Επιφυλάξεις διατυπώνει η Γαλλία για την προκαταρκτική συμφωνία «ειρήνευσης» -άλλοι λένε απλά ανακωχής- στον εμπορικό πόλεμο Ε.Ε.-ΗΠΑ, που επιτεύχθηκε τη νύχτα της Τετάρτης στην Ουάσινγκτον μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αντίθετα, η συμφωνία χαιρετίστηκε θερμά από τη Γερμανία, η οποία ανακουφίστηκε βλέποντας την απειλή της επιβολής νέων αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. να απομακρύνεται...
Η Γαλλία γκρινιάζει για τη συμφωνία γιατί διαπιστώνει ότι ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ πέτυχε ουσιαστικά στην Ουάσινγκτον, στο όνομα της Ευρώπης «που μιλάει με μία φωνή», να διαφυλάξει τα γερμανικά συμφέροντα, αλλά, από την άλλη πλευρά, άνοιξε παράθυρα στις ΗΠΑ για μεγαλύτερη διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων, ιδίως αγροτικών, που ζημιώνουν τα γαλλικά συμφέροντα.
Η διαπραγμάτευση για τα προϊόντα αυτά (σόγια κ.λπ.) στο πλαίσιο της επίτευξης γενικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ε.Ε. (ΤΤΙP) είχε αποτύχει πριν από δύο χρόνια επί προεδρίας Ομπάμα. Τώρα επανέρχεται από το παράθυρο μέσω της προκαταρκτικής συμφωνίας Τραμπ-Γιούνκερ.
Στη συνέντευξη Τύπου των Τραμπ - Γιούνκερ ανακοινώθηκε ότι ελήφθησαν μία σειρά από αποφάσεις που αφορούν τη γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την εμβέλειά τους. Ο Λουξεμβούργιος, όμως, δεν είχε καμία εντολή από τους ηγέτες των 27 να μπει σε τέτοια χωράφια στη συνάντηση της Ουάσινγκτον... Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι ενήργησε σε συνεννόηση με το Βερολίνο, αγνοώντας το Παρίσι και γενικά τους άλλους εταίρους.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος βλέπει τον κίνδυνο να ξεσηκωθούν οι αγρότες της χώρας του, ζήτησε αμέσως «διευκρινίσεις» για το τι συμφωνήθηκε στην Ουάσινγκτον.
«Μία καλή εμπορική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς σαφείς βάσεις και υπό το καθεστώς πιέσεων» δήλωσε με νόημα ο Μπρούνο Λεμέρ, για τον οποίον δεν τίθεται θέμα γενικής εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ε.Ε., όπως υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Στέβεν Μνούτσιν μετά την υπουργική συνάντηση της ομάδας G20 στο Μπουένος Αϊρες.
Για τον Γάλλο υπουργό «δεν θέλουμε να εισέλθουμε σε διαπραγμάτευση για την επίτευξη γενικής συμφωνίας (με τις ΗΠΑ), της οποίας είδαμε τα όρια στη διαπραγμάτευση για την TTIP»...
Ενώ, λοιπόν, ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε θριαμβευτικά μετά τη συνάντηση με τον Ζ.-Κ.Γιούνκερ ότι η Ε.Ε. θα εισάγει «πολλή σόγια» από τις ΗΠΑ, το 94% της παραγωγής της οποίας είναι γενετικά τροποποιημένη, κοινώς... μεταλλαγμένη, ο Μπρούνο Λεμέρ απαίτησε να παραμείνει ο αγροτικός τομέας «εκτός του πεδίου συζητήσεων»:
«Εχουμε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς κανόνες στον τομέα της υγείας και της παραγωγής, τους οποίους τηρούμε διότι εγγυώνται την προστασία και την υγεία των καταναλωτών μας» είπε ο Γάλλος υπουργός. Επίσης, ζήτησε να συζητηθεί η πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις αμερικανικές δημόσιες αγορές, εκτιμώντας ότι παραμένουν κλειστές...
Πανηγύρι στο Βερολίνο
Από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο πανηγυρίζει για τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, δίνοντας έμφαση κυρίως στην αποφυγή της επιβολής δασμών 25% στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Λογικό, όταν η αμερικανική αγορά εκπροσωπεί το 15% (2017) των πωλήσεων στις εξαγωγές της Mercedes-Benz ή της BMW...
Μην ξεχνάμε ότι η βιομηχανία αυτοκινήτων απασχολεί περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους στη Γερμανία. Τη συμφωνία έσπευσε να χαιρετίσει και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Αλλωστε, οι Ολλανδοί είναι συνηθισμένοι να καταναλώνουν σόγια, έστω τροποποιημένη γενετικά... Επίσης, την ικανοποίησή του εξέφρασε το πανίσχυρο λόμπι της ευρωπαϊκής εργοδοσίας.
Οι ΗΠΑ, λοιπόν, προτίθενται να πλημμυρίσουν την ευρωπαϊκή αγορά με τροποποιημένη γενετικά σόγια, εάν περάσει η συμφωνία της Ουάσινγκτον και δεν πατήσουν πόδι οι Γάλλοι. Η ουσία για τις Βρυξέλλες είναι να διατηρήσει η Γερμανία τα τεράστια πλεονάσματα στις εξαγωγές της.
Ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ ούτε καν σκέφθηκε στο όνομα της Ευρώπης που μιλάει με μία φωνή να υπερασπίσει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων αγροτών, π.χ. των ελαιοπαραγωγών του Νότου... Η (μεταλλαγμένη) σόγια να ’ναι καλά!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας