Η εξέγερση της αριστερής πτέρυγας των κυβερνώντος Σοσιαλιστών στη Γαλλία υποχρέωσε την κυβέρνηση να προσφύγει στη διαδικασία του διατάγματος για να περάσει πακέτο μέτρων λιτότητας, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση της Βουλής, μια κρίση που εκμεταλλεύεται η κεντροδεξιά αντιπολίτευση και ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποχρεώθηκε να πάρει δραστικές αποφάσεις προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους πακέτο μεταρρυθμίσεων -φιλικών προς τις επιχειρήσεις και όχι τόσο φιλικών προς τους εργαζόμενους- παρακάμπτοντας τη Βουλή και εξουδετερώνοντας έτσι την ανταρσία που είχε ξεσπάσει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, η οποία μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή κυβερνητική κρίση.
Η κίνηση υποτίθεται ότι δείχνει σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσεις τις «απαραίτητες» για την ανάπτυξη της οικονομίας μεταρρυθμίσεις που ζητάει μετ'επιτάσεως η Κομισιόν προκειμένου να κάνει τα στραβά μάτια στις επανειλημμένες καθυστερήσεις στη μείωση του ελλείμματος.
Αλλά η ανάγκη προσφυγής σε τέτοια συνταγματικά «εργαλεία» που χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια στη Γαλλία προκειμένου να περάσει ο νόμος, είναι ενδεικτική και της αδυναμίας της κυβέρνησης του, που δεν καταφέρνει να συσπειρώσει την πλειοψηφία που διαθέτει, επειδή μερικές δεκάδες βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος αντιτίθενται στη λιτότητα και την απορρύθμιση της αγοράς.
Αυτές οι αντιδράσεις «εξ αριστερών» είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσουν καμπανάκι και σε Βερολίνο και σε Βρυξέλλες καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες μήπως και οι πολιτικές τάσεις στην ευρωζώνη έχουν κάνει στροφή και με επικεφαλής την Ελλάδα στραφούν κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς.
Τους τριγμούς αυτούς έσπευσε να εκμεταλλευτούν ο Νικολά Σαρκοζί και το κεντροδεξιό κόμμα του UMP, δηλώνοντας ότι καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Ολάντ ποντάρει ότι οι «αντάρτες» βουλευτές του θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση της κυβέρνησης.
Η απόφαση να περάσει ο νόμος με διάταγμα και όχι με ψηφοφορία ελήφθη σε σε έκτακτη υπουργική συνάντηση στο Ελιζέ, όταν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς βεβαιώθηκε ότι δεν έχει τις απαραίτητες ψήφους. Ο πρόεδρος Ολάντ τού έδωσε το «πράσινο φως» να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υιοθετήσει νόμο με απλή ανάγνωση χωρίς ψηφοφορία.
Τα νέα μέτρα, μεταξύ άλλων, παρατείνουν το ωράριο καταστημάτων τις Κυριακές, συντομεύουν τις διαδικασίες διαιτησίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, απελευθερώνουν τα επαγγέλματα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων και συμπληρώνουν προηγούμενες αποφάσεις με τις οποίες υιοθετήθηκαν φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις έως 40 δισ. μέχρι το 2017 προκειμένου να μειωθεί το κόστος εργασίας.
Η συζήτηση στη Βουλή ήταν χρονοβόρα και επώδυνη για την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών να μην μπορεί να πείσει τους βουλευτές τους. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί ο αποκαλούμενος και «νόμος Μακρόν» να βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, δεν θα έχει όμως σοβαρά ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Σειρά μετά θα πάρουν άλλα μέτρα που θα περιορίζουν την εκπροσώπηση των εργαζομένων στη διοίκηση των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 άτομα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας