Την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει η Γερμανική Eνωση Δημοσιογράφων (ΓΕΔ/DJV) στην εκστρατεία της εφημερίδας «Bild» με τον προκλητικό τίτλο: «Οχι στα χρήματα για τους άπληστους Ελληνες». Καλεί, μάλιστα, τη διεύθυνση της εφημερίδας να σταματήσει αμέσως την «ανθελληνική εκστρατεία», τονίζοντας ότι υπερβαίνει τα όρια ακόμα και της πολιτικής εκστρατείας.
Ο Μίκαελ Κόνκεν, πρόεδρος της ΓΕΔ, επισημαίνει ότι «η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την Ελλάδα μπορεί σε κάποιους να αρέσει και κάποιοι άλλοι να την απορρίπτουν. Μια εκστρατεία, όμως, η οποία θέλει να επηρεάσει άμεσα τις πολιτικές αποφάσεις, δεν εμπίπτει στην αποστολή της δημοσιογραφίας». Αναφέρεται στην πρωτοβουλία της «Bild» που με χθεσινό της πρωτοσέλιδο καλεί τους Γερμανούς να πουν «ΟΧΙ» και να επηρεάσουν την αποψινή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Ο κ. Κόνκεν τονίζει πως «το ότι τα λαϊκά ΜΜΕ υιοθετούν μια διαφορετική γλώσσα και ένα άλλο δημοσιογραφικό στιλ είναι αυτονόητο. Η καμπάνια όμως με τις selfies του Bild.de ξεπερνά τα όρια και της πολιτικής καμπάνιας». Προσθέτει μάλιστα ότι «η ανασφάλεια για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στη Γερμανία είναι μεγάλη», αλλά ξεκαθαρίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες καθήκον όλων των ΜΜΕ είναι να παρέχουν ολοκληρωμένη, ευρεία και κριτική κάλυψη του θέματος και όχι να πραγματοποιούν πολιτικές καμπάνιες. Κάνει αναφορά και στη δημοσιογραφική δεοντολογία, σημειώνοντας πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ένας ολόκληρος λαός δυσφημείται για τις λανθασμένες αποφάσεις των πολιτικών του.
Αναγνώστες της «Bild» εξέφρασαν την ντροπή τους για τη στάση της, καθώς τους καλεί να τυπώσουν το επίμαχο άρθρο που λέει «όχι» στα χρήματα για τους «άπληστους Ελληνες», να βγάλουν μία φωτογραφία τους και να την επισυνάψουν στο σχετικό άρθρο αλλά και μια selfie μαζί με το άρθρο και να το αποστείλουν μέσω email στην εφημερίδα.
Υπήρξαν πάντως και αρκετοί αναγνώστες της που ανταποκρίθηκαν, ενώ είχαν υποβληθεί και πάνω από 800 σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων εχθρικά προς τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας