Λευκωσία Ανταπόκριση
Με λύση του κυπριακού προβλήματος το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από το φυσικό αέριο θα είναι λυμένο οριστικά, εγγυημένα και αμετάκλητα, δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΑKEΛ Αντρος Κυπριανού.
Μιλώντας στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε για το Κυπριακό σε 35 πρέσβεις και διπλωμάτες οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε εκ νέου την προσήλωση του ΑΚΕΛ για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ζήτησε τη στήριξη των πρέσβεων και σημείωσε ότι ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να επιτευχθούν ο στόχος των Τουρκοκυπρίων για μερίδιο από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου από τη μια αλλά και ο ρόλος που επιδιώκει η Τουρκία στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής είναι η λύση του Κυπριακού.
Στο πλαίσιο Γκουτέρες
Ο Αντρος Κυπριανού προχώρησε σε μια αναδρομή των εξελίξεων στην Κύπρο μετά το Κραν Μοντανά και εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του ΑΚΕΛ με τη θέση που διατύπωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο για πακετοποιημένη διαπραγμάτευση των έξι βασικών θεμάτων που εκκρεμούν.
«Το ΑΚΕΛ συμφωνεί πλήρως με την πιο πάνω προσέγγιση, όχι απλώς επειδή αυτό προτείνει ο γ.γ. αλλά επειδή είμαστε ακράδαντα πεπεισμένοι ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει, αυτή είναι η ενδεδειγμένη πορεία για να έχουμε ένα αίσιο τέλος και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Κυπριανού. Αντί, σημείωσε, η τουρκοκυπριακή πλευρά «να επιμένει σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, πρέπει να μείνει στην ουσία του ζητήματος».
Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, «είναι φανερό ότι η διαδικασία, όπως την προτείνει ο γ.γ. του ΟΗΕ, θα έχει αρχή και τέλος σε σύντομο χρονικό διάστημα». Επισήμανε όμως ότι «δεν είναι σοβαρό να αναμένει κανείς από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχτεί εκ των προτέρων αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε περίπτωση αποτυχίας».
Οι απαιτήσεις Ακιντζί, Τουρκίας
Αναφορικά με τις απαιτήσεις του Μουσταφά Ακιντζί για το φυσικό αέριο, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις συγκλίσεις επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια πάνω στο ζήτημα.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία επιδιώκει ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν το μερίδιό τους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον Αντρο Κυπριανού, «ο πιο απλός και σίγουρος τρόπος για να επιτευχθούν αυτά είναι η λύση του Κυπριακού». Αν αυτή επιτευχθεί, πρόσθεσε, «έχω ήδη εξηγήσει ότι το θέμα με το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων θα είναι λυμένο οριστικά, εγγυημένα και αμετάκλητα».
Οσο για την Τουρκία, ανέφερε, «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο να συζητήσουμε τον ρόλο της, φτάνει βέβαια αυτός να μην ασκείται σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου».
«Ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι με τη λύση του Κυπριακού να στηρίξουμε έναρξη των συζητήσεων με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού, τόσο για δική της χρήση όσο και για διοχέτευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη» σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «ο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη απόφασης θα είναι τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης».
Τέλος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στα ευρωτουρκικά σημειώνοντας τη στήριξη από το ΑΚΕΛ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, χωρίς βέβαια, πρόσθεσε, «να προσπερνούμε όλα όσα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση -που δεν είναι λίγα- και ιδιαίτερα τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Αγκυρας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας