Κόλαφο για την Ε.Ε. αποτελεί η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Το σκοτεινό δίκτυο μυστικής συνεργασίας στη Λιβύη», που δημοσιοποιείται παραμονές της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 14-15 Δεκεμβρίου, στον απόηχο της παγκόσμιας κατακραυγής για τα σκλαβοπάζαρα Αφρικανών επίδοξων αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν γίνει συνειδητά συνεργοί στον βασανισμό και την κακοποίηση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κρατούνται σε φρικτές συνθήκες από τις λιβυκές αρχές» καταγγέλλει η οργάνωση στην τεκμηριωμένη 60σέλιδη έκθεσή της.
Ξεδιπλώνει δε αναλυτικά πώς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και δη η Ιταλία ως βασική χώρα υποδοχής, υποστηρίζουν έμπρακτα ένα πολύπλοκο σύστημα κακοποίησης και εκμετάλλευσης προσφύγων και μεταναστών από τη λιβυκή ακτοφυλακή, τους αρμόδιους για την κράτησή τους και τους διακινητές, προκειμένου να αποτρέπουν τους ανθρώπους από τον διάπλου της Μεσογείου.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν μόνο πλήρη επίγνωση των κακοποιήσεων. Με την ενεργό υποστήριξή τους στις λιβυκές αρχές ώστε να σταματήσουν οι θαλάσσιες διελεύσεις και να καθηλώνονται οι άνθρωποι στη Λιβύη, καθίστανται συνένοχες σε αυτές τις κακοποιήσεις» τονίζει ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
Από τα τέλη του 2016, η συνεργασία της Ε.Ε. με τις αρχές της Λιβύης υλοποιείται με τρεις τρόπους: πρώτον, με τεχνική υποστήριξη και συνδρομή στο λιβυκό υπουργείο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Μετανάστευσης (DCIM), το οποίο είναι αρμόδιο για τη λειτουργία κέντρων όπου πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται αυθαίρετα επ’ αόριστον και εκτίθενται συστηματικά σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων και βασανιστηρίων.
Δεύτερον, έχουν εξουσιοδοτήσει τη λιβυκή ακτοφυλακή να αναχαιτίζει τις βάρκες, παρέχοντάς της εκπαίδευση και εξοπλισμό, όπως σκάφη. Τρίτον, έχουν κλείσει συμφωνίες με τοπικές αρχές, φυλάρχους και ένοπλες ομάδες για να τους ενθαρρύνουν να σταματήσουν τη διακίνηση ανθρώπων και να αυξήσουν τους συνοριακούς ελέγχους στον Νότο της χώρας.
Μαρτυρία
Πλήθος θυμάτων καταμαρτυρούν τα πάνδεινα που βίωσαν.
«Στη φυλακή μάς έδερναν συχνά» διηγείται ο 18χρονος Ουσμάν από την Γκάμπια, που έμεινε πέντε μήνες σε κέντρο κράτησης του DCIM στην Τρίπολη. «Βλέπετε αυτά τα σημάδια; [Βγάζει το καπέλο του και δείχνει μεγάλες ουλές και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.] Τα έκαναν με συρματόπλεγμα τυλιγμένο σαν ραβδί και με χτύπησαν στο κεφάλι. Λιποθύμησα – μου είπαν πως οι άλλοι άρχισαν να κλαίνε, νομίζοντας πως είμαι νεκρός. [...] Σκότωσαν πολλά αγόρια, πολλά... Είδα πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν στη φυλακή, είτε από αρρώστιες είτε από το ξύλο»...
Αλλοι διασωθέντες επιβεβαιώνουν τους εκβιασμούς για λύτρα προκειμένου οι Λίβυοι φρουροί να τους απελευθερώσουν, αλλά και τη μυστική συνέργειά τους με άντρες της ακτοφυλακής και διακινητές για οικονομικά οφέλη.
Προσώρας, το 2017 έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί 19.452 πρόσφυγες και μετανάστες. Στα τέλη Σεπτέμβρη, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχε εντοπίσει συνολικά 416.556 εγκλωβισμένους στη Λιβύη, κυρίως Αφρικανούς. Η έκθεση αναφέρεται εκτενώς στην εμπλοκή του σκάφους «Ras Jadir» –που δωρίστηκε από την Ιταλία στη λιβυκή ακτοφυλακή τον Απρίλιο του 2017– σε αποτρόπαιο περιστατικό στις 6 Νοεμβρίου 2017, το οποίο κατέληξε στον πνιγμό 50 ατόμων.
Η ακτοφυλακή όχι μόνο εκφόβισε και εμπόδισε το διασωστικό πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης «Sea-Watch 3» να περισυλλέξει τους επιβαίνοντες σε φουσκωτό, το οποίο βυθιζόταν σε απόσταση 30 μιλίων από τις λιβυκές ακτές, αλλά συνέβαλε στο να πέσουν άνθρωποι στη θάλασσα την ώρα που μέλη της μαστίγωναν με σχοινί όσους είχαν ήδη επιβιβάσει στο «Ras Jadir».
Οπως συμπεραίνει η Διεθνής Αμνηστία, «ενώ οι απερίσκεπτες και επικίνδυνες ενέργειες της λιβυκής ακτοφυλακής έχουν τεκμηριωθεί και παλιότερα, φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που ένα σκάφος που χορηγήθηκε από ευρωπαϊκή κυβέρνηση έχει αποδειχτεί ότι χρησιμοποιήθηκε σε τέτοιο περιστατικό»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας