Η Γαλλία πρέπει, επιτέλους, να αντιμετωπίσει το «γεωγραφικό, κοινωνικό και εθνικό απαρτχάιντ», που ξαναήρθε στο φως μετά τις φονικές επιθέσεις των ισλαμιστών στο Παρίσι. Αυτό δήλωσε χτες σε μια ομολογουμένως σκληρή όσο και ειλικρινή παρέμβασή του ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Βαλς, στο καθιερωμένο πρωθυπουργικό τηλεοπτικό διάγγελμα για το νέο έτος, «τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογράμμισαν πολλά κακά που υφέρπουν στη χώρα μας, αλλά και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να δούμε όλες τις διακρίσεις, τις εντάσεις που συνεχίζονται εδώ και χρόνια [...] την αδιαφορία μας για τα προάστια, τα γκέτο, την κοινωνική δυστυχία. Ενα γεωγραφικό, κοινωνικό και εθνικό απαρτχάιντ έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. [...] Μεταρρύθμιση, σημαίνει ανελέητος αγώνας ενάντια στις ανισότητες. Πρέπει να πολεμούμε κάθε μέρα αυτή την τρομερή αίσθηση ότι [οι κάτοικοι των προαστίων] είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή ότι κάποιοι άνθρωποι είναι σημαντικότεροι από άλλους», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Τα σχόλια αυτά του Βαλς έρχονται να προστεθούν στον ευρύτατο διάλογο για τα αίτια των επιθέσεων, διάλογο που συνεχίζεται εδώ και δύο εβδομάδες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της γαλλικής πολιτικής και πνευματικής ζωής, όσο και στα κοινωνικά δίκτυα του ίντερνετ. Η αναφορά στα «ξεχασμένα» προάστια των πόλεων, τα περίφημα banlieues, όπου ζουν σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες εκατομμύρια περιθωριοποιημένοι φτωχοί λευκοί, Αραβες μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και μαύροι Αφρικανοί από τις αποικίες, είναι πάντως σπάνια για πρωθυπουργό: συνήθως οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρονται στα προάστια μόνον έπειτα από κάποια εξέγερση...
Οι χτεσινές δηλώσεις ήταν πάντως το «ορντέβρ» ενόψει της παρουσίασης από τον Βαλς των νέων κυβερνητικών σχεδίων για την «ενίσχυση της ασφάλειας» (διάβαζε: των αστυνομικών εξουσιών) αλλά και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για τους αποκλεισμένους από την απασχόληση νέους των «δύσκολων» προαστίων.
Να σημειωθεί ότι ο Βαλς μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέφ παρευρέθησαν χτες στην τελετή για την απονομή της γαλλικής υπηκοότητας σε έναν από τους ήρωες της τραγωδίας, τον 24χρονο Μαλινέζο υπάλληλο του εβραϊκού παντοπωλείου στο Παρίσι, που έσωσε τη ζωή αρκετών ομήρων κρύβοντάς τους από τον ισλαμιστή οπλοφόρο Αμεντί Κουλιμπαλί. Ο –πιστός μουσουλμάνος– Λασανά Μπατιλί είχε μπει παράνομα στη Γαλλία το 2006 και πήρε άδεια εργασίας πέντε χρόνια μετά, ενώ τα αιτήματά του για χορήγηση υπηκοότητας απερρίφθησαν δύο φορές: μάλιστα, μετά την έφοδο της αστυνομίας στο μπακάλικο συνελήφθη και ανακρίθηκε για μιάμιση ώρα, ως βασικός ύποπτος...
Οπως είχε δηλώσει τότε ο ίδιος, «δεν έσωσα Εβραίους, έσωσα ανθρώπους»... Και χτες συμπλήρωσε, με το διαβατήριο που του παρέδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός ανά χείρας: «Ναι, βοήθησα Εβραίους να γλιτώσουν. Είμαστε αδέλφια.. Δεν έχει σημασία αν είσαι Εβραίος, χριστιανός ή μουσουλμάνος, όλοι στην ίδια βάρκα είμαστε. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η ελευθερία, ζήτω η ισότητα, ζήτω η αδελφοσύνη!»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας