«Δεν πρέπει να αφήσουμε τους τρομοκράτες να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους. Υπάρχει ευρεία συμφωνία να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας για την παρακολούθηση των επικοινωνιών, μεταξύ εξτρεμιστών». Αυτά ανάφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον με αφορμή το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το οποίο συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα στη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον που ολοκληρώθηκε χθες.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ «διαθέτουμε αμυντικά συστήματα - τεχνογνωσία για τον κυβερνοχώρο πολύ μεγάλων δυνατοτήτων. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που θα πρέπει να συντονιστούμε, ώστε να δημιουργήσουμε σχετικούς πυρήνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την ανταλλαγή πληροφοριών». Τέλος υπογράμμισε ότι «οι πληροφορίες που έχουν ανταλλάξει οι δύο χώρες έχουν σώσει αναρίθμητες ζωές όχι μόνο στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες».
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ της Βρετανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CHQ) της MI5 από τη μια και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ και το FBI από την άλλη. Το πρόγραμμα αυτό, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει την προσομοίωση κοινών ασκήσεων κυβερνοπολέμου, ακριβώς όπως κάνουν οι σύμμαχες δυνάμεις «στον αναλογικό κόσμο». Ετσι μέχρι το τέλος του χρόνου θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί η πρώτη εικονική ψηφιακή επίθεση στην Τράπεζα της Αγγλίας και σε άλλες εμπορικές τράπεζες και οργανισμούς που εδρεύουν στο Σίτι του Λονδίνου με σκοπό να βγουν συμπεράσματα. «Αυτά με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού των δύο χωρών», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση. Αργότερα ανάλογες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν με στόχους επιχειρήσεις της Γουόλ Στριτ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκθεση της GCHO προειδοποιούσε βρετανικές εταιρείες ότι απειλούνται από χάκερ, που είτε είναι μέλη εγκληματικών ή τρομοκρατικών οργανώσεων ή ακτιβιστές που θέλουν να δημιουργήσουν ντόρο. Με βάση αυτή την ανακοίνωση η βρετανική κυβέρνηση επανέφερε το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και αποθήκευσης μηνυμάτων υπόπτων τρομοκρατών. Πρόταση για την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχτηκε έντονη κριτική όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλερκ, ο οποίος τόνισε πως με το μέτρο αυτό παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σχετικές επικρίσεις όμως έχει δεχτεί και ο Μπαράκ Ομπάμα για το πρόγραμμα παρακολούθησης επικοινωνιών από την NSA, μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν.
Ετσι, Κάμερον και Ομπάμα συζήτησαν και τους τρόπους στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών με μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο όπως η Facebook, η Google, η Twitter, κ.ά.. Η συνεργασία αυτή στοχεύει κυρίως στην περαιτέρω παρακολούθηση εξτρεμιστών που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Στόχος είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ να βοηθούν στην αποκρυπτογράφηση ύποπτων μηνυμάτων ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των αρχών και συνεπώς η αποφυγή τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας