Ολονυχτίς το χτίζανε, το πρωί «εγκρεμιζόταν»: η παράφραση ταιριάζει απόλυτα στο ουκρανικό «γεφύρι», όπου -μόλις λίγες ώρες μετά την «αξιοσημείωτη πρόοδο» που αναφέρθηκε στην προχθεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας στο παγωμένο Βερολίνο- στα «θερμά» μέτωπα του Ντονέτσκ ένα νέο μακελειό ήλθε να τορπιλίσει τις ελπίδες...
Χθες το πρωί, μία «ορφανή» οβίδα έπληξε στάση τρόλεϊ σε νότιο προάστιο της εξεγερμένης πόλης, σκοτώνοντας επιτόπου 13 ανθρώπους: οι 12 επέβαιναν σε τρόλεϊ της γραμμής, ο ένας σε διερχόμενο Ι.Χ. Τουλάχιστον δέκα είναι οι τραυματίες. Η επίθεση έγινε σε περιοχή όπου δεν είχαν αναφερθεί μέχρι σήμερα συγκρούσεις και συνέπεσε με την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ: κεντρικό σημείο των μαχών τους τελευταίους μήνες.
«Παραδοσιακά», Κίεβο και ρωσόφωνοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορήθηκαν για το ποιος φέρει την ευθύνη, με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Α. Γιάτσενιουκ να βάζει στο κάδρο ως συνυπεύθυνη τη Μόσχα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ απάντησε με καταγγελίες για «ωμή προβοκάτσια και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με στόχο την υπονόμευση των προσπαθειών για ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».
Αυτές έδειχναν πράγματι να αποκτούν νέα ώθηση τις τελευταίες ώρες, μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία στη συνάντηση του Βερολίνου για δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στη γραμμή πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας. Εξέλιξη, που επανέφερε στο διπλωματικό τραπέζι τα σχέδια για σύγκληση τετραμερούς συνόδου κορυφής στην Αστάνα του Καζακστάν, για την οριστική διευθέτηση της κρίσης.
Ωστόσο το Κίεβο δημιουργεί και πάλι «παράσιτα» σε αυτή τη γραμμή επαναπροσέγγισης μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης, με νέες (και «ξαναζεσταμένες») καταγγελίες για δράση Ρώσων στρατιωτών εντός της Ουκρανίας. Μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ του Νταβός, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο τις συγκεκριμενοποίησε, κάνοντας λόγο για «περισσότερους από 9.000 στρατιώτες», χωρίς όμως να παρουσιάσει στοιχεία.
Επίσης ατεκμηρίωτα, τους ισχυρισμούς έσπευσε να στηρίξει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Από την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κέρι, κατήγγειλε προέλαση των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Ενώ η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, χαρακτήρισε «ρωσικό σχέδιο κατοχής» την πρόσφατη ειρηνευτική πρόταση (για άμεση εκεχειρία και απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή πυρός) που κατέθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οικονομικά εξαντλημένη, εν τω μεταξύ, από τον πόλεμο, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ζήτησε και επίσημα από το ΔΝΤ αντικατάσταση του υφιστάμενου προγράμματος με πολυετή «Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση-EFF» (όπως ισχύει δηλαδή και στην Ελλάδα), προαναγγέλλοντας ουσιαστικά επαναδιαπραγμάτευση του εθνικού της χρέους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας