Τουρκικό δικαστήριο μπλόκαρε την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που δημοσίευσαν το εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού με το σκίτσο του Μωάμεθ, την ώρα που η Άγκυρα έστελνε την αστυνομία να κάνει επιδρομή στα γραφεία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, πριν προλάβει να κυκλοφορήσει τετρασέλιδο αφιέρωμα στο νέο τεύχος του Charlie Hebdo, ως ένδειξη αλληλεγγύης.
Έτσι τρεις ημέρες μετά την πορεία «ενότητας» των ηγετών στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου δηλώνοντας έτσι και ο ίδιος ότι «είναι Charlie», περιπολικά περικύκλωσαν τα τυπογραφεία στην Κωνσταντινούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (Τετάρτη), εμποδίζοντας την αναχώρηση των φορτηγών που μετέφεραν τα φύλλα και η διανομή επετράπη, όταν εισαγγελέας βεβαιώθηκε ότι η εφημερίδα δεν περιείχε το ένθετο αφιέρωμα στο Charlie Hebdo. Ο διευθυντής της Cumhuriyet είχε ήδη δηλώσει ότι η εφημερίδα αποφάσισε να μη δημοσιεύσει το εξώφυλλο του περιοδικού με τον Μωάμεθ δακρυσμένο να κρατάει το πλακάτ με τη φράση «Je suis Charlie» (Είμαι Σαρλί), «προσέχοντας να μη θιγούν ούτε οι θρησκευτικές ευαισθησίες ούτε η ελευθερία των θρησκευτικών πιστεύω, σύμφωνα με τις αρχές έκδοσης της εφημερίδας... Δεν συμπεριλάβαμε το εξώφυλλο, έπειτα από μακρά συζήτηση».
Παρά την απόφαση της εφημερίδας να μη δημοσιεύσει τα πλέον αμφιλεγόμενα σκίτσα, η αστυνομία διεύρυνε την παρουσία της γύρω από τα γραφεία της στη συνοικία Sisli της Πόλης. Οπως είπε εργαζόμενος στη Cumhuriyet, στα γραφεία τους έχουν φθάσει δεκάδες απειλές θανάτου και έχει δεχθεί πολύ αυστηρή κριτική από αξιωματούχους και φιλοκυβερνητικά φύλλα.
Την ίδια ώρα, τουρκικό δικαστήριο στο Ντιγιάρμπακιρ αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που δημοσιεύουν το εξώφυλλο του Charlie Hebdo. «Όσοι παραβλέπουν τις ιερές αξίες των μουσουλμάνων δημοσιεύοντας διάφορα που παραπέμπουν στον Προφήτη μας, θέλουν σαφέστατα να προκαλέσουν», δήλωσε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν. «Το γεγονός ότι αυτοί που ανεύθυνα στοχεύουν κατά των αξιών της κοινωνίας μας δημόσια, το κάνουν είτε μέσω των ΜΜΕ είτε μέσω της τέχνης, δεν αλλάζει την επιθετικότητα της πράξης τους».
Οργή και εκκλήσεις
Αν και οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι ηγέτες σε όλο τον κόσμο είχαν καταδικάσει έντονα την επίθεση εναντίον της εφημερίδας, πολλοί επεσήμαναν ότι η απόφασή της να δημοσιεύσει στο νέο τεύχος κι άλλα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ είναι μια «ανώφελη πρόκληση» και ένα «δείγμα έλλειψης σεβασμού» που θα προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις. Τέτοια σκίτσα «τροφοδοτούν το μίσος και την προσβολή μεταξύ των λαών» και η δημοσιοποίησή τους «δείχνει περιφρόνηση» για τα αισθήματα των μουσουλμάνων, δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινιακών Εδαφών, Μοχάμεντ Χουσέιν.
Η ανεξάρτητη, αραβόφωνη εφημερίδα της Αλγερίας Echorouk απάντησε δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα ένα άλλο σκίτσο που δείχνει έναν άνδρα να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», δίπλα σε ένα άρμα μάχης που συντρίβει πανό από την Παλαιστίνη, το Μάλι, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Συρία. Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο γράφει: «Είμαστε όλοι Μωάμεθ».
Στο Ιράν ένας ιερωμένος, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Νασέρ Μακαρέμ-Σιραζί, δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση νέων σκίτσων του Μωάμεθ «ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον όλων των μουσουλμάνων».
Πάντως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ-Ζαρίφ κάλεσε να υπάρξει αλληλοσεβασμός, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και για το νέο φύλλο της Σαρλί Εμπντό. «Πιστεύουμε ότι ο ιερός χαρακτήρας (των αξιών) πρέπει να γίνεται σεβαστός και, αν δεν μάθουμε να σεβόμαστε οι μεν τους δε, αυτό θα είναι πολύ δύσκολο σε έναν κόσμο με διαφορετικές απόψεις, με διαφορετικούς πολιτισμούς», είπε. «Θα έχουμε έναν πολύ πιο ασφαλή, πολύ πιο συνετό κόσμο, αν ξεκινήσουμε έναν σοβαρό διάλογο, μια σοβαρή συζήτηση για τις διαφορές μας και τότε θα κατανοήσουμε ότι αυτά που μας συνδέουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», κατέληξε ο Ζαρίφ.
Όσο για τον Σαουδάραβα ιερωμένο Ιγιάντ Αμίν Μαντάνι, γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τα νέα σκίτσα δείχνουν «αυθάδεια, άγνοια και ανοησία». «Η ελευθερία του λόγου», είπε, «δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε ρητορική μίσους και δεν θα πρέπει να προσβάλει τους άλλους. Κανένας λογικός άνθρωπος, ανεξαρτήτως δόγματος, θρησκείας ή πίστης, δεν δέχεται να γελοιοποιούνται τα πιστεύω του».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας