Την ύστατη πολιτική ζαριά της έριξε χθες η -τελούσα υπό παραίτηση… διαρκείας- πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσιάζοντας τη «νέα συμφωνία»-δέλεαρ για το Brexit που κατεβάζει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων στις αρχές Ιουνίου, με απειροελάχιστες πάντως πιθανότητες να περάσει, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.
Με μια εσπευσμένη ομιλία στον απόηχο ακόμη ενός γερού καβγά στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, η Τερέζα Μέι προέβη σε μια σοβαρή αλλά συνάμα πονηρή υπαναχώρηση: αλλάζοντας άρδην την πάγια θέση της, δίνει τώρα τη δυνατότητα στους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή ή μη ενός δεύτερου επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος επί της όποιας συμφωνίας εγκριθεί κοινοβουλευτικά, όπως ζητά επίμονα σημαντική μερίδα των Εργατικών, έχοντας πιέσει ανεπιτυχώς προς αυτή την κατεύθυνση κατά τις πολυήμερες και ατελέσφορες τελικά διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Ως συνήθως, όμως, το «τυράκι» κρύβει πίσω του μια «φάκα». Η δυνατότητα ψηφοφορίας για νέο δημοψήφισμα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που συνοδεύει την -τρεις φορές απορριφθείσα στο κοινοβούλιο- συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Withdrawal Agreement Bill - WAB), καθορίζοντας την αναγκαία αλλαγή νομοθεσίας ούτως ώστε η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή.
Και έτσι, βάσει της πρότασης Μέι, οι βουλευτές θα πρέπει πρώτα να εγκρίνουν το νομοσχέδιο για να μπορέσουν κατόπιν να ψηφίσουν επί μιας νέας προσφυγής στη λαϊκή ψήφο…
«Εγώ συμβιβάστηκα. Τώρα σας ζητώ να συμβιβαστείτε κι εσείς επίσης» διαμήνυσε η πρωθυπουργός στα μέλη του κοινοβουλίου και δη στους σκληροπυρηνικούς μπρεξιστές βουλευτές των κυβερνώντων Συντηρητικών, που εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο μαζί της λόγω της παραχώρησης που κάνει για να δελεάσει έστω ορισμένους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν το νομοσχέδιο.
Στα δέκα βασικά του σημεία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η δυνατότητα της Βουλής να αποφασίσει επί μιας προσωρινής -και όχι μόνιμης, όπως αξιώνουν οι Εργατικοί- τελωνειακής ένωσης της χώρας με την Ε.Ε. μετά το Brexit και η νομική δέσμευση να βρεθούν «εναλλακτικές διευθετήσεις» για να αποφευχθεί η εφαρμογή του περιβόητου backstop, της ασφαλιστικής δικλίδας για αποσόβηση επαναφοράς «σκληρών» συνόρων στη διχοτομημένη Ιρλανδία.
Πολλά βρετανικά ΜΜΕ κατέληγαν χθες στο συμπέρασμα πως (και) η νέα πρόταση της Μέι γύρισε μπούμερανγκ.
«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο, επειδή πρόκειται βασικά για ένα αναμάσημα όσων έχουν ήδη συζητηθεί», ξεκαθάρισε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.
Τα «θεμελιώδη ψεγάδια» της συμφωνίας αποχώρησης παραμένουν, ήταν η αρνητική αντίδραση του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Μέι και αντιτίθεται σφόδρα στο backstop.
Ακόμα και μπρεξιστές βουλευτές των Συντηρητικών, που είχαν υπερψηφίσει με το ζόρι τη συμφωνία αποχώρησης την τρίτη φορά, δηλώνουν τώρα πως θα «μαυρίσουν» το νομοσχέδιο, με ορισμένους να τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Και να σκεφτεί κανείς πως το σχέδιο νόμου μετριάστηκε κατόπιν έντονης αψιμαχίας μεταξύ της πρωθυπουργού και ευρωσκεπτικιστών υπουργών στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Ολα αυτά δε καθώς αρκετοί υπουργοί ετοιμάζονται ολοταχώς να θέσουν υποψηφιότητα στην κούρσα διαδοχής της Μέι, υπό το βάρος της προβλεπόμενης πανωλεθρίας των Συντηρητικών στις ευρωεκλογές, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν θριαμβευτή τον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ με το αντιευρωπαϊκό Κόμμα του Brexit.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας