Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του μασκοφόρου μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που εμφανιζόταν σε αρκετά βίντεο της οργάνωσης με αποκεφαλισμούς ομήρων είνια Βρετανός μεσοαστός που έχει μεγαλώσει στο δυτικό Λονδίνο με πτυχίο κολεγίου ως προγραμματιστής υπολογιστών.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, το όνομά του γνωστού ως «Τζον» είναι Μοχάμεντ Εμβάζι, γνωστός ήδη στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας, που είχαν επιλέξει να μην αποκαλύψουν μέχρι τώρα το όνομά του για να διευκολυνθούν οι έρευνες τους.
Ο Εμβάζι εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα βίντεο τον περασμένο Αύγουστο, με την εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ και τον προηγούμενο μήνα «πρωταγωνίστησε» σε άλλο βίντεο με τους δύο Ιάπωνες ομήρους, λίγο πριν την εκτέλεσή τους.
Σύμφωνα με την Washington Post, πιστεύεται ότι ο Εμβάζι είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2012 και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. Εχει γενηθεί στο Κουβέιτ, μεγάλωσε στην βρετανική πρωτεύσα και προσευχόταν περιστασιακά σε τέμενος στο Γκρίνουιτς, το νοτιοανατολικού Λονδίνου. Φίλοι του, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είπαν ότι ο Εμβάζι ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά από ένα σαφάρι που επρόκειτο να γίνει στην Τανζανία, για την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου.
Οπως υποστήριξαν, τόσο ο Εμβάζι όσο και δυο φίλοι του- ένας Γερμανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ ονόματι Ομάρ και ένας άλλος άνδρας που τον φώναζαν Αμπου Ταλιμπ- τελικά δεν έκαναν ποτέ αυτό το σαφάρι.
Οταν έφθασαν στο Ντα ελ Σαλάμ της Τανζανίας, τον Μάιο του 2009, συνελήφθησαν από την αστυνομία και κρατήθηκαν για μια νύχτα, πριν απελαθούν. Καμμία ανακοίνωσε δεν εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, αλλά ούτε και από την αστυνομία, που αρνήθηκε να σχολιάσει. «Δεν πρόκειται να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα κανενός σε αυτή τη φάση ή να κάνουμε οποιαδήποτε ενημέρωση για την πρόοδο των ερευνών» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο διοικητής Ρίτσαρντ Γουόλτον της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.
Η Washington Post, ωστόσο επισημαίνει ότι ο Εμβάζι είχε προσαχθεί και στην Βρετανία, το 2010, οι αρχές του είχαν πάρει τα δακτυλικά του αποτυπώματα και είχαν ψάξει τις αποσκευές του.
O πυρήνας των εξτρεμιστών που «γέννησε» το Ισλαμικό Κράτος αρχικά είχε στήσει το αρχηγείο του στην επαρχία Ιντλιμπ, το καλοκαίρι το 2012. Και από εκεί επεκτάθηκε στο Χαλέπι, όπου έπεσαν στα χέρια τους και αρκετοί από τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν τότε σε νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης ή σε ένα εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη στα περίχωρα.
Μέχρι πέρσι τον Φεβρουάριο, όλοι οι όμηροι είχαν μεταφερθεί στην Ράκα. Εκεί έγινε σαφής σε όλους η ηγετική φυσιογνωμία του Εμβάζι. Ενας από τους ομήρους τον περιέγραψε «ψυχρό, σαδιστή και ανελέητο». Ο Εμβάζι πιστεύεται ότι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ασφάλεια της online δραστηριότητας της οργάνωσης, καταφέρνοντας να κρύβει την προέλευση όλων των επικοινωνιών μεταξύ των στελεών του ΙΚ στη Ράκα και κυβερνήσεων ή απεσταλμένων και διαμεσολαβητών που χειρίζονταν τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.
The jihadi cell that spawned Isis was initially strong in Idlib province, having taken root there in the summer of 2012. From there it spread to Aleppo, where hostages that had been captured at that point were held in one of two locations – under the eye hospital in the centre of the city or in a factory deep in an industrial zone on its northern outskirts.
Τόσο η Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες GCHQ όσο και η αμερικανική NSA δεν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στο ψηφιακό δίκτυο της οργάνωσης. Οσες φορές προσπάθησαν - γράφει ο Guardian- οι επικοινωνίες φαίνονταν σαν να προέρχονταν από κάποιο σημείο στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο πιστεύεται ότι όλες οι δραστηριότητες του Εμβάζι περιορίζονται κυρίως στην περιοχή της Ράκα. Εχει θέση εξουσίας σε στρατόπεδα εκπαίδευσης για νέα μέλη, δίπλα σε έναν άλλο ξένο τζιχαντιστή, έναν Αυστραλό που ειδικεύεται στην εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών. Το στρατόπεδο αυτό βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται Μουσκάνα, που βομβαρδίστηκε από Αμερικανούς και συμμάχους πριν τα Χριστούγεννα. Ο Εμβάζι λέγεται ότι δεν τραυματίστηκε.
Παρότι είναι ψηλά στην ιεραρχία των ξένων εξτρεμιστών, ο Εμβάζι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν φαίνεται να κινείται στους κύκλους λήψης αποφάσεων. «Είναι σαν λοχαγός σε μονάδα του στρατού», λένε αμερικανικές πηγές. «Οι Ιρακινοί εξτρεμιστές διοικούν το "κράτος", οι Σύριοι έπονται και οι ξένοι δεν πρόκειται ποτέ να πλησιάσουν στην κορυφή της ιεραρχίας».
Παρότι ήταν διάσημος μεταξύ των ξένων τζιχαντιστών ελάχιστοι μέσα στην οργάνωση γνώριζαν το πραγματικό του όνομα. Ο «τζιχάντι Τζον» ήταν γνωστός με το πολεμικό ψευδώνυμο Αμπού Αμπντουλάχ αλ Μπριτάνι. Οπως είπαν δυο πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ξέφυγαν από την οργάνωση στα τέλη του περασμένου χρόνου, οι υποψήφιοι τζιχαντιστές μάθαιναν να επικεντρώνονται στις νέες τους ταυτότητες και να αφήνουν πίσω το παρελθόν τους. «Είδα τον Εμβάζι πολλές φορές» είπε ο ένας από αυτούς. «Ηξερα ότι ήταν αυτός από την κοψιά του. Οι άνθρωποι που ήταν μαζί μου τον ήξεραν επίσης. Αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε ερωτήσεις. Ηταν πολύ επικίνδυνο. Για μας ήταν ένας Βρετανός που σφαγιάζει ανθρώπους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας