Με το βλέμμα στραμμένο ανήσυχα στο σημερινό άνοιγμα των αγορών και στο εάν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, την Παρασκευή, θα εξελιχθεί σε αυτό που πολλοί αναλυτές σκιαγραφούν ως πλήρη οικονομική κρίση στη γείτονα, βρίσκονται επενδυτές, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (λόγω της έκθεσης ευρωπαϊκών τραπεζών στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία) και πρωτίστως η ισλαμοσυντηρητική ηγεσία της Αγκυρας, που βλέπει την κατάσταση να εξελίσσεται σε εν δυνάμει Βατερλό της.
Κλιμακώνοντας πάντως με εθνικιστικές κορόνες τη διπλωματικο-οικονομική διελκυστίνδα με τις ΗΠΑ (με κορυφή του παγόβουνου την κράτηση στην Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον), κι ενώ συνεχίζει τις γεωπολιτικές ακροβασίες του πατώντας ταυτόχρονα σε δύο βάρκες (βλ. Ρωσία), ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διεμήνυσε πολλάκις μέσα στο Σαββατοκύριακο στην ισχυρότερη ΝΑΤΟϊκή του σύμμαχο «να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να καταλάβει ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές».
Η προειδοποίηση
«Η αποτυχία να αλλάξει αυτή τη μονομερή προσέγγιση και την ασέβεια, θα μας αναγκάσει να αναζητήσουμε νέους φίλους και συμμάχους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε σαββατιάτικο άρθρο του στους New York Times (το οποίο έβριθε ιστορικών στρεβλώσεων, με πλέον προκλητική την αναφορά ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο έγινε «για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκυπρίους, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον»).
Μιλώντας, δε, μέσα στο τελευταίο 48ωρο ενώπιον ψηφοφόρων και στελεχών του κόμματός του, αμφισβήτησε το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και δήλωσε ότι προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα, με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και την Ουκρανία -απηύθυνε μάλιστα ανάλογο κάλεσμα και προς τους Ευρωπαίους.
Ξανά και ξανά, υποστήριξε ότι η οικονομία της χώρας του δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και ότι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι οι «πύραυλοι» ενός «οικονομικού πολέμου» που συντελείται «βάσει σχεδίου» σε βάρος της Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν μίλησε για διορία των ΗΠΑ ως προς την απελευθέρωση του Μπράνσον.
«Με απειλές, θέλουν να τον αφήσουμε ελεύθερο μέχρι αύριο το απόγευμα στις 6», ανέφερε το Σάββατο, χωρίς να διευκρινίσει εάν πράγματι η διορία έληγε χθες. «Δεν είμαστε καμιά τυχαία χώρα. Εδώ είναι Τουρκία», αρκέστηκε να τονίσει, απορρίπτοντας μεν το τελεσίγραφο, απευθυνόμενος πρωτίστως δε στο εσωτερικό της χώρας.
Μικρή παράταση
Οπως πάντως αναφέρουν σε άρθρο του ο διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της «Χουριέτ», Μουράτ Γετκίν, αλλά και στους Financial Times ο διευθυντής του Τουρκικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, Σονέρ Τσααπτάι, το αμερικανικό τελεσίγραφο έχει πάρει παράταση έως την Τετάρτη, στις 15 Αυγούστου, με ορατή την επιβολή πρόσθετων αμερικανικών κυρώσεων και με άγνωστη κατάληξη...
«Η συνολικότερη εικόνα» για την Τουρκία, έγραφε χθες σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση στην εφημερίδα Arab Weekly ο Τούρκος δημοσιογράφος Γιαβούζ Μπαϊντάρ, «είναι αυτή μιας περιφερειακής δύναμης που συμπιέζεται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία». Για την ακρίβεια, παρατηρεί, «η Αγκυρα βρίσκεται σε διπλωματικό αδιέξοδο»...
«Ενώ είναι σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», εξηγεί, «βρίσκεται παράλληλα σε φάση “εξόφλησης λογαριασμών” με τη Ρωσία» ως προς το θέμα της Συρίας και ειδικότερα για το μέλλον της βορειοδυτικής επαρχίας της Ιντλίμπ: μοναδικό εναπομείναν οχυρό των εξτρεμιστών αντικαθεστωτικών (στον Νότο του τουρκοκρατούμενου πια κουρδικού καντονιού Αφρίν), υποτιθέμενη «ζώνη αποκλιμάκωσης», όπου η Τουρκία έχει την εποπτεία, αλλά ο στρατός του Σύρου προέδρου Ασαντ και οι σύμμαχοί του (Ρωσία, Ιράν, Χεζμπολάχ) την έχουν βάλει πλέον στο στόχαστρο και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σύντομα σημείο αναφοράς ενός νέου προσφυγικού κύματος προς την Τουρκία.
«Η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη να ανεβάσει το στοίχημα έναντι του Ερντογάν», γράφει ο Μπαϊντάρ. «Κατά την επίσκεψή του σήμερα και αύριο στην Αγκυρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, θα υπενθυμίσει στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ανάγκη η Τουρκία να συμμετάσχει στην επιχείρηση (κατά των τζιχαντιστών) στην Ιντλίμπ».
Ρωσικό τελεσίγραφο;
«Κατά ορισμένες αραβικές πηγές, η Ρωσία έχει δώσει» και αυτή το δικό της «τελεσίγραφο στην Τουρκία, μέχρι τον Σεπτέμβριο», αναφέρει, «για τον αφοπλισμό και την παράδοση των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS)», απομεινάρι της Αλ Κάιντα, που όπως ευρέως καταγγέλλεται υποστηρίζεται ενεργά από την Τουρκία.
«Εάν η Αγκυρα δεν συνεργαστεί στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ», γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος, «η Δαμασκός φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας», με τους οποίους λέγεται ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις, με ρωσική μεσολάβηση, για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης και την επόμενη ημέρα στη Συρία.
Κοντολογίς, τα περιθώρια ελιγμών για τον Ερντογάν -εντός κι εκτός- έχουν ασφυκτικά στενέψει...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας