Η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» είναι η Μόρφου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος, επικαλούμενος τα «εγγυητικά δικαιώματα» της Τουρκίας, προβαίνει σε νέες απειλές σε σχέση με τις έρευνες για φυσικό αέριο από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Είπε ότι στην Αμμόχωστο το «Μπαρμπαρός» έχει ολοκληρώσει τις έρευνες και χαρακτήρισε τη Μόρφου σημαντική.
Με τις εργασίες μας στη Μόρφου, πρόσθεσε, εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου ανήκουν σε όλο το νησί, αλλά, πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυπριακή κυβέρνηση, αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντας τη θάλασσα σε οικόπεδα και προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δει αυτό θετικά.
Ολα βαίνουν καλώς με τις προετοιμασίες για έναρξη της γεώτρησης στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές και την αποστολή φρεγάτας στην περιοχή, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί όλες τις κινήσεις και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Είμαστε έτοιμοι, είπε, να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου οτιδήποτε συμβεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε παρενόχληση της πλατφόρμας.
Οπως ανέφερε, η τουρκική φρεγάτα βρίσκεται σε απόσταση πέραν των 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα, που είναι το απαγορευτικό όριο το οποίο έχει τεθεί.
Η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου θα είναι πρώτη επιλογή, εάν από τις γεωτρήσεις στα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ ανευρεθούν τα απαραίτητα αποθέματα υδρογονανθράκων, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Επισήμανε ωστόσο πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και να περιμένουμε τα αποτελέσματα της γεώτρησης.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Αγκυρας ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους και να δώσει τη σωστή διάσταση αναφορικά με τη συγκεκριμένη γεώτρηση.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι των εντυπώσεων και της έντασης που επιδιώκει η Αγκυρα.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με την Αίγυπτο για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το κοίτασμα Αφροδίτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας