Ολα για όλα τα παίζει πια η Τερέζα Μέι, αναζητώντας απεγνωσμένα πολιτικό σωσίβιο στην Ευρώπη μπας και καταφέρει να άρει το αδιέξοδο στο Λονδίνο ώστε να διασώσει τη συμφωνία της με την Ε.Ε. για το Brexit και κατ’ επέκταση την πρωθυπουργία της.
Δεχόμενη εσωτερικά πυρ ομαδόν στον απόηχο της ταπεινωτικής αναβολής της προγραμματισμένης για χθες ψηφοφορίας για την επίμαχη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων λόγω βέβαιης πανωλεθρίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε το τελευταίο 24ωρο μίνι περιοδεία-αστραπή σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, επιδιώκοντας διακαώς να λάβει πρόσθετες εγγυήσεις πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα παραμείνει επ’ αόριστον παγιδευμένο σε μια τελωνειακή ένωση με τη Ε.Ε. μέσω του περιβόητου backstop: το βασικό αγκάθι στη συμφωνία αποχώρησης που αφορά ένα «δίχτυ ασφαλείας» προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, δηλαδή της Ε.Ε.
Παρότι η Μέι υποστήριξε πως υπάρχει «κοινή αποφασιστικότητα» στην Ευρώπη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του backstop ούτως ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των μελών της βρετανικής Βουλής, τα αποτελέσματα της περιοδείας της ήταν μηδαμινά, με τους Ευρωπαίους να επιμένουν πως δεν θα επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία του διαζυγίου.
Αυτά της διεμήνυσαν ξανά χθες βράδυ στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που συγκαλεί αύριο ειδική σύνοδο κορυφής για το Brexit παράλληλα με την προγραμματισμένη διήμερη σύνοδο των 28 ηγετών, καθώς η Ε.Ε. εντείνει τις προετοιμασίες για το σενάριο μιας βρετανικής εξόδου χωρίς συμφωνία.
Υπάρχει πάντως «επαρκής χώρος να δοθούν επιπλέον διευκρινίσεις και επιπλέον ερμηνείες», είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ενα ξεκάθαρο «όχι» στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης εισέπραξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός και από την Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι στο Βερολίνο.
Χθες το πρωί η Μέι είχε επαφές στη Χάγη με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ενώ σήμερα –μετά το υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει– θα μεταβεί στο Δουβλίνο για συνομιλίες με τον Ιρλανδό ομόλογό της, Λίο Βαράντκαρ. Οπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, η αναβληθείσα κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων θα γίνει πριν από την 21η Ιανουαρίου.
Η πρωθυπουργός φέρεται να μελετά τρόπους να δώσει στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να ψηφίσει υπέρ ή κατά της εισόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στο backstop, καθώς και τη δυνατότητα ετήσιας ψηφοφορίας για το κατά πόσον η χώρα θα παραμένει σε αυτό το καθεστώς.
Βρετανοί υπουργοί υποστήριξαν πως αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας «προσθήκης» στη συμφωνία αποχώρησης, χωρίς αλλαγή του βασικού κειμένου.
Αργά χθες τη νύχτα, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από άλλα ΜΜΕ, το BBC μετέδωσε πως συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 48 επιστολές από «αντάρτες» βουλευτές των κυβερνώντων Τόρις προκειμένου να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της Μέι για να την καθαιρέσουν από την κομματική ηγεσία και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία. Τα δε μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν τους Εργατικούς να υποβάλουν από κοινού στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού.
Ο ηγέτης τους, όμως, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωνε νωρίτερα πως η κίνηση θα γίνει «την κατάλληλη στιγμή», πιθανώς όταν η Μέι επαναφέρει τη «νεκρή» –όπως είπε– συμφωνία της στο κοινοβούλιο. Τη χαρακτήρισε δε «δραπέτη πρωθυπουργό», που «εξευτέλισε» το αξίωμά της καταφεύγοντας στην αναβολή της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, ενώ τώρα «σουλατσάρει στην [ευρωπαϊκή] ήπειρο αναζητώντας θερμά λόγια».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας