Πάνω από 2.200 μετανάστες έφτασαν στις ιταλικές ακτές τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, οι αφίξεις πρόκειται να γίνουν όλο και μαζικότερες. H Ιταλία ανακαλύπτει, ξαφνικά, ότι τα προβλήματα της μετανάστευσης και των εκτεταμένων συγκρούσεων στη Λιβύη είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα.
Η κατάργηση της ανθρωπιστικής επιχείρησης «Μάρε Νόστρουμ» δεν οδήγησε στη μείωση των αφίξεων από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Σε σχέση με τα στοιχεία του πρώτου μήνα του 2014, τα επίσημα νούμερα δείχνουν ότι σημειώνεται αύξηση. Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι προστίθεται και η τεράστια πολιτική αβεβαιότητα, η αστάθεια σε ό,τι αφορά το μέλλον της Λιβύης.
Η επιχείρηση «Τρίτων», η οποία θα έπρεπε να αντικαταστήσει τη «Μάρε Νόστρουμ», ουσιαστικά δεν υπάρχει και η επιτήρηση των ακτών -καθώς και η όποια βοήθεια από μέρους της Frontex- είναι ελλιπέστατη.
Στο μεταξύ όμως, οι ισλαμιστές «μαχητές» που φτάνουν όλο και πιο κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης (σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η ιταλική τηλεόραση, το ISIS βρίσκεται ήδη στην Τρίπολη) εκμεταλλεύονται τώρα ως πηγή εσόδων και το δουλεμπόριο μεταναστών, πυροβολώντας και τραυματίζοντας όποιον αρνείται να ανέβει στα σαπιοκάραβα με τα οποία οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι μεταφέρονται στην Κάτω Ιταλία, με όλο και συχνότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό.
Παράλληλα, ένοπλοι άνδρες, πιθανότατα Λίβυοι ισλαμιστές, απείλησαν για πρώτη φορά με περίστροφα, στα ανοιχτά της Τρίπολης, πλήρωμα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης. Απαιτούν να τους επιστρέφονται τα πλεούμενα στα οποία επιβαίνουν οι μετανάστες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων διάσωσης.
Από τη μία, η Ιταλία δεν ξέρει (και λόγω της αβέβαιης έως και αδιάφορης στάσης της Ευρώπης) πώς να χειριστεί τη μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του μεταναστευτικού. Κινητοποιεί την Ακτοφυλακή και το Λιμενικό της, αλλά οι προσπάθειές της, όσο ειλικρινείς και άμεσες κι αν είναι, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την όλο και μεγαλύτερη διάσταση του φαινομένου.
Από την άλλη, σκάει τώρα και το θέμα της Λιβύης. Η Ιταλία ταλαντεύεται: φοβάται ότι μια παρατεταμένη ολιγωρία θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες. Δεν είναι τυχαίο ότι η υπουργός Αμυνας Ρομπέρτα Πινότι έκανε λόγο για «δυνατότητα συμμετοχής, με ουσιαστικό τρόπο, σε συμμαχία χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής που να πολεμήσει το ισλαμιστικό Χαλιφάτο».
Την ίδια ώρα, όμως, με δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, υπογραμμίζεται ότι δεν ήρθε η ώρα στρατιωτικών παρεμβάσεων και ότι πρέπει να καταβληθούν πρώτα διπλωματικές προσπάθειες. Στα παραληρηματικά μηνύματά τους, οι «μαχητές» του ISIS δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι έχουν φτάσει «έξω από τις πύλες της Ρώμης». Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Τρίπολη έκλεισε και χθες έφτασαν στη Σικελία περίπου εκατό Ιταλοί πολίτες οι οποίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.
Υπάρχουν, όμως, και εργάτες της ισχυρής εταιρείας υδρογονανθράκων Eni, οι οποίοι αποφάσισαν, προς το παρόν, να μη ζητήσουν να επαναπατριστούν.
Το μεγάλο δίλημμα είναι: πρέπει να δοθεί άμεσα πράσινο φως σε αεροπορικές επιδρομές ή να αποφασιστεί κάποια αναβολή του όλου σχεδίου, με παράλληλη άσκηση πίεσης ώστε να συμμαχήσουν όλες οι αντι-ισλαμιστικές δυνάμεις; Η ανησυχία, με την πάροδο των ωρών, κορυφώνεται, είναι σαφές.
Δεν έλειψαν, άλλωστε, τους τελευταίους μήνες και απειλές των φανατικών ισλαμιστών κατά του Βατικανού, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρείται από τους πιθανούς στόχους. Οι Ιταλοί πολιτικοί, όμως, θέλουν να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα την όλη κατάσταση για να μην κάνουν την ίδια τραγική επιλογή η οποία οδήγησε στην πτώση και δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι και στο σημερινό χάος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας