελθόν, ο βρετανικός Τύπος βοούσε για τους ομηρικούς καβγάδες του «άπιστου» Τζόνσον με τη σύντροφό του Κάρι Σίμοντς -τόσο θορυβώδεις που γείτονες του ζεύγους λέγεται πως φώναξαν την αστυνομία.
Παράλληλα δε, ο Τζόνσον ενδέχεται να τεθεί υπό επίσημη έρευνα, κατηγορούμενος αυτή τη φορά για παράβαση καθήκοντος λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλο σύγκρουσης συμφερόντων, αφού εγκαλείται πως όσο ήταν δήμαρχος Λονδίνου χορήγησε, χωρίς να το δηλώσει, ως όφειλε, 126.000 λίρες από δημοτικά ταμεία σε επιχειρήσεις της Αμερικανίδας «φίλης» του Τζένιφερ Αρκιουρι, εξασφαλίζοντάς της ταυτόχρονα προνομιακή πρόσβαση σε εμπορικές αποστολές στο εξωτερικό, με επικεφαλής τον ίδιο.
Οι Sunday Times μάλιστα έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά πέριξ του Τζόνσον, δημοσιεύοντας προχθές ρεπορτάζ, βάσει του οποίου η εν λόγω επιχειρηματίας (και πρώην μοντέλο) είπε σε τέσσερις φίλους της πως διατηρούσε τότε μαζί του ερωτική σχέση.
«Νομίζω πως αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι να ακούσουν τι κάνουμε για να ενώσουμε τη χώρα και να προχωρήσουμε βελτιώνοντας τη ζωή τους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να κάνει αντιπερισπασμό. Η πολεμική γλώσσα του όμως συνεχίζει να προκαλεί κατακραυγή, ασχέτως αν εκείνος χαρακτηρίζει εαυτόν «πρότυπο (αυτο)συγκράτησης» (!), εντείνοντας τις ρητές ανησυχίες πως οξύνει κι άλλο την πόλωση και συδαυλίζει τις απειλές που δέχονται πολιτικοί του αντίπαλοι.
Πέρα από την πάγια άρνησή του να παραιτηθεί αλλά και να διευκρινίσει πως μπορεί όντως να υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτώβρη, όπως επιμένει κόντρα στη σχετική νομοθεσία-μπλόκο που έχει περάσει στη Βουλή, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί κατά κόρον να χρησιμοποιεί και να υπερασπίζεται εμπρηστικές φράσεις του, όπως «νόμος-συνθηκολόγηση» στην Ε.Ε. και «προδοσία» εκ μέρους βουλευτών που προσπαθούν, λέει, να ανατρέψουν τη λαϊκή βούληση υπέρ του Brexit. Μιλώντας δε την Κυριακή στο BBC, απέφυγε μεταξύ άλλων να διαψεύσει αν σε επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες (όπως π.χ. με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν) έχει ζητήσει τεθεί βέτο σε αναβολή του Brexit!
Νερό στο κρασί τους
Κι ενώ, σύμφωνα με την Guardian, στο συνέδριο διαφάνηκαν χθες ενδείξεις διαλλακτικότητας από την πλευρά των φανατικών μπρεξιστών βουλευτών των Συντηρητικών και συγκεκριμένα της σκληροπυρηνικής ευρωσκεπτικιστικής ομάδας ERG, που ανοίγουν δειλά την πόρτα σε μια συμφωνία με την Ε.Ε., ακόμα κι αν συμπεριλαμβάνει κάποια εκδοχή του επίμαχου backstop στα ιρλανδικά σύνορα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις συνομιλίες, προσπαθώντας να αποτρέψουν οριστικά και αμετάκλητα το άτακτο Brexit.
Στις χθεσινές διαβουλεύσεις τους συμφώνησαν να μην καταθέσουν αυτή τη βδομάδα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού ώστε να τον ρίξουν από την εξουσία, αλλά να αρχίσουν προετοιμασίες για συγκρότηση υπηρεσιακής διακομματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση να αναλάβει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προσωρινά πρωθυπουργός, θέση για την οποία εξετάζονται βετεράνοι βουλευτές, όπως ο -πρόσφατα εκπαραθυρωμένος από τους Συντηρητικούς- Κεν Κλαρκ και οι Εργατικές Χάριετ Χάρμαν και Μάργκαρετ Μπέκετ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας