Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπιστώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην έκθεσή του για την Ουγγαρία, όπου σημειώνει ότι η αντιμεταναστευτική ρητορική της κυβέρνησής της «πυροδοτεί την ξενοφοβία, τον φόβο και το μίσος».
Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία έχουν «αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το σύστημα προστασίας και στο κράτος δικαίου» και πρέπει να αντιμετωπιστούν «ως επείγον ζήτημα».
Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι σαρωτική όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, καθώς έπειτα από επαφές με κυβερνητικές υπηρεσίες και ομάδες προστασίας των δικαιωμάτων, διαπιστώνει ότι το σύστημα ασύλου «ουσιαστικά απορρίπτει τα αιτήματα των προσφύγων».
Επίσης καταγράφει «υπερβολική χρήση βίας» από την αστυνομία εις βάρος πολιτών άλλων κρατών, αλλά και στέρηση φαγητού σε πρόσφυγες.
Η επίτροπος κάλεσε την Ουγγαρία να άρει την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» που έχει επιβάλει από το 2015 η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν με αφορμή τη μεταναστευτική κρίση, λέγοντας ότι δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο με δεδομένο ότι το 2018 η Ουγγαρία έχει δεχθεί μόλις 671 αιτήσεις ασύλου.
Επίσης, η επίτροπος τόνισε ότι οι ουγγρικοί νόμοι «στιγματίζουν και ποινικοποιούν» το έργο των ΜΚΟ που εργάζονται με τους πρόσφυγες, καθώς όσες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό πρέπει να το αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους, ενώ πρόσωπα που εργάζονται σε αυτές υφίστανται διώξεις με την απειλή της φυλάκισης έως ένα έτος.
Όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, η έκθεση υποστηρίζει ότι η ουγγρική κυβέρνηση υποβαθμίζει την ισότητα των φύλων, αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες μόνο ως πρόσωπα που γεννούν παιδιά.
Η έκθεση έρχεται να αυξήσει την πίεση που υφίσταται η Ουγγαρία καθώς στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε., η οποία πάντως προχωρά εξαιρετικά αργά.
Η κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν απάντησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης υποστηρίζοντας ότι η Ουγγαρία «πληροί όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε των πολιτών του είτε προσφύγων και αιτούντων άσυλο».
Επίσης, υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του προσφυγικού και της εγγύτητάς της με τα Βαλκάνια.
Επίσης ανέφερε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να «ελαφρύνει τα πολλαπλά βάρη» που έχουν οι γυναίκες, ενώ απέρριψε τις διώξεις και τις πιέσεις προς τις ΜΚΟ, λέγοντας ότι οι αιτιάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχουν καμία βάση, ούτε αποδεικνύονται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας