Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο Μάρτιν Σουλτς. | REUTERS / Christian Hartmann

Ευρωπαϊκές συστάσεις στο παρά πέντε της συνόδου

«Επικίνδυνη» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο. Εκτίμησε ότι χρειάζονται βραχυπρόθεσμα δύο έως τρία δισεκατομμύρια για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

«Ο χρόνος τελειώνει. Κατά συνέπεια θα ήταν καλό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις οποίες συμφώνησε να εκπληρώσει. Τότε θα ρεύσει περισσότερο χρήμα» δήλωσε στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προειδοποίησε χθες (Τετάρτη) την Ελλάδα πως «ο χρόνος λιγοστεύει» και πως «πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς».

«Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι αλήθεια ότι η χώρα δεν έκανε πολλές προσπάθειες, σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε πως στην αποψινή του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, θα επαναλάβει αυτά που του είχε πει τις δύο προηγούμενες φορές που συναντήθηκαν: «Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, θα πρέπει να λειτουργήσει, έτσι ώστε οι δεσμεύσεις που έχει πάρει σε επίπεδο Γιούρογκρουπ το 2012, και πρόσφατα, να υλοποιηθούν».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχει «κίνδυνος για έναν νέο σεισμό στην Ευρώπη εξαιτίας της Ελλάδας, που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι «ένας νέος σεισμός διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί έχουμε πάρει ήδη μέτρα που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε καλύτερα σε περίπτωση κρίσης. Εάν υπάρξει κρίση».

«Αγαπάω πολύ την Ελλάδα και τους Έλληνες και κυρίως αυτούς που υποφέρουν από τις συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής. Επομένως, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα και να συμβάλουμε, ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απέκλεισε ξανά το ενδεχόμνο Grexit και σημείωσε «πρόκειται για έναν διάλογο, ελπίζω έντιμο, ανάμεσα στην αλληλεγγύη των μεν και τη σταθερότητα των δε».

Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε πολλές μεταρρυθμίσεις, πέτυχε πολλές δημοσιονομικές οικονομίες, πέτυχε ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε πολλές προσπάθειες. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι οι Έλληνες είναι λαός τεμπέληδων»

Τέλος, σχετικά με τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι πρόκειται περί νομικού προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, «που δεν αφορά την Ευρώπη. Θεωρώ υποστήριξε ότι αυτό το θέμα γύρω από το οποίο δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα η νέα ελληνική κυβέρνηση, αποσπά την προσοχή όλων, από αυτό που είναι σήμερα το αναγκαίο για την Ελλάδα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ευρωπαϊκές συστάσεις στο παρά πέντε της συνόδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας