Ένα στα δέκα επικονιαστικά έντομα κινδυνεύει με εξαφάνιση και το 1/3 του πληθυσμού μελισσών και πεταλούδων μειώνεται, σημειώνει η Κομισιόν που για πρώτη φορά αναλαμβάνει επίσημα πρωτοβουλία για την προστασία τους.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν ένα μηχανισμό για την καταγραφή των πληθυσμών και δεδομένων, καλύτερο συντονισμό της δράσης σε διαφορετικούς τομείς, καθώς και πολιτικές για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο απ' τη δραματική μείωση των εντόμων αυτών.
Η επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αλιείας, Καρμένου Βέλα δήλωσε σχετικά πως: «Οι επικονιαστές είναι ένας άριστος έλεγχος του οικοσυστήματος. Αν δεν είναι καλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως η βιοποικιλότητα γενικά δεν είναι σε καλά επίπεδα και αυτό είναι κακό νέο. Ήδη κάνουμε πολλά για να σταματήσουμε τη μείωση των επικονιαστών στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000. Όμως, με τα ανησυχητικά δεδομένα για τα επικονιαστικά έντομα, ειδικά για τις μέλισσες και τις πεταλούδες, είναι σαφές πως πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια. Γι' αυτό και η σχετική πρωτοβουλία».
Η επικονίαση, σημειώνει η Κομισιόν, είναι μια απ' τις πιο σημαντικές διαδικασίες στη φύση, που επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών. Μόνο στην Ε.Ε. τέσσερα στα πέντε είδη καλλιεργειών και άγριων λουλουδιών εξαρτώνται απ' την επικονίαση των εντόμων.
Επιπλέον, σχεδόν 15 δισ. ευρώ απ' τη συνολική αγροτική παραγωγή οφείλονται σε αυτά ακριβώς τα έντομα. Εκτός απ' την παραγωγικότητα, όμως, οι επικονιαστές συμβάλλουν στην ποικιλία των τροφών.
Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή προτείνει:
- Μέτρα που θα ενισχύσουν τη γνώση για τη μείωση του πληθυσμού των επικονιαστών, τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες. Ήδη, η Κομισιόν ετοιμάζει μια λίστα με τις πιο σημαντικές συνήθειες αυτών των εντόμων, καθώς και ένα σύστημα παρατήρησης της παρουσίας των ζιζανιοκτόνων στο περιβάλλον.
- Μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης του πληθυσμού τους, όπως σχέδια για τις συνήθειες εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο.
- Επίσης, σκοπεύει να προωθήσει μια καμπάνια σε σχολεία για την ενημέρωση των παιδιών, αλλά και γενικότερα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας