Το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης βραδινής συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ των Αλ. Τσίπρα - Ανγκελα Μέρκελ - Φρ. Ολάντ - Ζ.Κ. Γιούνκερ - Μ. Ντράγκι - Ντόναλντ Τουσκ - Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ενδεχομένως να προδιαγράψει και εκείνο της συνάντησης στο Βερολίνο του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η επταμερής συνάντηση θα δώσει και το στίγμα των συζητήσεων στη γερμανική πρωτεύουσα, εστιάζοντας σε δύο κρίσιμα σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσει ο Γάλλος πρόεδρος. Με σχεδόν δεδομένη τη βούλησή του «να βοηθήσει ώστε να μη φτάσουμε στα άκρα» και έχοντας ταχθεί κατά ενός «ελληνικού ατυχήματος», η ελληνική πλευρά αναμένει από τον Φρ. Ολάντ να κρατήσει «διακριτή στάση απέναντι στη γραμμή Σόιμπλε», επηρεάζοντας τη Γερμανίδα καγκελάριο. Το κρίσιμο ερώτημα όμως που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η διαφοροποίησή του απέναντι στη Γερμανία ή «μέχρι ποιου σημείου θα κρατήσει... άμυνα». Και τούτο γιατί η Γαλλία κρατάει ούτε λίγο-ούτε πολύ μια μάλλον «μεσοβέζικη στάση» που αποτυπώνει και μέρος της εσωτερικής της κρίσης, η οποία σε συνδυασμό με την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δημιουργεί στον Ολάντ επιπλέον προβλήματα.
Το δεύτερο σημείο αφορά το πώς θα «κινηθεί» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν με νόημα τη στήριξη του Αλ. Τσίπρα στο πρόσωπο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν το Βερολίνο εξέφραζε τον προβληματισμό του. Αυτή η προσέγγιση και το καλό κλίμα που έχει αποτυπωθεί στις συναντήσεις των δύο ανδρών επιτρέπουν στα κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι «ο ρόλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι εξισορροπητικός, αφού δεν επιθυμεί η προεδρία του να μείνει στην ιστορία συνδεδεμένη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωζώνη».
Ο ρόλος της Ανγκελα Μέρκελ ανάγεται σε μεγάλο άγνωστο Χ της συνάντησης. Και τούτο γιατί η Αθήνα θεωρεί ότι η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου θα είναι διαφορετική σήμερα από ό,τι τη Δευτέρα. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι θα θελήσει να κρατήσει μια στάση που θα της επιτρέψει να βρεθεί ταυτόχρονα «κοντά αλλά και μακριά» από τον Φρ. Ολάντ, με στόχο να δώσει το σήμα πως «επιδιώκει να βρεθεί λύση» και ταυτόχρονα να μη συνταχθεί με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο Β. Σόιμπλε.
«Σε διαφορετική περίπτωση, γιατί να καλέσει τον Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο» αναρωτιούνται κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι «αν ήθελε να ταυτιστεί με τη σκληρή γραμμή, δεν θα καλούσε τον πρωθυπουργό». Επί της ουσίας, η Αθήνα ευελπιστεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα ακολουθήσει μια «μέση οδό» που θα της επιτρέψει και να δώσει την απαραίτητη ανάσα στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, να μη φανεί ότι αφίσταται της γερμανικής επιμονής στην τήρηση του προγράμματος.
Η πολιτική λύση
Ισως μια τέτοια στάση να σημάνει και την πολυπόθητη από ελληνικής πλευράς πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα. Δηλαδή να ξεπεραστεί ο σκόπελος των τεχνικών κλιμακίων και η εμμονή τους στην «αριθμολαγνεία», ανοίγοντας τον δρόμο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα, χωρίς όμως αυτές να επιβάλλονται από την -τουλάχιστον- ανελαστική δράση των τεχνοκρατών.
Από την άλλη πλευρά, στο μέγαρο Μαξίμου δείχνουν πεπεισμένοι ότι εξυφαίνεται σχέδιο πτώσης της κυβέρνησης τόσο από κέντρα του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού. Κάτι στο οποίο αναφέρθηκε χθες στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός (ρεπορτάζ σελ. 6-7) και δείχνει πλέον να το ενστερνίζεται το σύνολο της κυβέρνησης και του κόμματος. Ομως όπως ισχυρίζονται άπαντες στο Μαξίμου, «όποιος επιδιώξει να μετατρέψει τη χώρα σε προτεκτοράτο, λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», επαναφέροντας επί της ουσίας το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή και εκλογών αν οι εταίροι επιμείνουν στο «άτεγκτο σενάριο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας