Μια ανάσα από την κατάκτηση της εξουσίας στο κράτος - μέλος που αναλαμβάνει τον Ιούλιο την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. βρέθηκε το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, με τον μαύρο θρίαμβό τους στις κυριακάτικες κάλπες της Φινλανδίας να φέρνει ρίγη ανατριχίλας εν όψει ευρωεκλογών και να επισκιάζει την πρώτη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες.
Με οριακή διαφορά μόλις 6.800 ψήφων -ήτοι 0,2%- από την Ακρα Δεξιά, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του 56χρονου πρώην υπουργού Οικονομικών και συνδικαλιστή Αντι Ρίνε κέρδισε μετά βίας την πρωτιά άνευ αυτοδυναμίας, συγκεντρώνοντας τελικά το 17,7% των ψήφων και 40 από τις 200 έδρες στη νέα Βουλή, όταν το Κόμμα των Φινλανδών (πρώην Αληθινοί Φινλανδοί) έχασε παρά τρίχα και ήρθε πάλι δεύτερο, όπως και στις βουλευτικές εκλογές του 2015, έχοντας πετύχει τότε να τρυπώσει στην απερχόμενη πλέον κεντροδεξιά συγκυβέρνηση υπό τον Γιούχα Σίπιλα.
Νέος στόχος οι ευρωεκλογές
Φέτος, το αντιμεταναστευτικό κόμμα υπερδιπλασίασε το ποσοστό και τις έδρες του σε 17,5% και 39 αντίστοιχα, παίρνοντας όχι απλά το αίμα του πίσω, αλλά και το χαμένο έδαφος μετά τη διάσπασή του το 2017.
Ηταν η χρονιά-κλειδί, κατά την οποία σχεδόν οι μισοί βουλευτές του επέλεξαν να παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ιδρύοντας νέα παράταξη (που πάτωσε στις τελευταίες εκλογές), ενώ οι υπόλοιποι έστριψαν ακόμα ακροδεξιότερα, εκλέγοντας αρχηγό τους τον ξενόφοβο εθνικιστή ευρωβουλευτή Γιούσι Χάλα-άχο, που έχει μεγαλεπήβολα πλάνα για το μέλλον, συνάπτοντας ήδη προεκλογική συμμαχία με τους Ευρωπαίους «ομόσταβλούς» του, όπως ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι.
Διακηρυγμένος στόχος τους, να σαρώσουν (και) στις ευρωκάλπες του Μαΐου και να συστήσουν μετεκλογικά μια ισχυρή ακροδεξιά ευρωομάδα, επιβάλλοντας πανευρωπαϊκά πια τη ζοφερή ατζέντα τους.
Ο 48χρονος Χάλα-άχο πήρε τις περισσότερες ψήφους στην εκλογική του περιφέρεια από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο στις εκλογές της Κυριακής, καταφέρνοντας να προσελκύσει όχι μόνο νεαρούς ψηφοφόρους αλλά και πολίτες που μέχρι πρότινος δεν πήγαιναν καν να ψηφίσουν. Μάλλον υπέρ του μέτρησε η καταδίκη του κι η επιβολή προστίμου το 2012 από το φινλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο εξαιτίας ρατσιστικών τοποθετήσεών του, με τις οποίες συνέδεε το Ισλάμ με την παιδοφιλία και τους Σομαλούς με τις κλοπές.
Δεν του στέρησε ψήφους ούτε καν η άρνησή του ουσιαστικά απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που αναδείχτηκε σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στη Φινλανδία μαζί με τις πολιτικές λιτότητας και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους επί πρωθυπουργίας Σίπιλα. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν λόγω της «υστερίας για το κλίμα», όπως κι η υποδοχή αιτούντων άσυλο, κοστίζουν υπερβολικά ακριβά, υποστήριξε σθεναρά και έπεισε.
Τώρα ο Χάλα-άχο τρίβει τα χέρια του, καθώς ο νεοεκλεγείς σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της χώρας θα δυσκολευτεί αρκετά να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς την εκ νέου συμμετοχή του κόμματός του.
Ανοιχτό «παράθυρο»
Ο οσονούπω εντολοδόχος Ρίνε -που δεν απέκλεισε κατηγορηματικά κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Φινλανδών, σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν- αναμένεται να στραφεί πρώτα στους «φυσικούς εταίρους» του, όπως τους χαρακτήρισε: τους Πράσινους δηλαδή και την Αριστερή Συμμαχία, που αύξησαν τα ποσοστά τους σε 11,5% και 8,2% αντίστοιχα.
Ωστόσο, για επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα χρειαστεί τη συνδρομή τουλάχιστον μιας ακόμα παράταξης στο κατακερματισμένο νέο κοινοβούλιο, όπου κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε πάνω από 20% για πρώτη φορά εδώ κι έναν αιώνα. Πιθανότατα λοιπόν θα αναγκαστεί να στραφεί στο τρίτο (με 17% και 38 έδρες), μέχρι πρότινος συγκυβερνών, συντηρητικό Κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού υπό τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Πέτερι Ορπο, αρχιτέκτονα της εξαιρετικά σφιχτής οικονομικής πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης, που έχει χαρακτηρίσει «ανεύθυνα» τα σχέδια του Ρίνε για αύξηση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών προς ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Για την ιστορία, το Κόμμα του Κέντρου του πρώην πρωθυπουργού Σίπιλα πλήρωσε ακριβά τη λιτότητα και καταποντίστηκε στην τέταρτη θέση με 13,8%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας