Τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιφύλαξε καμία έκπληξη. Οπως υπήρχε η διαρροή τις περασμένες ημέρες, έκανε σαφές ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, σε ό,τι αφορά το έλλειμμα και την αύξηση του χρέους. Παράλληλα, αμφισβήτησε ευθέως την πρόβλεψη της κυβέρνησης της Ρώμης για ανάπτυξη του 1,5% το επόμενο έτος.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Πιερ Μοσκοβισί έκαναν σαφές ότι η παρέκκλιση από τους κανόνες είναι σοβαρή και ότι μπορεί να ξεκινήσει, στο μέλλον, διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Παράλληλα, όμως, αναφέρθηκαν τόσο στην ανάγκη διαλόγου όσο και στην πολιτική διάσταση της όλης υπόθεσης, από τη στιγμή που η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων.
Η διαπραγμάτευση είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει μήνες και δεν αποκλείεται, μετά το «τεντωμένο σκοινί» των τελευταίων εβδομάδων, να μπορέσουν να πέσουν, σε κάποιο βαθμό, οι τόνοι της αντιπαράθεσης.
Μεθαύριο ο Τζουζέπε Κόντε θα δειπνήσει στις Βρυξέλλες με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ είναι σαφές ότι και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία θα συνεχίσει να συνδιαλέγεται με μέλη της Επιτροπής.
Ενδεχομένως, η λύση θα μπορούσε να είναι η μείωση του ελλείμματος από το 2,4% (ως ανώτατο όριο), σε περίπου 2%. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η δυνατότητα εφαρμογής των κύριων κυβερνητικών δεσμεύσεων (βασικό εισόδημα, μείωση της συντάξιμης ηλικίας, φορολογικές διευκολύνσεις) πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Στελέχη των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα υπογραμμίζουν ότι η κύρια αιτία της σύγκρουσης δεν έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με αριθμητικές παραμέτρους.
Θεωρούν ότι η σκληρή στάση της Επιτροπής Γιούνκερ οφείλεται στο ότι η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα που κατάφερε να εκλέξει μια αντισυστημική ή ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση –αυτή, δηλαδή, που πολλοί αποκαλούν «κυβέρνηση λαϊκιστικών δυνάμεων»– και στο ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής, η οποία αμφισβητεί, φυσικά, και την ορθότητα των μέχρι τώρα οικονομικών επιλογών.
Προς το παρόν, η δημοτικότητα της κυβέρνησης Κόντε παραμένει κοντά στο 60%. Σίγουρα υψηλή, αν λάβει κανείς υπόψη του και τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων δυο μηνών.
Πολλά θα εξαρτηθούν, βέβαια, από την πορεία του σπρεντ και τη βιωσιμότητα της ιταλικής δημόσιας οικονομίας. Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα ελπίζουν ότι μετά την κορύφωση της σύγκρουσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η κατάσταση θα επανέλθει, σιγά σιγά, εντός συνηθισμένων ορίων. Χθες, το σπρεντ υποχώρησε, πράγματι, κατά 25 μονάδες. Αλλά είναι σαφές ότι ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας