Τελευταίες εξελίξεις:
►Συνομιλία υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Κέρι και Λαβρόφ, για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. Ο Λαβρόφ, ανακοίνωσε η Μόσχα, τόνισε την ανάγκη για απευθείας διάλογο μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών
►Οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας θα έχουν ένα νέο γύρο συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης
►Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ, η Ευρώπη είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις στο έδαφος. «Εχει παραβιαστεί μαζικά η εκεχειρία», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, «αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η συμφωνία του Μινσκ έχει καταρρεύσει ή όχι».
►Διάγγελμα θα κάνει σε λίγο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις αποχωρούν «ιργανωμένα και συντεταγμένα» από το Ντεμπάλτσεβε.
►Η Ε.Ε. κατηγόρησε τους φιλορώσους αντάρτες ότι παραβιάζουν την εκεχειρία, τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να πάρει «τα κατάλληλα μέτρα» εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις.
►Εκατοντάδες κυβερνητικοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί στο Ντεμπάλτσεβε, υποστηρίζουν οι αυτονομιστές.
Οβίδες «Grad» σφυροκοπούσαν ανά πέντε δευτερόλεπτα χθες το μεσημέρι το Ντεμπάλτσεβε, απ' όπου υψώνονταν στήλες μαύρου καπνού. Και κάπως έτσι, μόλις στο τρίτο 24ωρο από την τυπική εφαρμογή της νέας διάτρητης εκεχειρίας στα ανατολικά της Ουκρανίας -που κατά την ηγεσία των αυτονομιστών δεν αφορά τον στρατηγικής σημασίας αυτό κόμβο- οι ρωσόφωνοι αντάρτες πανηγύριζαν χθες τις νέες εδαφικές τους κτήσεις...
«Το 80% του Ντεμπάλτσεβε είναι ήδη δικό μας», διακήρυξε ο Εντουαρντ Μπασούριν, στέλεχος της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Τις άγριες οδομαχίες με τις ουκρανικές δυνάμεις φέρεται μάλιστα να συντόνιζε ο ίδιος ο ηγέτης του εξεγερμένου Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο οποίος τραυματίστηκε από πυρά στο πόδι.
Αγνωστη παραμένει η τύχη των τουλάχιστον 2.000 κυβερνητικών στρατιωτών που εκτιμάται ότι βρίσκονταν εδώ και ημέρες εγκλωβισμένοι στον θύλακα.
Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 300 παραδόθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Μουδιασμένο, το Κίεβο μίλησε αόριστα για αδιευκρίνιστο αριθμό «συλληφθέντων» και μάλλον απρόθυμα παραδέχτηκε ότι «πολλές στρατιωτικές μονάδες έχουν περικυκλωθεί».
Επειτα από ένα γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους (ειρηνοποιούς) ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο κατήγγειλε τους αυτονομιστές για «κυνική επίθεση» κατά της συμφωνίας του Μινσκ και υπέγραψε διάταγμα, ορίζοντας το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα δύο «κύματα» στη μερική επιστράτευση εφέδρων. Ενώ... προνοητικά (;) το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας απέστειλε στην Ουάσινγκτον λίστα με τα περιώνυμα «αμυντικά όπλα» (τεθωρακισμένα και πυροβόλα) που χρειάζεται, σε περίπτωση που ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει τελικά να προχωρήσει στον εξοπλισμό των δυνάμεων του Κιέβου.
«Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες, αυτά τα όπλα έχουν ήδη αποσταλεί», έριξε τη «βόμβα» ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μιλώντας από τη φιλική προς τον ίδιο Βουδαπέστη όπου -με φόντο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας 2.000 ατόμων- πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη, σπάζοντας τον αποκλεισμό του από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και, με την ευκαιρία, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία με την Ουγγαρία στον ενεργειακό τομέα.
Το μόνο που θα πετύχει η παροχή οπλισμού στο Κίεβο θα είναι να αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων, επισήμανε στην κοινή συνέντευξη με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ωστόσο το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με σήμερα. Είναι αναπόφευκτο» πρόσθεσε, καλώντας ουσιαστικά το Κίεβο να «αποχαιρετήσει» οριστικά το Ντεμπάλτσεβε και να υλοποιήσει πάραυτα τη δέσμευση για συνταγματικές αλλαγές, με στόχο την αποκέντρωση των εξουσιών στην Ουκρανία.
«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Στο μεσοδιάστημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ρωσικό ψήφισμα για στήριξη της (γαλλο-γερμανικής εμπνεύσεως) νέας ειρηνευτικής συμφωνίας, καλώντας όλες τις πλευρές να την εφαρμόσουν, την ώρα που αυτή κατέρρεε και στο δεύτερο σκέλος της: στην -ματαίως προβλεπόμενη από το βράδυ της Δευτέρας- έναρξη της απόσυρσης των βαρέων όπλων τους από την οριοθετημένη «ουδέτερη ζώνη», καθώς οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και ο ουκρανικός στρατός αρνούνταν να προχωρήσουν στην υλοποίησή της, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο το μπαλάκι της ευθύνης για την απαρχή της.
Κατά επίσης παράδοξο για τη Δύση τρόπο, στο ομόφωνο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ τονιζόταν «ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», την ώρα που οι ρωσικές αρχές κατήγγελλαν την κατάσχεση όπλων και πυρομαχικών στη Γιάλτα της Κριμαίας και, μέσω αυτών, σχέδια υποκίνησης ταραχών στην de facto ρωσική χερσόνησο από ουκρανικές ακροδεξιές ομάδες.
Παίζοντας με τις λέξεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χθες «έντονη ανησυχία» για τις συνεχιζόμενες μάχες στο Ντεμπάλτσεβε -με την εκπρόσωπό του, Τζεν Πσάκι, να επικαλείται μάλιστα πληροφορίες ότι στην περιοχή κατευθύνεται φάλαγγα των Ρώσων- τονίζοντας παράλληλα ότι «η ανάμιξη σε έναν “υβριδικό πόλεμο” με τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ουκρανίας, ούτε της διεθνούς κοινότητας. Κι αυτό το λαμβάνουμε σίγουρα υπόψη, καθώς εξετάζουμε τις δικές μας επιλογές».
Αυτές πάντως εξετάζει από την πλευρά της πια και η Γερμανία, όπως άφησε να εννοηθεί χθες η υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προαναγγέλλοντας την άρδην μεταβολή της στρατηγικής ασφάλειας της Γερμανίας, 70 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξαν θεμελιωδώς την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, σκιαγραφώντας τη νέα «Λευκή Βίβλο», που καθορίζει τις βασικές αρχές της γερμανικής πολιτικής και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί του χρόνου.
«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Η νέα πολιτική του Κρεμλίνου άρχισε πολύ πριν από την κρίση στην Ουκρανία και θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμη» πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, κατηγορώντας τη Ρωσία για πολιτική γεωστρατηγικής επιβολής στην περιφέρειά της.
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν το γερμανικό ΥΠΕΞ αποφάσισε να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο ινστιτούτο μελετών που θα ασχολείται με τα μετασοβιετικά κράτη. Ενώ ο γερμανικός στρατός, όπως υπαινίχθηκε η Φον ντερ Λάιεν, προσανατολίζεται σε πιο ενεργό συμμετοχή στην ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας