Tον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν δεν επιτευχθεί μια θετική συμφωνία για την Ελλάδα κρούουν οι Τζόζεφ Στίγκλιτς, Χρίστος Πισσαρίδης και ακόμη 16 κορυφαίοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί.
Στην επιστολή τους οι ακαδημαϊκοί τονίζουν ότι «οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Eurogroup δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας, με πιθανές σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους τους πολίτες της Ε.Ε. Η ουσία μιας οικονομικής ένωσης είναι το δούναι και λαβείν (δίνοντας τώρα, μπορείς να ωφεληθείς αργότερα), αλλά και η ανταπόκριση στα δημοκρατικά αιτήματα των πολιτών. (...) Οι “κατάλληλοι συμβιβασμοί” από την πλευρά των πιστωτών θα ευνοούσαν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ακόμη και εκείνους που της ζητούν τόσο αδιάλλακτα να παραμείνει στην ίδια πορεία. Χωρίς αλλαγή, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα καταρρεύσει. (...) Η ανικανότητα επίτευξης θετικής συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της διάσπασης όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Παράλληλα, οι 18 επισημαίνουν ότι η «προφανής ανάγκη της Ελλάδας σήμερα είναι οικονομική ανάκαμψη με στήριξη από μια σημαντική χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, θέσπιση μέγιστου πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, κάποια χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των χρεών της, συσχετισμό της εξυπηρέτησης του χρέους με κάποια ουσιώδη ανάπτυξη και με δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνουν πάταξη της διαφθοράς και αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος των ολιγαρχών».
«Το αντάλλαγμα για τους εταίρους -που παραμένουν προσκολλημένοι για την ώρα στο μοντέλο της δρακόντειας δημοσιονομικής προσαρμογής- θα είναι η υπόσχεση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. (...) Η ανάπτυξη είναι ούριος άνεμος για όλα τα καράβια».
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι τοποθετήσεις περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Χθες ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν τάχθηκε υπέρ μιας φιλικής εξόδου (friendly exit) της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της παρά μόνο επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί».
Το σύστημα πληρωμών Target 2
Αν όμως η Ελλάδα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ, όχι φιλικά όπως υποθέτει ο Ντ’ Εστέν, αλλά σε συνθήκες σύγκρουσης και χρεοκοπίας, και αρνηθεί να αποπληρώσει όχι μόνο τα πακέτα διάσωσης αλλά και τις υποχρεώσεις της μέσω του συστήματος πληρωμών Target 2 (που χρησιμοποιείται για τον διακανονισμό των συναλλαγών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος) προς την ΕΚΤ, τότε οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα βρεθούν προ μιας δυσάρεστης έκπληξης και το Βερολίνο σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο γνωστός αρθρογράφος της βρετανικής «The Telegraph» Ambrose Evans-Pritchard, τα χρέη που οφείλει η Τράπεζα της Ελλάδας στην ΕΚΤ μέσω Target προσέγγιζαν τον Δεκέμβριο τα 49 δισ. ευρώ και τώρα μπορεί να έχουν φτάσει τα 65-70 δισ. ευρώ.
Σε ενδεχόμενο ενός βίαιου Grexit και χρεοκοπίας, οι ζημιές αυτές θα πρέπει να καλυφθούν από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, μεταξύ αυτών -κατά 27%- και από τη γερμανική Bundesbank -οι απαιτήσεις της οποίας στο Target 2 της ΕΚΤ έφταναν στα τέλη του 2014 τα 515 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση του Pritchard είναι ότι οι Γερμανοί δεν θα επιτρέψουν αρνητικό κεφάλαιο στην ΕΚΤ, θα απαιτήσουν ανακεφαλαιοποίηση και θα το θεωρήσουν ζημιά για το γερμανικό κράτος. Αν όμως συμβεί αυτό, η Αν. Μέρκελ θα πρέπει να προσέλθει στο γερμανικό Κοινοβούλιο και να ζητήσει πραγματικό χρήμα για να καλύψει αυτή τη ζημιά.
Και τότε οι φορολογούμενοι ψηφοφόροι της, που ήδη δυσανασχετούν για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, θα αντιληφθούν ότι τεράστια ποσά χρημάτων -που δεσμεύτηκαν εν αγνοία τους και χωρίς την ψήφο του Κοινοβουλίου- εξανεμίστηκαν. Μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει με τίποτα ούτε τη Μέρκελ ούτε τη γερμανική ελίτ που εκπροσωπεί. Γι’ αυτό και θα βάλει στην άκρη τους... «συλλέκτες χρέους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας