Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέτυχε να εκλέξει για πρώτη φορά δήμαρχο στη χώρα καθώς ηττήθηκε χθες στον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στην πόλη Γκέρλιτς (ανατολικά).
Στην αναμέτρηση, που χαρακτηριζόταν σοβαρή δοκιμασία για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό, ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Οκτάβιαν Ούρζου επικράτησε με 55,1% των ψήφων έναντι 36,4% του ακροδεξιού υποψήφιου Σεμπάστιαν Βίτελ.
«Είμαι ευτυχής», είπε ο Οκτάβιαν Ούρζου στο Γερμανικό Πρακτορείο και υποσχέθηκε να έλθει πιο κοντά σε όσους δεν τον ψήφισαν. Δήλωσε, επίσης, ότι η νίκη του αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι αποφάσισαν να μείνει η πόλη ανοιχτή για τους ξένους. «Η αναμέτρηση δεν αφορούσε δύο υποψηφίους αλλά τον προσανατολισμό της πόλης στον έξω κόσμο, το να παραμείνουμε ανοιχτή κοινωνία και να μην απομονωθούμε».
Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που θεωρούνταν πρόβα για τις εκλογές στη Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου, έγινε δεκτό με εμφανή ικανοποίηση στο στρατόπεδο της γερμανικής κεντροδεξιάς. «Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία, αέρας στα πανιά [ου CDU]», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ.
Ωστόσο ικανοποίηση εξέφρασε και η επικεφαλής του AfD, Αλίς Βάιντελ, και έκανε λόγο για «τεράστια επιτυχία».
Πριν από την ψηφοφορία στην πόλη των 56.000 κατοίκων, που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία, διάσημοι Γερμανοί ηθοποιοί, κινηματογραφικοί παραγωγοί και άλλοι καλλιτέχνες εξέφραζαν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επικρατήσει το AfD, τονίζοντας πως ειδικά η κινηματογραφική βιομηχανία θα επιλέξει κάποια άλλη πόλη αν στο Γκέρλιτς επικρατήσει ατμόσφαιρα «μίσους και ξενοφοβίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας