Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
16.8° 13.4°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 14.2°
2 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
85%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.1° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
80%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
0 BF
77%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο| AP Photo / Jean-Francois Badias

Η ευρω-ατζέντα των κομμάτων αφήνει τους Γερμανούς αδιάφορους

Με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της Γερμανίας σχεδιάζουν τις καμπάνιες τους ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Ανγκελας Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες με τους Χριστιανοκοινωνιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες. Βασικός στόχος τους είναι να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν, προβάλλοντας τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Γερμανία είχε ανέλθει στο 48%, όμως το 2009 και το 2004 η συμμετοχή δεν είχε ξεπεράσει το 43%.

Στις επικείμενες ευρωεκλογές όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμετοχή θα κινηθεί γύρω στο 40%, παρά το γεγονός ότι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο συντηρητικός Βαυαρός Μ. Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέχρι τώρα στην Ευρωβουλή.

Η Χριστιανική Ενωση της Α. Μέρκελ, αν και δείχνει σημάδια δημοσκοπικής σταθεροποίησης, και οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της με την κοινωνική ατζέντα τής Αντρέα Νάλες παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης, τα ποσοστά τους απέχουν πολύ από τα ποσοστά που είχαν πάρει το 2014, 35,3% και 27,3% αντιστοίχως. Η Ενωση CDU/CSU κινείται στο 30% και το SPD στο 17-18%.

Πρόσφυγες και πολιτική ασύλου

Η ευρωπαϊκή ατζέντα των κυβερνητικών κομμάτων δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν την ενίσχυση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Πλην όμως στους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς μεγαλύτερη απήχηση βρίσκει το θέμα της ασφάλειας και της αποτροπής ενός νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών ενώ σ’ εκείνους της Κεντροαριστεράς το θέμα του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των συνταξιούχων και των ανέργων.

Την περασμένη Δευτέρα, σε κλειστή σύσκεψη του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών υπό την πρόεδρο Α. Κραμπ - Καρενμπάουερ, διαμορφώθηκαν οι άξονες της μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής που θα προβάλλει το κόμμα στις ευρωεκλογές, με έμφαση στην αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης.

Στο τραπέζι παραμένει η θέση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας για τη φύλαξη των εσωτερικών συνόρων, αλλά και η πρόταση για μείωση των οικονομικών και κοινωνικών παροχών προς τους πρόσφυγες. Είχε προηγηθεί η κατάθεση της πρότασης των Σοσιαλδημοκρατών προς την καγκελάριο Α. Μέρκελ για την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου και τα εργαλεία κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

Στην πρόταση που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας Χ. Χάιλ παρέχεται εκτός των άλλων η δυνατότητα σε όσους περιμένουν την εξέταση των αιτημάτων ασύλου πάνω από 15 μήνες να έχουν το δικαίωμα σπουδών και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ωστόσο στο σχέδιο αυτό προσκρούει στις έντονες αντιδράσεις της Ενωσης CDU/CSU.

H A. Μέρκελ έθεσε το σχέδιο υπ’ όψιν και των πρωθυπουργών των τοπικών κρατιδίων, την περασμένη Τρίτη, όμως δεν προέκυψε κάποια σαφής κατεύθυνση από τη μακρά συζήτηση, καθώς οι υποστηρικτές και οι επικριτές ήταν μοιρασμένοι.

Ανεργία και επιδόματα

Και στο θέμα της κοινωνικής προστασίας οι προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών.

Η αύξηση και η χρονική επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Ρ. Μπρινκχάους.

Την αντίθεσή της με την πρόταση εξέφρασε και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα FAZ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ντ. Σέλε υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους μείωσης της ανεργίας στο 5% είναι η θέσπιση του βασικού επιδόματος για όλους με το πλαίσιο Χαρτς που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η επανασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου θα προκαλούσε, σύμφωνα με την υπηρεσία, μείωση της απασχόλησης και κατακόρυφη αύξηση της δημοσιονομικής δαπάνης για την προστασία των ανέργων.

Διάσταση έχει καταγραφεί και στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου εργασίας, στα 12 ευρώ από εννέα, που προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Ασφάλεια και εξαγωγές όπλων

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς αποφεύγει να εμπλακεί στον νέο γύρο αντιπαράθεσης των Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες, ακολουθώντας την τακτική των συμβιβασμών της καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Οι φραστικές διαφοροποιήσεις των κυβερνητικών εταίρων συμβάλουν στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους ενόψει των ευρωεκλογών, από την άλλη όμως το πλαίσιο συνεργασίας που έχει επιτύχει η καγκελάριος με τον Ο. Σολτς διασφαλίζει την εικόνα της κυβερνητικής σταθερότητας που έχει ανάγκη η γερμανική οικονομία.

Ενδεικτικός είναι ο χειρισμός και των δύο στη διάσταση των κομμάτων τους αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες ήθελαν το τερματισμό του εμπάργο που επιβλήθηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Μ. Σουλτς απαίτησαν τη συνέχιση και μετά τις 9 Μαρτίου που λήγει η προηγούμενη κυβερνητική απόφαση.

Η καγκελάριος και ο αντικαγκελάριος αποφάσισαν παράταση δυο εβδομάδων προκειμένου μέσα στο διάστημα αυτό να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, συνδεδεμένη και με τις αποφάσεις Γαλλίας-Γερμανίας για το κοινό πλαίσιο αμυντικής πολιτικής.

Κοινωνική ατζέντα και Αριστερά

Η στροφή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, η οποία θα κριθεί σε πρώτη φάση στις ευρωεκλογές και οριστικά στις τοπικές εκλογές σε τρία κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας το φθινόπωρο, ορίζοντας και την τύχη της Α. Νάλες στην ηγεσία του κόμματος, έχει φέρει σε αμηχανία τους Πράσινους και την Αριστερά.

Το ποσοστό των Πρασίνων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πέφτει ισόποσα με την αύξηση των Σοσιαλδημοκρατών, παρά το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος παραμένει ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Η κοινωνική ατζέντα όμως έχει αμεσότερη επίδραση στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Η ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών έχει επισκιάσει και τις κοινωνικές προτάσεις της Αριστεράς, η οποία στην εκλογική της διακήρυξη υποστηρίζει τις ίδιες προτάσεις για αύξηση του βασικού ωρομισθίου εργασίας και των παροχών προς τους συνταξιούχους και τους άνεργους.

Παράλληλα αντιμετωπίζει νέα κρίση εσωστρέφειας λόγω της διαφοροποίησης της συμπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Σ. Βάγκενκνεχτ, η οποία απείχε από τις εργασίες της διάσκεψης για τις ευρωεκλογές.

Ζήτημα στρατηγικής αντιμετωπίζει και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, με την επιλογή της Χριστιανικής Ενωσης να υποσχεθεί πιο αυστηρό πλαίσιο για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Στις ομοσπονδιακές εκλογές το AfD είχε επενδύσει στην ανασφάλεια και βγήκε τρίτο κόμμα με 12,6%.

Στις ευρωεκλογές η ηγεσία Γκάουλαντ-Βάιντελ επενδύει στην κόπωση των ψηφοφόρων από την κυβέρνηση Μέρκελ και αναμένει ότι θα ξεπεράσει το 14-15% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Στην περίπτωση αυτή θα έχει ηγεμονικό ρόλο στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά θα μπορεί να σηκώσει τους τόνους ξανά κατά της Α. Μέρκελ ενόψει των φθινοπωρινών εκλογών στη Θουριγγία, το Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία, όπου προσβλέπει στην πρώτη θέση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ευρω-ατζέντα των κομμάτων αφήνει τους Γερμανούς αδιάφορους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας