«Mη ζητάτε μόνο εκπλήρωση υποχρεώσεων και εφαρμογή αποφάσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη και επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που διανύει».
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους εταίρους και δανειστές από τις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Από την πλευρά των προέδρων των δύο βασικών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., ο Λουξεμβούργιος διαπίστωσε έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, απέκλεισε, όμως, την αποτυχία και δήλωσε πρόθυμος να συνεχίσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, εκτιμώντας ότι το παιχνίδι παίζεται στην ευρωζώνη, όπου λαμβάνονται και οι αποφάσεις. Εδειξε, λοιπόν, την κατεύθυνση του Βερολίνου, που κυριαρχεί στην Ευρώπη των 19.
Αισιόδοξος Μ. Σουλτς
Ο Γερμανός Μ. Σουλτς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων εταίρων, φρόντισε να επισημάνει το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, μίλησε για «παρεξηγήσεις» και πέταξε τη σπόντα του, ότι ο Αλ. Τσίπρας κατάλαβε πως είναι πρωθυπουργός και όχι μόνο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ…
«Οταν υπάρχει βούληση τα πάντα είναι εφικτά» δήλωσε ο πρωθυπουργός πριν από τη δίωρη συνάντηση με τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ στην έδρα της Κομισιόν. «Θα ξεπεράσουμε την παρανόηση και στο τέλος θα υπάρχει ένας έντιμος συμβιβασμός… Εχουμε την πολιτική βούληση να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημά μας… Συζητούμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να βρούμε τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογής της απόφασης της ευρωζώνης» είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. «Δεν πιστεύω ότι υπήρξε αρκετή πρόοδος» ανέφερε, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας στη διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων.
«Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία», είπε. Πάντως, ο Λουξεμβούργιος επισήμανε ότι η Κομισιόν επιθυμεί να έχει βοηθητικό ρόλο, αλλά δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα σ’ αυτές τις διαβουλεύσεις, καθώς, όπως είπε, όλες οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το Eurogroup.
Πριν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Μ. Σουλτς, μετά το πέρας της οποίας δήλωσε ότι ζήτησε «βοήθεια και αλληλεγγύη» για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. «Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας και αναμένουμε από τους εταίρους να κάνουν το ίδιο» είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί ένα έντιμος συμβιβασμός.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να χτυπηθεί η ανεργία των νέων και να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. «Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό και όχι μόνο μήνυμα για τις υποχρεώσεις και την εφαρμογή τους», είπε.
Λύσεις με διάλογο
Ο Μ. Σουλτς δήλωσε ότι οι λύσεις βρίσκονται στον διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών και των θεσμών. Και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα. Αναγνώρισε ότι οι μεγαλύτερες εντάσεις υπάρχουν με τη Γερμανία και ζήτησε να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για τις γερμανικές αποζημιώσεις και της συζήτησης για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, υποστηρίζοντας ότι «η διασύνδεση των δύο θεμάτων είναι αντιπαραγωγική και ακατάλληλη»…
Ο Μ. Σουλτς ανέφερε ότι συνάντησε «έναν πρωθυπουργό που κατάλαβε ότι είναι πρωθυπουργός και όχι μόνο πρόεδρος του κόμματός του». Και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας με ρεαλιστικούς στόχους, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει να βρεθεί λύση για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας, όπου η κατάσταση είναι σοβαρή.
Αναφερόμενος στη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εποικοδομητικές». Και οι δύο πλευρές, είπε, αναγνώρισαν ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή». Συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από την Ελλάδα και στην ανθρωπιστική κρίση.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, να παραμείνει η Task Force (Ομάδα Δράσης) στην Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του Χορς Ράιχενμπαχ, αλλά με πολιτικό προϊστάμενο τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Λετονό Βάλντις Ντομπρόφκσι. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συστήσει μία ελληνική Ομάδα Δράσης, με δικό της πολιτικό προϊστάμενο, στην οποία θα συμπεριληφθούν υπηρεσίες και υπουργεία. Οι δύο Ομάδες Δράσης θα συνεργάζονται στενά για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.
Ερωτηθείς για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Μ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Κομισιόν είναι αναρμόδια και πως το όλο θέμα είναι διμερές, μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου και με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζο.
Ο Μαν. Γλέζος στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες -«από καρδιάς» τη χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας- υπήρξε σαφής λέγοντας: «Να καταπιούν τη γλώσσα τους όσοι λένε ότι είμαι απέναντι στην κυβέρνηση». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην «κυβέρνηση του λαού» και αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημιώσεις υποστήριξε ότι αυτό θα συζητηθεί στην ώρα του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας