Σε κοκορομαχία μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας εξελίσσεται το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με το εντομοκτόνο Fipronil αυγά, το οποίο παίρνει διαστάσεις, δεδομένου ότι έγινε γνωστό πως οι Ολλανδοί γνώριζαν από τον Νοέμβριο 2016 πως κυκλοφορούσαν στην αγορά επικίνδυνα αυγά και έκαναν την πάπια...
Στο μεταξύ, αυγά με υψηλό ποσοστό Fipronil καταναλώθηκαν και στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μερίδα του λέοντος φυσικά καταναλώθηκε στη Γερμανία που ζητεί εξηγήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει και αυτή διευκρινίσεις και απειλεί το Βέλγιο και την Ολλανδία με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και οι έρευνες επεκτείνονται στα κοτόπουλα...
Ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας Ντενίς Ντικάρμ κατηγόρησε χθες τις ολλανδικές αρχές ότι δεν ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους εταίρους για τις πληροφορίες που διέθεταν από τον Νοέμβριο 2016 περί αυγών με Fipronil σε ορισμένα ορνιθοτροφεία της χώρας της τουλίπας. Δηλαδή 9 μήνες πριν σκάσει το σκάνδαλο, διάστημα στο οποίο τα δηλητηριασμένα αυγά εξήχθησαν σε άλλες γειτονικές χώρες και ιδίως τη Γερμανία.
«Οταν μια χώρα όπως η Ολλανδία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας αυγών στον κόσμο, δεν μεταφέρει τέτοια πληροφορία στους γείτονές της, αποτελεί πράγματι πρόβλημα», δήλωσε ο Ντ. Ντικάρμ ενώπιον της βελγικής Βουλής που συνήλθε εκτάκτως για την υπόθεση των αυγών.
Η αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων ολλανδική αρχή (NVWA) αρνήθηκε αμέσως τις βελγικές κατηγορίες, αλλά δεν έπεισε.
«Η κατηγορία ότι είχαμε γνώση από τον Νοέμβριο 2016 για υψηλή δόση Fipronil στα αυγά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NVWA Ρομπ βαν Λιντ, υποστηρίζοντας ότι η ολλανδική αρχή δέχεται κάθε εβδομάδα πληροφορίες για «ίχνη διατροφικών σκανδάλων».
Ενα από αυτά έφτασε στην NVWA τον Νοέμβριο 2016 από ανώνυμες πηγές περί ύπαρξης παράνομης χρήσης εντομοκτόνου (Fipronil) σε αυγά σε ορνιθοτροφεία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής αρχής, για τον οποίο την περίοδο που έγινε η καταγγελία (Νοέμβριος 2016) δεν υπήρχαν υποψίες για κίνδυνο της υγείας των καταναλωτών. Και έμεινε το πεδίο ελεύθερο για εξαγωγές εκατομμυρίων αυγών σε άλλες χώρες και ιδίως τη Γερμανία.
Το Βέλγιο, όμως, κάθε άλλο παρά είναι η αθώα περιστερά στην όλη υπόθεση. Δεν δικαιολογείται να μην έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν τις πληροφορίες που είχε από τις αρχές Ιουνίου, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού της Ε.Ε., και να περιμένει τα τέλη Ιουλίου.
Δύο μήνες καθυστέρησε να κοινοποιήσει στην Κομισιόν τις πληροφορίες για τα ολλανδικά αυγά με εντομοκτόνο η αρμόδια βελγική αρχή AFSCA, η οποία ισχυρίζεται τώρα ότι ζήτησε επιβεβαίωση από την ολλανδική NVWA, που έφτασε στις 13 Ιουλίου.
Για τον Βέλγο υπουργό, «το πρόβλημα δεν είναι βελγικό αλλά ευρωπαϊκό». Αποψη με την οποία δεν συμφωνεί η Κομισιόν, που απειλεί να στείλει Βέλγιο και Ολλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η κλούβια Ευρώπη δεν συμμορφώθηκε, παρά τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα των τρελών αγελάδων και των πουλερικών με διοξίνη...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας