Μεγάλες, και σε αρκετές περιπτώσεις και ανεπανόρθωτες ζημιές στα υπολογιστικά δίκτυα εκατοντάδων κρατικών οργανισμών και πολυεθνικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο προκάλεσε το μαζικό κύμα πειρατικών κυβερνοεπιθέσεων που ξεκίνησε προχτές από την Ουκρανία.
Πολλά συστήματα servers μάλιστα θεωρούνται ήδη άχρηστα, αφού οι προθεσμίες για την καταβολή λύτρων πέρασαν και τα κρυπτογραφημένα αρχεία από τον ιό τύπου ransomware (κακόβουλο λογισμικό καταβολής λύτρων) δεν μπορούν πλέον να «ξεκλειδωθούν»: αρχικά, θεωρήθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί μια νέα έκδοση του λογισμικού «Petya» ή «Petrwrap», αλλά τελικά οι αναλυτές της ειδικευμένης εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει στις πρόσφατες επιθέσεις «ένα νέο ransomware το οποίο δεν έχουν ξανασυναντήσει», και το οποίο βάφτισαν «NotPetya».
Μέχρι το απόγευμα της δεύτερης μέρας από την εκδήλωση της κυβερνοεπίθεσης, είχαν αναφερθεί «μολύνσεις» τουλάχιστον 2.000 διακομιστών και προσωπικών υπολογιστών στη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και πολλές ακόμη χώρες..
Σύμφωνα με πληροφορίες της Kaspersky, ακόμη και αρκετοί πληγέντες που προσπάθησαν να πληρώσουν τα λύτρα στο εικονικό νόμισμα bitcoin δεν τα κατάφεραν, καθώς η ενδεδειγμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τον πάροχο, τη γερμανική εταιρεία Posteo.
Ετσι, δεν μπόρεσαν να λάβουν το «κλειδί» αποκρυπτογράφησης για το ξεκλείδωμα των αρχείων τους – δείγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι οι χάκερ πίσω από την παγκόσμια επίθεση «δεν είναι έμπειροι διαχειριστές του κακόβουλου λογισμικού».
Σε κάθε περίπτωση, όπως αποκαλύφθηκε και από βρετανικές πηγές, το λογισμικό εκμεταλλεύτηκε για άλλη μια φορά τα κενά ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft, περιλαμβανομένης και της νεότερης έκδοσης Win10, λειτουργικό που ως γνωστόν «τρέχει» η συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.
Ανάμεσα στις εταιρείες που ανέφεραν προβλήματα ήταν η παγκόσμια ναυτιλιακή εταιρεία Maersk, ο βρετανικός διαφημιστικός όμιλος WPP, η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft, ο γαλλικός βιομηχανικός όμιλος Saint-Gobain καθώς και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck.
Στην Ουκρανία, επλήγησαν δεκάδες υπηρεσίες, από την κεντρική τράπεζα και τα αεροδρόμια της χώρας μέχρι το σύστημα μέτρησης ραδιενέργειας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνομπίλ!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας