Τοπίο στην ομίχλη» αποδείχτηκε για τα ΜΜΕ η χθεσινοβραδινή συνάντηση των Βρυξελλών, καθώς ξεκίνησε τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας και δεν παρουσίασε πρόωρες «διαρροές», όπως συμβαίνει σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Ετσι, αν και αρκετά ελληνικά και ξένα –ηλεκτρονικά, κυρίως- μέσα είχαν συνεχή κάλυψη, στην πραγματικότητα για πολλές ώρες δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών, πέρα από κάποια σχόλια για τα «σκυθρωπά πρόσωπα» των συμμετεχόντων και το «βαρύ κλίμα» που είχε διαμορφωθεί πολύ πριν από την έναρξη του κρίσιμου μίτινγκ.
Δεν πρέπει άλλωστε να παραγνωριστεί ότι το «κυρίως πιάτο» της συνόδου ήταν το ρωσο-ουκρανικό ζήτημα, και ιδιαίτερα η επέκταση ή όχι των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Υπό την πίεση των ΗΠΑ και των γνωστών «ατλαντιστών» της Ενωσης, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν τελικά να διατηρήσουν ουσιαστικά τις υπάρχουσες κυρώσεις ώς το τέλος του έτους και να μην τις αποσύρουν, εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία του «Μινσκ ΙΙ» –μια «πλήρης εφαρμογή» που φυσικά αποτελεί ζητούμενο, καθώς υπάρχουν ήδη πολλαπλές ερμηνείες για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο Μινσκ όσον αφορά το «στάτους» της προσαρτημένης στη Ρωσία Κριμαίας, και φυσικά το «στάτους» των εξεγερμένων ανατολικών ουκρανικών επαρχιών του Ντονμπάς, που ήδη αυτοαποκαλούνται «Νοβοροσίγια» (Νέα Ρωσία). (Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 16).
Ουσιαστικά, ακόμη και οι ίδιοι οι ηγέτες που τελικά πήραν μέρος στην άτυπη συνάντηση είχαν φροντίσει νωρίτερα να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών, αφήνοντας να εννοηθεί πως «δεν θα έβγαινε κάτι χειροπιαστό» από τη συζήτηση. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορεί πάντως να απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής σήμερα, δεύτερη μέρα, με την Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο να ζητούν «ενημέρωση» της Ολομέλειας για τις άτυπες συζητήσεις της Πέμπτης. Πρόκειται ουσιαστικά για έμμεση υποστήριξη του ελληνικού αιτήματος για συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στην Ολομέλεια της συνόδου, αίτημα που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τη Γερμανία.
«Αγχωμένοι και νευρικοί»
Οπως αναφέρει πάντως στην πρώτη του ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες το Associated Press, οι «αγχωμένοι και νευρικοί» ηγέτες της Ε.Ε. πίεσαν τον Ελληνα πρωθυπουργό να υποχωρήσει. Οσον αφορά τους «δορυφόρους» της κυρίας Μέρκελ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (που αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές έχασε τη «δεδηλωμένη» στη Γερουσία μετά από συμπληρωματικές εκλογές, όπου «τιμωρήθηκε» από τους εκλογείς για την εμμονή του σε μέτρα σκληρής λιτότητας) δήλωσε σε αυστηρό ύφος πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ενώ ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, που ανησυχεί για τις επικείμενες δικές του εκλογές, είπε ότι «μπορούμε πάντα να κάνουμε πολιτικές συζητήσεις αν αυτό απαλύνει τον πόνο, αλλά δεν θα υπάρξουν αλλαγές».
Το A.P. λέει επίσης ότι ο Τσίπρας «έκανε την είσοδό του στη σύνοδο ακτινοβολώντας αυτοπεποίθηση» και ζητώντας «φιλόδοξες πολιτικές πρωτοβουλίες» από τους εταίρους, ενώ η «Monde» προσθέτει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός απαίτησε «σεβασμό στη δημοκρατία».
«Το τεντωμένο σκοινί στο οποίο βαδίζουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της λόγω της διάσωσης και των προαπαιτούμενων για την υλοποίησή της κοντεύει να σπάσει», γράφει και η ισπανική «El Pais».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας